Fredag 30. desember 2016
PROTEST: Trump-motstandere forbereder demonstrasjoner i forkant av innsettelsen 20. januar. Her fra en demonstrasjon i New York 13. november.Foto: Spencer Platt, Getty Images, AFP/NTBscanpix
Motstandere av Donald Trump planlegger store demonstrasjoner ved innsettelsen:
Mobiliserer mot Trump
Undersak

Republikanerne med stor makt

Etter valgåret 2016 sitter Republikanerne med stor makt i USA. Ikke bare skal Donald Trump flytte inn i Det hvite hus 20. januar. Han vil også kunne nyte godt av en totalt republikansk kontrollert Kongress.

I Senatet har Republikanerne 52 av 100 seter, fortsatt flertall trass i at de tapte to seter i valget. I Representantenes hus har Republikanerne 247 av 435 seter, mot Demokratenes 188 seter. At Republikanerne tapte seks seter og Demokratene vant seks seter i valget endrer ikke på at «The Grand Old Party» sitter med et komfortabelt flertall.

Også på delstatsnivå står Republikanere sterkt, med 33 av 50 guvernører – mer enn på nesten 100 år, ifølge radiostasjonen NPR. Republikanerne har guvernøren pluss flertall i delstatsforsamlingene i 24 stater, mens Demokratene bare har tilsvarende kontroll i seks stater.

NPR påpeker at Republikanerne i årets valg styrket seg ytterligere etter framgang som startet i 2010.

Som Klassekampen skreiv 29. oktober, satte Republikanerne da inn et hardt støt for å få kontroll over flest mulig delstatsforsamlinger, som hadde ansvaret for å tegne om valgdistriktene året etter. Slik omtegning av valgdistriktene gjøres hvert tiende år.

Etter de store seirene i 2010 fikk Republikanerne tegne om 193 valgdistrikter, demokratene 44.

– Vi tegnet streker til vår politiske fordel, fortalte den republikanske strategen Chris Jankowski til Klassekampen i oktober.

Republikanernes kontroll over Kongressen og presidentembetet betyr også at de vil kunne erstatte høyesterettsdommere som faller fra, med sine egne kandidater. Høyesterettsdommere utnevnes på livstid.

Donald Trump
ANTI: Mens klokka tikker ned mot vaktskiftet i Det hvite hus, forbereder Donald Trumps motstandere seg på å slåss mot hans politikk.

USA

«Det første vi alle må gjøre for å kunne gå videre, er å innrømme åpent det vi allerede tenker i det stille: Så ille som vi enn vet det kommer til å bli, så vil det faktisk bli verre. Mye verre. Deretter: Opp med humøret, og les videre», skriver filmskaper og aktivist Michael Moore i et opprop med overskriften «Fem ting du kan gjøre akkurat nå med Donald J. Trump».

Fakta

Valget av Trump:

• Republikanernes kandidat Donald Trump vant presidentvalget 8. november med 306 valgmannsstemmer mot Hillary Clintons 232.

• I antall faktiske stemmer slo Clinton Trump med rundt 2,9 millioner stemmer, 48 prosent mot 46 prosent.

• Trump vil bli den femte presidenten i USA som har vunnet til tross for at flertallet ikke har stemt på ham.

• 20. januar 2017 skal han innsettes som USAs 45. president.

• Flere grupper planlegger å protestere mot innsettelsen.

Moores punkter

De fem punktene som Moore foreskriver for sine meningsfeller er:

• De må bruke politikernes juleferie til å oppsøke sine egne folkevalgte, og be dem om å blokkere «den skaden Trump kommer til å gjøre». Hvis disse er republikanere, skal de få høre at de vil bli kastet i neste valg dersom de ikke distanserer seg fra Trump. Hvis de er demokrater, skal de få vite at de må kjempe aggressivt mot Trump – hvis ikke skal de få høre at velgeren vil samarbeide med andre for å «støtte en ekte progressiv i de demokratiske primærvalgene i 2018».

Velgerne må skrive til ledelsen i Det demokratiske partiet og be dem velge kongressrepresentant Keith Ellison som ny partileder. Moore skriver at Ellison har støtte fra Bernie Sanders og Moore selv, samt noen fra den gamle garde i partiet, som Harry Reid og Chuck Schumer.

• Bygge egne aksjonsgrupper på fem–ti personer, som kan reagere raskt og protestere når det kommer vedtak fra Trump og kongressen som rammer folk flest.

• Delta i protestene under innsettelsesseremonien til Trump i Washington. «Alle som kan bør være der. Hvis du ikke kan få det til, finn (eller organiser) en lokal protest der du bor. Ta fri den dagen. Ingen bør være tause den dagen», skriver Moore.

«Still til valg selv. Ja, DU. Hvorfor ikke? Hvem andre tror du vil gjøre det?», skriver han, og poengterer at folk ikke behøver å stille til kongressen, men at det er viktig å aktivisere seg på ulike nivåer.

Mange vil protestere

Mens tusenvis av Trump-tilhengere skal dra til Washington for å feire innsettelsen 20. januar, planlegger ulike grupper av hans motstandere store demonstrasjoner. Særlig gruppa «DisruptJ20» er aktiv, og oppfordrer på sitt nettsted til demonstrasjoner over hele landet.

Nettstedet MIC skriver at George W. Bush og Richard Nixon hittil er de eneste presidentene som har blitt møtt med betydelige protester på innsettelsesdagen.

Ifølge nettstedet søker minst et dusin grupper om et sted å arrangere demonstrasjoner i Washington.

«DisruptJ20 ønsker Lafayette Park, det samme gjør antikrigsgruppa ANSWER. Real Progressives ønsker Meridian Hill Park, og People’s Action vil ha Washington Monument Grounds. D.C. Action Lab, Progressive Independent Parti og en rekke enkeltpersoner har også søkt om steder å demonstrere på», melder MIC.

Nettstedet skriver at bare to grupper hittil har fått formell tillatelse til å demonstrere: Kvinnemarsjen mot Washington, som er planlagt til dagen etter innsettelsen, 21. januar, og Motorsyklister for Trump, som har søkt om å få være med i innsettelsesparaden.

Obama vil mobilisere unge

Avtroppende president Barack Obama deltar naturlig nok ikke i protestene mot sin avløser. Men i et intervju med radiostasjonen NPR før jul understreker han at han ser en viktig rolle for seg selv i gjenoppbyggingen av Det demokratiske partiet etter at han har gått av som president.

Mens Michael Moore tar til orde for en mer radikal omlegging av partiet, holder Obama fast på at partiets plattform er god nok, og legger skylden for de store tapene på strategi og manglende evne til å få fram partiets budskap. Han kritiserer også Demokratene for ikke å ha gjort en god nok jobb for å vinne velgere på landsbygda, og peker på viktigheten av å vinne tilbake hvite arbeiderklassevelgere.

Obama ser håp hos de mange «utrolig flotte unge», og ønsker å kaste sine egne krefter inn på å «utvikle en hel ny talentfull generasjon».

Senator Bernie Sanders oppfordrer på sin side til kraftige aksjoner mot fryktede kutt i helsebevilgninger fra den påtroppende Trump-administrasjonen.

På Facebook-siden sin kommer han med en sterk oppfordring til folk om ikke å gi opp kampen.

«Det handler ikke om deg. Det handler om framtida for denne planeten. Det handler om dine barn og barnebarn. Det handler om amerikanske demokratiet. Det handler om noen veldig grunnleggende spørsmål. Du er nødt til å hoppe inn og begynne å slåss», maner Sanders.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.
Fredag 8. juni 2018
RIKE VENNER: Emmanuel Macrons valgkamp gås etter i sømmene. Presidentens kampanje fikk fordeler i form av vennepriser og solide rabatter.
Torsdag 7. juni 2018
ADVARER: Barn og kvinner tilknyttet IS skal ha blitt sendt til terrorgruppa i bytte mot kurdiske fanger. Terroreksperter mener Europa bidrar til å styrke IS ved å nekte å hente fremmed­krigerne hjem.
Onsdag 6. juni 2018
AVTALE: Iran fyrer opp før G7-toppmøtet fredag og varsler at de kan gjenoppta anrikingen av uran. Presset øker på EU for å sikre atomavtalens framtid.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk