
kunst
– Det virker som om hele samtidskunstfeltet befinner seg i en oppadgående trend, sier Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.
Det tradisjonsrike kunstsenteret på Høvikodden i Bærum er i ferd med å legge bak seg et rekordår. Hittil i år har over 180.000 besøkende skrittet over dørstokken til det karakteristiske bygget av naturbetong, glass og kobber. Forrige besøksrekord for samtidskunstbastionen ble satt i 1970, da 158.000 besøkende gjestet senteret.
– Årets besøkstall ved Henie Onstad Kunstsenter er heller ingen tilfeldighet, men et resultat av en langsiktig strategi for å skape et engasjement for kunsten som vil få følger, sier Hansen.
Henie Onstad Kunstsenter:
• Kunstsenteret ble åpnet i 1968.
• Henie-Onstad-samlingen, som vises i senteret deler av året, inneholder verk av kunstnere som Edvard Munch, Henri Matisse, Pierre Bonnard og Pablo Picasso.
• 2016 har vært et rekordår for senteret med over 180.000 besøkende.
Tilbakegang for Munch
Også Kode Kunstmuseene i Bergen har satt besøksrekord i år. 220.000 personer har besøkt museet så langt – en økning på 18 prosent fra i fjor.
Kode-direktør Karin Hindsbo mener suksessen ikke skyldes én utstilling, men at museet blant annet har jobbet målrettet med markedsføring og kommunikasjon.
«Vi har også jobbet bevisst med å synliggjøre kulturens viktighet i det offentlige ordskiftet, det har kanskje hatt en betydning», skriver Hindsbo i en pressemelding.
Nasjonalmuseet har økt besøkstallet ved de fire museene sine: 543.000 har besøkt disse, mot 484.000 i fjor.
Munchmuseet i Oslo har derimot opplevd nedgang: Med én uke igjen av året har 177.000 besøkt museet – 31 prosent færre enn i 2015. I fjor satte museet en solid publikumsrekord, da utstillingen «Van Gogh + Munch» trakk 172.000 besøkende alene.
Satser på «blockbustere»
Henie Onstad Kunstsenter har nesten tredoblet publikumstallet fra i fjor, da det var i overkant av 63.000 besøkende. Kommunikasjonssjef Gunhild Varvin forklarer en del av suksessen med at de nå har innledet et samarbeid med andre kunstinstitusjoner i Norden.
– Vi samarbeider blant annet med det danske samtidskunstmuseet Louisiana og Moderna Museet i Stockholm. Vi har også innledet et med Sparebankstiftelsen DNB. Og det var nettopp et slikt samarbeid på tvers i Norden som gjorde store utstillingen med den japanske kunstneren Yayoi Kusama mulig, sier hun.
Og nettopp de fargesprakende kunstverkene til Kusama har vært med på å trekke folk til Høvikodden dette året. Utstillingen trakk alene over 100.000 besøkende.
– Vi satser på at 2017 også blir et godt år, og vi vil fortsette å satse på blockbustere, sier Varvin.
kultur@klassekampen.no