Klassekampen.no
Mandag 5. desember 2016
Myklebust: Trompetist og vokalist utdannet ved Norges musikkhøgskole, spiller bl.a. fast med Mari Boine, Jonas Fjeld og Silje Nergaard. Foto: Andreas Ulvo
«Gløymde fotefar»: Platehyllest til Eidsdal og dikteren Arne O. Storås.
Lyden av hjembygda

Plata er din hyllest til dikteren Arne O. Storås. Hvem var det og hva er det med lyrikken hans som egner seg som utgangspunkt for en hel plate?

– Storås var en dikter og gårdbruker fra hjembygda mi Eidsdal på Sunnmøre. Jeg vokste opp med diktene hans, og ble tidlig fascinert av musikaliteten i språket og måten han bygde opp frasene på – de nærmest ber om tonesetting. Jeg skrev de første låtene som tenåring, på låvebrua i slåtten, og siden har jeg nå og da kommet tilbake til diktene. I fjor var det en festival i hjembygda som utfordret meg til å fullføre prosjektet og fremføre det på en helaftens konsert. Etterpå bestemte jeg meg for å dra tilbake til Eidsdal med gitarist Tore Bruvoll og bassist/produsent Svein Schultz, og spille inn plate i gamlehuset på gården der jeg vokste opp. Det gjorde vi i sommer, det var en magisk opplevelse.

Som solomusiker har du tidligere gitt ut to jazzalbum, hvorfor en viseskive denne gangen?

– Skulle diktene hans tonesettes, måtte det bli et viseprosjekt. Det visste jeg allerede som tenåring dypt nede i jazzsumpen. Jeg har alltid vært glad i viseformatet, og platedebuten min var en viseplate basert på lyrikk: «Syng, Dovre» med visejazzbandet Østenfor Sol. Der tonesatte vi dikt av Vegard Vigerust fra Dovre, og jeg har tatt med meg erfaringer derfra i arbeidet med diktene til Storås. En kuriositet – og en viktig drivkraft – er at Storås aldri er blitt utgitt. Han sendte store deler av samlingen sin til en kjent forfatter for vurdering, og dessverre rotet forfatteren bort alt sammen. Jeg synes det er viktig å tilgjengeliggjøre verkene hans for flere. I tillegg kan jeg løfte fram hjembygda mi gjennom prosjektet.

Fakta:

Ole Jørn Myklebust

Musiker

Ute med sin tredje soloplate, «Gløymde Fotefar – Viser frå Eidsdal».

Men hvordan fant du fram til materialet?

– Først gjennom lokalavisa Storfjordnytt hvor han var en aktiv bidragsyter. Etter hvert som jeg ble virkelig interessert, spurte jeg meg fore. Det fikk barnebarnet til Arne O. Storås nyss i, og en dag fikk jeg et lass med tekster levert på døra. Da var det gjort.

Hvilke andre utgivelser med lyrikk som basis er det du har latt deg inspirere av og/eller du vil anbefale?

– Jeg hørte mye på Norsk Utflukt på nittitallet, med dikt av Lars Saabye Christensen. Og «Labyrinter» av Karoline Krüger, et nydelig teaterkonsertprosjekt med utgangspunkt i tekster av André Bjerke.

Hvor lytter du helst til musikk og hvor handler du musikk?

– Med en gang jeg går ut døra hjemme, kommer det musikk på øret. Mens jeg går, tar bussen eller toget. Jeg handler stort sett musikk på Itunes og (vinyl på) bruktbutikker.

Hva slags framtid har albumformatet?

– Jeg tror albumformatet vil fortsette å gjøre seg gjeldende. Musikere har som regel en større historie å fortelle enn det som får plass i én låt, og det tror jeg lyttere vet å verdsette. Jeg har solgt 300 eksemplarer av viseplaten før den er utgitt. Utgivelsen ble finansiert gjennom crowdfunding der forhåndssalg var et alternativ, og jeg synes det er et signal på at mange fortsatt er interessert i hele produktet – ikke bare enkeltlåter.

Hva er den neste konserten du skal få med deg?

– Jeg har veldig lyst til å få med meg julekonserten til Hilde Louise Asbjørnsen på Victoria. Hun er en dyktig sanger og formidler, og har et knakende bra band.

Hvilken ny artist vil du skryte litt av?

– Unni Wilhelmsen inviterte meg til å være med på jubileumskonserten sin på Rockefeller for en tid tilbake, og en av de andre gjestene var 17-årige Sivert Sivertsen. Han lager veldig fin musikk, og jeg tror vi kommer til å høre mye fra og om ham framover.

olavo@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 4. januar 2017 kl. 16.02

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk