Mandag 5. desember 2016
Hjemme best: Under Musikförläggarnas Pris ble Lundin årets svenske tekstforfatter. Foto: Elle Johnson
Går inn i sin samtid
Med skarpe, kreative historier og gjennomført musikalsk teft utforsker Erik Lundin hva såkalt svenskhet og identitet egentlig betyr.

EP

Erik Lundin

«Välkommen hem»

RMH Sound

HHHHHI

På videoen til tittellåten på ep-en «Välkommen hem» er det folksom fotballcup. Erik Lundin har der en fotballdrakt påtrykket «Suedi», som er det arabiske ordet for svensk, og rundt ham spiller ungdommer ball. Låten var ment å være en hyllest til det svenske landslaget før EM, og i Sverige har flere kalt låten den nye nasjonalsangen, det inkluderer også Lundin selv.

Musikkvideoen er egentlig ganske betegnende for hele det musikalske prosjektet til Lundin, som foreløpig består av to ganske bemerkelsesverdige ep-er. Han har tatt for seg den store oppgaven å utforske hva såkalt svenskhet og identitet egentlig betyr, og hvor vanskelig en mellomposisjon kan oppleves. Bak det erkesvenske artistnavnet, og statementet, Erik Lundin, finnes svensk-gambiske Ibrahima Erik Lundin Banda. Han har rappet i flere år på engelsk med navnet Eboi, men da han kom med den imponerende ep-en «Suedi» i fjor var det altså under forkortet navn.

Erik Lundin er nemlig navnet han har brukt når han skulle søke jobb eller jobbet som selger, for han opplevde at ingen ville kjøpe noe av en med Ibrahima som førstenavn. Det er spennet mellom det å føle seg svensk, men ikke å bli opplevd som svensk som står sentralt i tekstene hans, sangtekster som har ført til at han er blitt kåret til årets tekstforfatter i Sverige av Musikförläggarnas Pris.

Jag tänker inte ge mig av / min identitet är mitt eget val / Suedi mitt segertal.

Lundin er medlem av det svært fremgangsrike musikkollektivet RMH (Respect My Hustle) med blant andre Adam Tensta og Silvana Imam (tidligere i år mottok artistene i RMH-stallen hele 13 Grammis-nominasjoner og to priser hos P3 Guld). Og i likhet med sine kolleger, er Lundin opptatt av oppvekst og livet i drabantbyen. Det er selvsagt ikke noe nytt i svensk rap, der förorten har vært en rød tråd fra Latin Kings til nye, unge samtidige rappere.

Det som gjør at Lundin utmerker seg er en bemerkelsesverdig fintfølelse og evne til analyse. Lundin har en sjelden evne til å nyansere bilder og situasjoner, ofte det om rasisme og begrensede muligheter, og han setter disse forholdene opp mot hverandre. Det er ikke mye romantikk å spore, og her er lite idyllisering av samfunnet på utsiden eller tilløp til breial gateprat. Til den svenske gratisavisa Metro har han sagt dette: «Jag är ingen gangsterrappare och glad att jag aldrig hamnat i det facket heller. Den här världen ska inte glorifieras eller förortsromantiseras på något sätt, jag har svårt att se att de som gör det faktiskt lever det här livet, för det här är inget roligt.»

«Välkommen hem» består av fem låter, fra luftige, tilbakelente melodier som gir Lundins vokal masse plass til den intense og klaustrofobiske «Abiat». På åpningslåten «En dag» rapper han en tilbakeskuende situasjonsrapport over Mats Normans (Maskinen) beskjedne og atmosfæriske beat. Før den musikalske nerven i låtene gradvis bygges opp blant annet med iørefallende koringer. «De ba blev så» er kanskje platens aller beste. Ved enkel, fortløpende oppramsing av ulike ord oppsummerer han et helt livsløp, der teksten sikter spesielt til hendelsen fra 2013 der en 69 år gammel mann ble drept av politiet i Husby:

Men fan vad vet dom om ...

Beskeden, besluten

Rubriker och snuten

Besviken, beskjuten

Attacker, akuten

Beväpnad besvaring

Bevisning, bevakning

Begåvning, belöning

Bestraffning, begravning

Djungeln, betongen

Spärren, perrongen

Hemlängtan speglad

i parabolen på balkongen

På «Ratata» bruker han refrenget fra «Rap das armas (Parapapapa)», den brasilianske festlåta om å skyte politi (som ble forbudt å spille på radio i Brasil, men seinere en hit i blant annet Sverige). Når Lundin tar tempoet helt ned og dynker refrenget i blåtoner, får Lundins tekst om hvor lite gøy vold kan være en dobbel mening.

På ep-en «Suedi» forlater Lundin lytteren med et jeg som aksepterer at han er svensk, og på «Välkommen hem» fortsetter jeg-et med en erkjennelsen av at «jeg er svensk, hva vil det bety?»

Den nye ep-en kjennes som en direkte oppfølger av hans forrige, og sånn sett kan «Suedi» være et godt sted å begynne – for å la seg begeistre av Lundins glimrende fortellertalent, skarphet, kreative historier og gjennomførte musikalsk teft – før fortsettelsen på «Välkommen hem».

musikk@klassekampen.no

9. desember spiller Erik Lundin på Rockefeller i Oslo, sammen med flere andre svenske artister, på RMHs Block Party «Oslo Edition».

Artikkelen er oppdatert: 8. desember 2016 kl. 12.10
Mandag 16. april 2018
Det er lett å heie på Cardi B, de stemme­løses rå stemme, men likevel blir ikke Nosizwe kvitt bismaken – hvem vil hun at Cardi B skal være?
Mandag 9. april 2018
Sverre Knudsen minnes bestevennen og bandkollegaen i blant annet The Aller Værste!, Lasse Myrvold.
Mandag 26. mars 2018
Jenny Wilson gjør noe vondt til noe vakkert og lar poesi være poesi. «Dette er nærmere en rapportering av hva jeg selv har opplevd», sier hun.
Mandag 19. mars 2018
Om titusenvis av norske tenåringer roper «nigga» i kor en fredagskveld i Bærum uten at noen hører det problematiske – er det da et problem?
Mandag 12. mars 2018
EPSmerz«Have fun»XL Recordings/PlaygroundHHHHHI«Have fun», heter den andre ep-utgivelsen til den København-bosatte norske duoen...
Mandag 5. mars 2018
AlbumJonathan Wilson«Rare Birds»Bella Union/Border MusicHHHHHHLaurel Canyon i Los Angeles...
Mandag 5. mars 2018
Kongen av Laurel Canyons folk-scene bader i synther på sitt nyeste album.
Mandag 26. februar 2018
To innspilte låter som ikke skal spilles mer. Jenny Hvals nye duo Lost Girls satser på improvisasjon og erfaring.
Mandag 26. februar 2018
Han har alt spilt på Skandinavias største festivalscener og gått viralt på nett, utenfor systemet, som uavhengig rapper. Så når Emir tar skrittet inn i popbransjen mener han alvor.
Mandag 19. februar 2018
AlbumKendrick Lamar med diverse artister«Black Panther: The Album»Top Dawg/Aftermath/Interscope/UniversalHHHHHII guess every...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk