Torsdag 10. november 2016
Trump vant vippestatene: Kartet viser hvilke stater Hillary Clinton (blå) og Donald Trump (rød) vant. De lyseblå og lyserøde statene er såkalte vippestater, der overtaket tradisjonelt varierer mellom partiene. Donald Trump vant klart flest av disse. Sirkelgrafene viser prosentfordelingen mellom kandidatene i de vippestatene Trump vant. Kilde: CNN.
Donald Trump fikk flere stemmer enn ventet blant fattige, kvinner, minoriteter og kristne:
Slik vant Trump USA-valget
Trykk for større versjon
ART OF THE DEAL: Donald Trump stjal hvite industristatvelgere fra Demokratene. Det kostet Hillary Clinton valg­seieren.

USA

Donald Trump er USAs neste president.

En av Republikanernes viktigste strateger Chris Jankowski sier seieren er et resultat av at Trump, i motsetning til Hillary Clinton, har nådd ut til USAs hvite arbeiderklasse.

Det er ifølge Jankowski støtte fra disse velgerne, som tradisjonelt i større grad har stemt på Demokratene, som vippet valget i Trumps favør.

– Trump har tjent på et tilbakeslag fra arbeiderklassen i akkurat de nødvendige statene han trengte for å nå 270 valgmenn i et veldig, veldig jevnt valg, sier han i et sms-intervju med Klassekampen.

Fakta

USA-valget:

• I et svært jevnt valg vant den republikanske kandidaten Donald Trump mot Demokratenes Hillary Clinton.

• Da Klassekampen gikk i trykken i går var 95 prosent av stemmene talt opp. I totalt antall stemmer lå Clinton hårfint foran med 47,6 prosent mot Trumps 47,5.

• Trump vant imidlertid i de fleste avgjørende stater og hadde fått 279 valgmenn mot Clintons 218.

Kapret fattige stemmer

Blant velgere som tjener under 30.000 dollar i året, stemte et flertall, 54 prosent, på Hillary. 41 prosent stemte på Trump. Dette er imidlertid en endring på 16 prosentpoeng i favør Republikanerne i denne inntektsgruppa.

Blant dem som tjener mellom 100.000 og 200.000 dollar har det samtidig skjedd en endring på 9 prosentpoeng i favør Demokratene.

Republikanerne har samtidig økt avstanden til Demokratene med 14 prosentpoeng blant hvite velgere uten høyere utdanning, og får til sammen 67 prosent av disse stemmene.

Disse velgergruppene er viktige i USAs avindustrialiserte rustbelte. Tre av det såkalte rustbeltets seks delstater, Pennsylvania, Ohio og Michigan, var avgjørende vippestater.

Trump vant alle sammen, på tross av at de fleste spådde seier til Clinton i Michigan og Pennsylvania. I tillegg vant Trump Wisconsin, som de fleste også hadde regnet med at ville gå til Clinton.

Trumps kritikk av frihandelsavtaler som Nafta, TPP og TTIP har vært helt sentral i Trumps valgkamp. Kritikken av frihandelsavtalene Clinton på ulike tidspunkt har støttet, har blitt svært godt mottatt i disse statene, der folk de siste tiårene har opplevd at jobber har forsvunnet utenlands.

Stålkontroll

Republikaneren Chris Jankowski var hovedmannen bak en strategi som sikret Republikanerne kontrollen over Kongressen i 2012. Etter dette valget fortsetter de å kontrollere begge Kongressens kamre, Senatet og Representantenes hus.

Samtidig flytter Trump, som gjennom valgkampen har splittet Republikanerne på dramatisk vis, inn i Det hvite hus. I et intervju med Klassekampen i oktober omtalte Jankowski Trump som «ute av stand til å regjere».

– Feirer du som republikaner nå?

– Jeg vil at Trump skal lykkes fordi landet vårt trenger det. Dette er egentlig ikke et «feirings»-valg for meg.

– Hva avgjør om han lykkes?

– Trump trenger å samle en republikansk kongress bak en felles agenda og få den gjennom, sier Jankowski.

Han tror de reelle politiske uenighetene i partiet er så små at det skal klare å samle seg igjen.

Kjønn, alder og farge

Mens 54 prosent av alle kvinner stemte på Clinton, stemte 53 prosent av alle menn på Trump. Clinton gjorde det best blant velgere under 40 år, mens Trump var vant klart blant de over 40 år.

Trump slo Clinton blant alle hvite velgere, bortsett fra blant kvinner med høyere utdanning. Til sammen stemte 58 prosent av landets hvite på Trump, 38 prosent på Hillary. Blant ikke-hvite stemte 74 prosent på Clinton.

Trump vant også i den avgjørende vippestaten Florida. På tross av sine kontroversielle uttalelser om etniske minoriteter, gikk han fram blant alle disse gruppene. Trump gjorde blant annet et bedre valg blant latinos enn Mitt Romney gjorde i 2012, med framgang på 8 prosentpoeng. 29 prosent av landets latinos stemte på Trump.

Samtidig overrasket Trump mange med svært sterk støtte fra evangelisk kristne. Selv om Trump i valgkampen mistet støtte fra mange kristne ledere etter sine uttalelser om utenomekteskapelige overgrep, fikk han støtte fra 81 prosent av evangelisk kristne velgere. Det er mer en da George W. Bush fikk da han ble gjenvalgsvalgt i 2004.

Filmskaperen Michael Moore har tidligere sagt at Trumps seier kommer til å bli det største «fu*k you i menneskehetens historie», fra et amerikansk folk som har fått nok av økonomisk stagnasjon og en politisk elite uten forståelse eller interesse for vanlige folks virkelighet.

Forfatteren Thomas Frank mener Demokratene selv må ta skylden for Trumps seier. Ifølge Frank var Clinton «helt feil kandidat: en teknokrat som tilbød finjusteringer når landet ville bruke en slegge mot hele maskinen».

Frank skylder også på en «en liberalisme for de rike som har sviktet middelklassen og som nå har feilet med tanke på sin egen valgbarhet».

Fikk rett

Mens så godt som alle såkalte USA-eksperter spådde Clinton-seier, har Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse siden i sommer flagget at han både trodde og håpet på Trump-seier.

– Hva skjønte du som ingen andre skjønte?

– Det virker som jeg har fått min informasjon fra et bredere kildenettverk enn de fleste andre som har fulgt dette valget, som i stor grad videreformidler det amerikanske mainstream-medier sier. Dette har ført til en veldig fiendtlig dekning av Trump og stor avstand mellom realitetene for mange av dem som har stemt på ham, og elitenes situasjonsbeskrivelse, sier han.

Lurås mener Clintons svake kandidatur, Trumps løfter om strengere grensepolitikk og forsøket på å stanse «nasjonalstaten oppløsning» på bekostning av globaliseringen er avgjørende faktorer i Trumps suksess.

Han mener mange eksperter og kommentatorer «ikke har klart å forstå Trumps appell og simpelthen tatt feil» i sine vurderinger av hans vinnersjanser.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. november 2016 kl. 12.55
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk