Historie

Alle veiers mor

BAGDADS FALL: Mongolene inntar Bagdad i 1258. I hundreårene før hadde Bagdad etablert seg som et nytt og blomstrende sentrum i verden, mye på grunn av sin sentrale plassering langs Silkeveien. Illustrasjon fra Rashid-al-Din Hamadani (1247–1318) sitt historieverk «Jami’ al-tawarikh». Kilde: Staatsbibliothek Berlin

I århundrer var Silkeveien klodens sentralnervesystem. Nå tar den urgamle handelsruta tilbake sin sentrale plass, mener historiker Peter Frankopan.

Astana blir kalt verdens rareste hovedstad. Byen, som ligger midt på en endeløs og folketom steppe i Kasakhstan, har de siste årene vært åsted for en halsbrekkende byutvikling, som blant annet omfatter et gigantisk sirkus formet som en ufo og et hundre meter høyt tårn som ser ut som en kjærlighet på pinne. Da Astana for mindre enn 20 år siden ble utpekt til Kasakhstans nye hovedstad, var den knapt nok en by i det hele tatt. Det byen var mest kjent for de siste årene, var at den huset en fangeleir for konene til sovjetiske forrædere. I dag bor 800.000 mennesker i denne pussige, futuristiske byen, som mange mener først og fremst er et uttrykk for stormannsgalskapen til president Nursultan Nazarbajev, som har styrt landet siden 1990.