Lørdag 22. oktober 2016
SIER NEI: Protester mot frihandelsavtalene TTIP og Ceta i Brussel. EU-kommisjonen møter motstand mot begge avtalene fra sivilsamfunnet. FOTO: JOHN THYS, AFP/NTB SCANPIX
Canada og EU avviser å reforhandle handelsavtalen med EU etter Vallonias nei:
Legger hindringer i veien
Undersak

Investorbeskyttelse splitter stater

Klausulen for investorbeskyttelse (Investor-State Dispute Settlement, ISDS), som blir lagt inn i frihandelsavtalene som nå blir framforhandlet, splitter regjeringer. I tredje kandidatdebatt mot Donald Trump, gjentok Demokratenes Hillary Clinton at hun er imot TPP-avtalen (Trans-Pacific Partnership) som president Barack Obama går inn for.

I Berlin har juniorpartner SPD markert seg kritisk til ISDS-klausulen i TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), mens kansler Angela Merkels CDU går inn for avtalen.

Tilsvarende splittelser har oppstått i Wien. Christian Kern fra Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ), kansler fra 17. mai i år, uttalte seg kritisk til både Ceta og TTIP på grunn ISDS-ordningen så seint som i midten av september og fikk prompte motbør fra visekansler Reinhold Mitterlehner fra Österreichische Volkspartei (ÖVP).

Mitterlehner mener at eksportorienterte Østerrike er avhengig av avtaler som Ceta. Utover ISDS mener Kern av Ceta fører til mer privatisering og lavere arbeids- og miljøstandarder.

Kern vil gi parlamentet så mye makt som mulig når Ceta skal ratifiseres av parlamentet i Wien. Om SPÖ følger Kern, kan 40 representanter fra det høyrepopulistiske Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) og 24 fra Die Grünen bli avgjørende. De tre sitter på 116 av 183 plasser i Nationalrat.

Romania og Bulgaria krever visumavtale med Canada som del av Ceta, og flere motsetninger kan tre fram ved at Vallonia fortsatt sier nei og anså gårsdagens tidsfrist for knapp til å løse de mange problemene som gjenstår.

– EU-kommisjonen viser at de ikke tar hensyn til kritikk, fastslår Helmuth Scholz fra tyske Die Linke i GUE/NGL.

Cecilia Malmström
KRØLL: EU-kommisjonen har lagt fram kompromissforslag etter at Vallonia sa nei til frihandelsavtalen med Canada.

EU-landene satt i krisemøter til langt inn i nattetimene til i går på sidelinjen av EUs toppmøte i Brussel for å forsøke å finne en løsning på den fastlåste konflikten om EUs nye frihandels- og investeringsavtale med Canada – Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta).

EUs handelsministre skulle ha spikret avtalen tirsdag, men ble stanset av et non fra regionalforsamlingen i Vallonia, den fransktalende delen av Belgia.

Torsdag kveld la EU-kommisjonen et kompromissforslag for Vallonia på bordet i håp om å få regjeringen i Belgia med seg i løpet av toppmøtet.

Vallonias ministerpresident Paul Magnette fra det sosialdemokratiske Parti Socialiste innkalte i går regionalforsamlingen i Namur til nytt møte og stadfestet sitt nei overfor den belgiske avisa Le Soir.

– Jeg føler at det er en vilje til å gjøre framskritt, men så langt er det ikke nok, sier Magnette etter møter med Canadas handelsminister Chrystia Freeland, ifølge NTB.

PS og kommunistpartiet PTB utgjør flertall i regionalforsamlingen.

Fakta

Ceta-avtalen:

• Frihandelsavtalen Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) mellom EU og Canada er ferdigforhandlet. Verken Brussel eller Ottawa har åpnet for reforhandlinger.

• Ceta ble godkjent av EUs handelsministre tirsdag, inkludert Giorgos Stathakis fra Syriza i Hellas.

• Under EU-toppmøtet (torsdag/fredag) opprettholdt regionalforsamlingen i Vallonia i Belgia sitt nei.

• EU-kommisjonen måtte i juli gå med på å la 38 nasjonale og regionale forsamlinger ratifisere avtalen, men krever «midlertidig ordning» ved undertegnelsen, opprinnelig satt til 27. oktober.

Videre i Brussel

Krisemøtene fortsatte dermed i EUs rådsbygning utover gårsdagen, uten avgjørelse før Klassekampen gikk i trykken.

Kampen om Ceta handler også om hvorvidt 38 nasjonale og regionale parlamenter skal ratifisere avtalen, slik EU-kommisjonen ble tvunget til å åpne for i juli. Flere land insisterte på at Ceta er en «blandet avtale» som berører EUs politiske områder, ikke bare økonomi.

Kommisjonen mente det var en rein kompetansesak for EU som ikke angår de nasjonale parlamentene.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström fra Folkpartiet liberalerna, avviser å åpne opp for nye forhandlinger om avtale, noe Canada allerede har avslått.

EU-parlamentsgruppen Europeisk forent venstre – Nordisk grønne-venstre oppfordrer på sin side Belgia om å motstå presset.

Danmark uten mandat

I Danmark har regjeringen ikke innhentet mandat fra Folketinget om å forhandle om og vedta Ceta og vil at avtalen skal tre i kraft «hurtigst mulig» i tråd med Kommisjonens ønske. Flertallet i Folketinget stemte ned forslaget fra Enhedslisten og Alternativet om ikke å iverksette Ceta umiddelbart. De fikk bare med seg Socialistisk Folkeparti (SF) og Dansk Folkeparti, i alt 42 av 179 representanter.

Forrige fredag ga utenriksminister Kristian Jensen (Venstre) Europaudvalget på Christiansborg beskjed om at regjeringen går inn for Ceta. Onsdag avviste justisminister Søren Pind (Venstre) kravet fra advokat Georg Lett om å holde folkeavstemning om avtalen på vegne av Folkebevægelsen mod EU og Nætverket mod TTIP og Ceta.

Tyskland sier ja til Ceta

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe sa 13. oktober ja til at Tyskland godtar Ceta, 24 timer etter at saken ble framlagt.

Dommerne mener imidlertid at Tyskland må tre ut av avtalen igjen om domstolen i sin endelige avgjørelse finner at avtalen er i strid med den tyske forfatningen på bakgrunn av søksmålet fra Mehr Demokratie, Campact og Foodwatch som mener at avtalen krenker forbundsdagens og innbyggernes demokratiske rettigheter.

Lederen for det sosial­demokratiske SPD, visekansler Sigmar Gabriel, tar kjennelsen som en seier, mens nettverket European Initiative against TTIP and Ceta ser den som «viktig suksess i kampen mot EUs frihandelsmaskineri».

Gabriel har uttalt seg kritisk til investorbeskyttelsen i TTIP-avtalen med USA, men godtar den i Ceta til tross for at amerikanske selskap lett kan opprette datter­selskaper i Canada og dermed komme innenfor avtalen.

«Det er ingen fribillett til å godkjenne Ceta som den tyske regjeringen vil ha oss til å tro, og det er slag i ansiktet på EU-kommisjonen som har oppfordret til midlertidig anvendelse av alle kapitler i Ceta-avtalen,» ifølge nettverket.

Avgjørelsen i Karlsruhe kan ta fra ett til to år.

peter.m.johansen@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Mandag 15. januar 2018
KORRUPT: Midtøsten-analytiker Nicholas Noe mener USA og EU finansierer et elitesystem som skaper problemene tunisiere protesterer mot.
Lørdag 13. januar 2018
KOALISJON: Uvissheten og tids­perspektivet for nyvalg i Tyskland tvinger fram en ny storkoalisjon i EU-krisenes tegn.
Fredag 12. januar 2018
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.
Torsdag 11. januar 2018
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.
Onsdag 10. januar 2018
MØTES: Familiegjenforening er blant sakene på dagsordenen i den nye kontakten mellom Nord- og Sør-Korea.
Tirsdag 9. januar 2018
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.
Mandag 8. januar 2018
MØTES: I går startet de tyske sosialdemokratene og Angela Merkels kristendemokrater nye samtaler om storkoalisjon. Det er ennå mange skjær i sjøen.
Lørdag 6. januar 2018
OL-ÅND: Nord-Korea og Sør-Korea møtes tirsdag for å diskutere OL.
Fredag 5. januar 2018
PRESS UTENFRA: Irans fiender later som de er bekymret for det iranske folket for å presse fram regimeskifte, mener kritikere. USAs trusler mot atomavtalen øker usikkerheten som driver protestene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk