Torsdag 20. oktober 2016
Protest: Sveitsisk politi fjerner Greenpeace-aktivister som demonstrerer mot handelsavtalene Tisa, TTIP og Ceta i Genève 20. september. Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB Scanpix
Brende samler ministre fra 24 land for å dra i land omstridt handelsavtale:
Skal redde Tisa i Oslo
Liv Signe Navarsete (Sp)
Strid: Fredag samles WTO-topper og handels­ministre fra 24 land i Oslo. De vil redde den kriserammede frihandelsavtalen Tisa.

«I oktober står Oslo i sentrum for global handelspolitikk når ledende beslutningstakere samles til uformelt ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO).»

Det skriver NHO i anledning deres internasjonale handelskonferanse som går av stabelen på fredag.

Blant gjestene er Roberto Azevêdo, generaldirektør i WTO. Samme dag innleder utenriksminister Børge Brende et to dagers «uformelt møte om handel», hvor handelsministre fra 24 land deltar.

«Under møtet i Oslo vil ministrene diskutere hvordan en kan sikre framdrift i handelsforhandlingene og derigjennom bidra til vekst i internasjonal handel», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Oslo-møtene kommer i grevens tid for Tisa-avtalen, som har møtt motstand i flere land. Den omfattende frihandelsavtalen skal sikre handel med tjenester mellom 52 WTO-medlemmer, men kan havne på historiens skraphaug etter valget i USA i november.

Mens Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har varslet at han er mot Tisa-avtalen, er Demokratenes kandidat Hillary Clintons posisjon uklar etter at hun er blitt presset til venstre av frihandelsmotstandere i sitt eget parti.

Fakta

Tisa:

• Tisa (Trade in Services Agreement) er en flerstatlig avtale om handel med tjenester, som forhandles mellom 52 WTO-medlemmer.

• Det er stor grad av hemmelighold rundt avtalen.

• Motstandere frykter blant annet økt privatisering og mer makt til store internasjonale selskaper på bekostning av folkestyre.

NHO har hastverk

Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, håper Tisa-forhandlingene kommer i havn i løpet av året.

– Ikke minst er det viktig å bli ferdig før et presidentskifte i USA. Vi håper regjeringen nå tar en aktiv rolle, sier han.

Myhre nevner energitjenester og maritim sektor som områder som er viktige for Norge. Men avtalen kan i prinsippet omfatte alt som ikke er håndfaste varer, fra helse og utdanning, til finans og forsikring.

– Er det realistisk at avtalen er i havn i løpet av året?

– Det er vanskelig å si. Denne typen forhandlinger har en tendens til å bli kompliserte i sluttfasen og trekke ut i tid. Vi håper de blir ferdige, men blir ikke overrasket om man må fortsette neste år.

– Kan en Tisa-avtale begrense u-lands mulighet til å styre egen energipolitikk?

– Vi deler ikke de bekymringene. Mange land vil ha fordel av den høyteknologiske kompetansen til norske bedrifter. Det vil kunne gi god utbygging av fornybar og tradisjonell energi i flere land, sier Myhre.

Varsler demonstrasjoner

Fredag morgen blir Brende møtt av demonstranter fra Handelskampanjen. Aktivistene frykter at de rike landene, inklusive Norge, lager en ferdig pakke som de presser på utviklingslandene.

– Vi frykter at Brende skal få arbeidsro til å gjøre det han har planlagt, som er å presse utviklingsland til å gå med på avtaler de tidligere har vært mot. Derfor demonstrerer vi, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland.

De får selskap av stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp), som reagerer på hemmeligholdet rundt avtalen:

– Jeg syns det er helt forkastelig av vi vet så lite før vi kommer til å få en avtale på bordet. Da blir det «take it or leave it», fordi forhandlingene er ferdige, sier hun.

– Mitt håp er at den folkelige motstanden mot avtalen blir så stor at det blir umulig å vedta den, legger hun til.

okonomi@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
KUTT: Effektiviserings­reforma til regjeringa truar rettstryggleiken og sjølv­stendet til domstolane. Det er den klåre åtvaringa frå øvste leiar for Domstol­administrasjonen.
Mandag 24. september 2018
NED: Kommersielle velferdsbedrifter i NHO kaster ut konsulenter. Fra 2017 til 2018 sank konsulentandelen i psykisk helsevern fra 38 til 22 prosent, viser NHOs egne tall.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk