Torsdag 20. oktober 2016
Protest: Sveitsisk politi fjerner Greenpeace-aktivister som demonstrerer mot handelsavtalene Tisa, TTIP og Ceta i Genève 20. september. Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB Scanpix
Brende samler ministre fra 24 land for å dra i land omstridt handelsavtale:
Skal redde Tisa i Oslo
Liv Signe Navarsete (Sp)
Strid: Fredag samles WTO-topper og handels­ministre fra 24 land i Oslo. De vil redde den kriserammede frihandelsavtalen Tisa.

«I oktober står Oslo i sentrum for global handelspolitikk når ledende beslutningstakere samles til uformelt ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO).»

Det skriver NHO i anledning deres internasjonale handelskonferanse som går av stabelen på fredag.

Blant gjestene er Roberto Azevêdo, generaldirektør i WTO. Samme dag innleder utenriksminister Børge Brende et to dagers «uformelt møte om handel», hvor handelsministre fra 24 land deltar.

«Under møtet i Oslo vil ministrene diskutere hvordan en kan sikre framdrift i handelsforhandlingene og derigjennom bidra til vekst i internasjonal handel», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Oslo-møtene kommer i grevens tid for Tisa-avtalen, som har møtt motstand i flere land. Den omfattende frihandelsavtalen skal sikre handel med tjenester mellom 52 WTO-medlemmer, men kan havne på historiens skraphaug etter valget i USA i november.

Mens Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har varslet at han er mot Tisa-avtalen, er Demokratenes kandidat Hillary Clintons posisjon uklar etter at hun er blitt presset til venstre av frihandelsmotstandere i sitt eget parti.

Fakta

Tisa:

• Tisa (Trade in Services Agreement) er en flerstatlig avtale om handel med tjenester, som forhandles mellom 52 WTO-medlemmer.

• Det er stor grad av hemmelighold rundt avtalen.

• Motstandere frykter blant annet økt privatisering og mer makt til store internasjonale selskaper på bekostning av folkestyre.

NHO har hastverk

Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, håper Tisa-forhandlingene kommer i havn i løpet av året.

– Ikke minst er det viktig å bli ferdig før et presidentskifte i USA. Vi håper regjeringen nå tar en aktiv rolle, sier han.

Myhre nevner energitjenester og maritim sektor som områder som er viktige for Norge. Men avtalen kan i prinsippet omfatte alt som ikke er håndfaste varer, fra helse og utdanning, til finans og forsikring.

– Er det realistisk at avtalen er i havn i løpet av året?

– Det er vanskelig å si. Denne typen forhandlinger har en tendens til å bli kompliserte i sluttfasen og trekke ut i tid. Vi håper de blir ferdige, men blir ikke overrasket om man må fortsette neste år.

– Kan en Tisa-avtale begrense u-lands mulighet til å styre egen energipolitikk?

– Vi deler ikke de bekymringene. Mange land vil ha fordel av den høyteknologiske kompetansen til norske bedrifter. Det vil kunne gi god utbygging av fornybar og tradisjonell energi i flere land, sier Myhre.

Varsler demonstrasjoner

Fredag morgen blir Brende møtt av demonstranter fra Handelskampanjen. Aktivistene frykter at de rike landene, inklusive Norge, lager en ferdig pakke som de presser på utviklingslandene.

– Vi frykter at Brende skal få arbeidsro til å gjøre det han har planlagt, som er å presse utviklingsland til å gå med på avtaler de tidligere har vært mot. Derfor demonstrerer vi, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland.

De får selskap av stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp), som reagerer på hemmeligholdet rundt avtalen:

– Jeg syns det er helt forkastelig av vi vet så lite før vi kommer til å få en avtale på bordet. Da blir det «take it or leave it», fordi forhandlingene er ferdige, sier hun.

– Mitt håp er at den folkelige motstanden mot avtalen blir så stor at det blir umulig å vedta den, legger hun til.

okonomi@klassekampen.no

Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.
Tirsdag 13. mars 2018
GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk