Torsdag 20. oktober 2016
Protest: Sveitsisk politi fjerner Greenpeace-aktivister som demonstrerer mot handelsavtalene Tisa, TTIP og Ceta i Genève 20. september. Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB Scanpix
Brende samler ministre fra 24 land for å dra i land omstridt handelsavtale:
Skal redde Tisa i Oslo
Liv Signe Navarsete (Sp)
Strid: Fredag samles WTO-topper og handels­ministre fra 24 land i Oslo. De vil redde den kriserammede frihandelsavtalen Tisa.

«I oktober står Oslo i sentrum for global handelspolitikk når ledende beslutningstakere samles til uformelt ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO).»

Det skriver NHO i anledning deres internasjonale handelskonferanse som går av stabelen på fredag.

Blant gjestene er Roberto Azevêdo, generaldirektør i WTO. Samme dag innleder utenriksminister Børge Brende et to dagers «uformelt møte om handel», hvor handelsministre fra 24 land deltar.

«Under møtet i Oslo vil ministrene diskutere hvordan en kan sikre framdrift i handelsforhandlingene og derigjennom bidra til vekst i internasjonal handel», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Oslo-møtene kommer i grevens tid for Tisa-avtalen, som har møtt motstand i flere land. Den omfattende frihandelsavtalen skal sikre handel med tjenester mellom 52 WTO-medlemmer, men kan havne på historiens skraphaug etter valget i USA i november.

Mens Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har varslet at han er mot Tisa-avtalen, er Demokratenes kandidat Hillary Clintons posisjon uklar etter at hun er blitt presset til venstre av frihandelsmotstandere i sitt eget parti.

Fakta

Tisa:

• Tisa (Trade in Services Agreement) er en flerstatlig avtale om handel med tjenester, som forhandles mellom 52 WTO-medlemmer.

• Det er stor grad av hemmelighold rundt avtalen.

• Motstandere frykter blant annet økt privatisering og mer makt til store internasjonale selskaper på bekostning av folkestyre.

NHO har hastverk

Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, håper Tisa-forhandlingene kommer i havn i løpet av året.

– Ikke minst er det viktig å bli ferdig før et presidentskifte i USA. Vi håper regjeringen nå tar en aktiv rolle, sier han.

Myhre nevner energitjenester og maritim sektor som områder som er viktige for Norge. Men avtalen kan i prinsippet omfatte alt som ikke er håndfaste varer, fra helse og utdanning, til finans og forsikring.

– Er det realistisk at avtalen er i havn i løpet av året?

– Det er vanskelig å si. Denne typen forhandlinger har en tendens til å bli kompliserte i sluttfasen og trekke ut i tid. Vi håper de blir ferdige, men blir ikke overrasket om man må fortsette neste år.

– Kan en Tisa-avtale begrense u-lands mulighet til å styre egen energipolitikk?

– Vi deler ikke de bekymringene. Mange land vil ha fordel av den høyteknologiske kompetansen til norske bedrifter. Det vil kunne gi god utbygging av fornybar og tradisjonell energi i flere land, sier Myhre.

Varsler demonstrasjoner

Fredag morgen blir Brende møtt av demonstranter fra Handelskampanjen. Aktivistene frykter at de rike landene, inklusive Norge, lager en ferdig pakke som de presser på utviklingslandene.

– Vi frykter at Brende skal få arbeidsro til å gjøre det han har planlagt, som er å presse utviklingsland til å gå med på avtaler de tidligere har vært mot. Derfor demonstrerer vi, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland.

De får selskap av stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp), som reagerer på hemmeligholdet rundt avtalen:

– Jeg syns det er helt forkastelig av vi vet så lite før vi kommer til å få en avtale på bordet. Da blir det «take it or leave it», fordi forhandlingene er ferdige, sier hun.

– Mitt håp er at den folkelige motstanden mot avtalen blir så stor at det blir umulig å vedta den, legger hun til.

okonomi@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Mandag 15. januar 2018
TRYGD: Beza betalte 300.000 kroner til staten, men fikk ikke trygd da barna ble født, eller da han mistet jobben.
Lørdag 13. januar 2018
STANS: Unge Høgre innfører umiddelbar alkoholforbod på ubestemt tid etter Riise-saka. Ungdomspartia er delt om alkoholbruk på partisamlingar.
Fredag 12. januar 2018
SPLITTER: Samme uke som partisekretær Kjersti Stenseng gikk beinhardt ut mot Hans Kristian Amundsen, ble han i et lukket møte på Stortinget tatt varmt i forsvar av klubblederen for Aps stortingsansatte, Ingunn Yssen.
Torsdag 11. januar 2018
STASING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takka for maten under NHOs gallamiddag. I same slengen lova han ei heilt ny reform.
Onsdag 10. januar 2018
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.
Tirsdag 9. januar 2018
UROLIG: Sysselsettingsandelen i be­folkningen kryper stadig nedover. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er på tide å se på hvordan velferdsordningene fungerer.
Mandag 8. januar 2018
OPPRUSTING: I 2018 skal USA bruke nesten 40 milliarder norske kroner på å avskrekke Russland. Norge spiller en stadig større rolle i planene.
Lørdag 6. januar 2018
GODT, NYTT ÅR: Om dette blei valresultatet, ville Ap gjere det dårlegare enn det katastrofale 2001-valet. Nestleiar Hadia Tajik peikar på «krevende uker». På Jeløya er det derimot kjempestemning.
Fredag 5. januar 2018
PRESSER PÅ: Etter press fra Esa vurderer regjeringen å lage regler om at offentlige tjenester må skilles ut i egne selskap. Barne­hager og treningsanlegg kan være utsatt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk