Torsdag 20. oktober 2016
Protest: Sveitsisk politi fjerner Greenpeace-aktivister som demonstrerer mot handelsavtalene Tisa, TTIP og Ceta i Genève 20. september. Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB Scanpix
Brende samler ministre fra 24 land for å dra i land omstridt handelsavtale:
Skal redde Tisa i Oslo
Liv Signe Navarsete (Sp)
Strid: Fredag samles WTO-topper og handels­ministre fra 24 land i Oslo. De vil redde den kriserammede frihandelsavtalen Tisa.

«I oktober står Oslo i sentrum for global handelspolitikk når ledende beslutningstakere samles til uformelt ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO).»

Det skriver NHO i anledning deres internasjonale handelskonferanse som går av stabelen på fredag.

Blant gjestene er Roberto Azevêdo, generaldirektør i WTO. Samme dag innleder utenriksminister Børge Brende et to dagers «uformelt møte om handel», hvor handelsministre fra 24 land deltar.

«Under møtet i Oslo vil ministrene diskutere hvordan en kan sikre framdrift i handelsforhandlingene og derigjennom bidra til vekst i internasjonal handel», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Oslo-møtene kommer i grevens tid for Tisa-avtalen, som har møtt motstand i flere land. Den omfattende frihandelsavtalen skal sikre handel med tjenester mellom 52 WTO-medlemmer, men kan havne på historiens skraphaug etter valget i USA i november.

Mens Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har varslet at han er mot Tisa-avtalen, er Demokratenes kandidat Hillary Clintons posisjon uklar etter at hun er blitt presset til venstre av frihandelsmotstandere i sitt eget parti.

Fakta

Tisa:

• Tisa (Trade in Services Agreement) er en flerstatlig avtale om handel med tjenester, som forhandles mellom 52 WTO-medlemmer.

• Det er stor grad av hemmelighold rundt avtalen.

• Motstandere frykter blant annet økt privatisering og mer makt til store internasjonale selskaper på bekostning av folkestyre.

NHO har hastverk

Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, håper Tisa-forhandlingene kommer i havn i løpet av året.

– Ikke minst er det viktig å bli ferdig før et presidentskifte i USA. Vi håper regjeringen nå tar en aktiv rolle, sier han.

Myhre nevner energitjenester og maritim sektor som områder som er viktige for Norge. Men avtalen kan i prinsippet omfatte alt som ikke er håndfaste varer, fra helse og utdanning, til finans og forsikring.

– Er det realistisk at avtalen er i havn i løpet av året?

– Det er vanskelig å si. Denne typen forhandlinger har en tendens til å bli kompliserte i sluttfasen og trekke ut i tid. Vi håper de blir ferdige, men blir ikke overrasket om man må fortsette neste år.

– Kan en Tisa-avtale begrense u-lands mulighet til å styre egen energipolitikk?

– Vi deler ikke de bekymringene. Mange land vil ha fordel av den høyteknologiske kompetansen til norske bedrifter. Det vil kunne gi god utbygging av fornybar og tradisjonell energi i flere land, sier Myhre.

Varsler demonstrasjoner

Fredag morgen blir Brende møtt av demonstranter fra Handelskampanjen. Aktivistene frykter at de rike landene, inklusive Norge, lager en ferdig pakke som de presser på utviklingslandene.

– Vi frykter at Brende skal få arbeidsro til å gjøre det han har planlagt, som er å presse utviklingsland til å gå med på avtaler de tidligere har vært mot. Derfor demonstrerer vi, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland.

De får selskap av stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp), som reagerer på hemmeligholdet rundt avtalen:

– Jeg syns det er helt forkastelig av vi vet så lite før vi kommer til å få en avtale på bordet. Da blir det «take it or leave it», fordi forhandlingene er ferdige, sier hun.

– Mitt håp er at den folkelige motstanden mot avtalen blir så stor at det blir umulig å vedta den, legger hun til.

okonomi@klassekampen.no

Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Tirsdag 12. juni 2018
ADVARTE: Allerede i 2016 advarte ­Statsadvokaten mot gjenger og alvorlige konflikter i Oslo. Nå er situasjonen forverret, heter det i en fersk tilsyns­rapport.
Mandag 11. juni 2018
NYE TIDER: Framtidsutsiktene for bemanningsbransjen er dystre etter at opposisjonen tvang gjennom inn­stramminger. I Trøndelag har elektro­bransjen funnet en modell som gjør byråene overflødige.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Lørdag 9. juni 2018
EN TID FOR ALT: Bjørgulv Braanen s­lutter som ansvarlig redaktør i Klasse­kampen, men han har ingen planer om å for­svinne fra spaltene.
Fredag 8. juni 2018
I SKUFFA: Valdtektssaker med kjent gjerningsmann blir liggande, og politiet slit med å prioritera mellom saker, syner ein fersk tilsynsrapport.
Torsdag 7. juni 2018
$$$: BI-professor Petter Gottschalk kallar tidlegare Vimpelcom-sjef Jo Lunders erstatningskrav på nær ein halv milliard forkasteleg. Han synst Økokrim burde tatt saka til retten.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk