- Vi er midt i den norske eplesesongen, og selv om noen av oss savner gravenstein og andre klassikere i dagligvarebutikkene, melder Opplysningskontoret for frukt og kjøtt om en god sesong, med rundt 7500 tonn solgte norske epler. Det norske klimaet med kjølige netter og varme dager er perfekt for å få fram sødmen og syrligheten som kjennetegner de beste eplene. Norge har mye fjell, bratte bakker, karrig jordsmonn og tilsvarende mye hav. Store avstander, vanskelige arealer og kaldt, værhardt klima har gitt oss en egen mattradisjon. Den er skapt av bønder og fiskere som har tilpasset driften og foredlingen etter ressursgrunnlaget. Smaken og produktene er annerledes her enn de er på mer sørlige breddegrader. Det har gitt norsk mat et særegent preg. Ved å opprettholde jordbruk og fiske som grunnlag for norsk mattradisjoner, bidrar vi derfor til å opprettholde mangfoldet i verdens matkulturer.
Norsk mat
Leder