Torsdag 13. oktober 2016
SVARER VESTEN: Russlands president Vladimir Putin taler på Verdens energikongress i Istanbul mandag. FOTO: Murad Sezer, REUTERS/NTB SCANPIX
Striden om Aleppo i Syria blir storpolitikk mellom Russland og Vesten:
Slår på flere fronter
Hillary Clinton
Donald Trump
NJET: Russland setter hardt mot hardt i atom- og rakettstrid med USA.

Russland

Samme dag som russiske fly intensiverte bombingen av opprørskontrollerte Bustan al-Qasr i Aleppo, etter at opprørsstyrkene hadde avslått tilbudet om fritt leide for seg og sine familier, avlyste Russlands president Vladimir Putin sitt lenge planlagte besøk i Paris 19. oktober.

Årsaken er Frankrikes hardkjør i FNs sikkerhetsråd for å få Russland brakt inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Den Haag for krigsforbrytelser i Syria.

I stedet møter han Frankrikes president François Hollande i Berlin hos Tysklands kansler Angela Merkel for å diskutere Ukraina i «Normandie-formasjonen», som inkluderer Ukraina og president Petro Porosjenko.

Fakta

Kremls mottiltak:

• Russland stemte ned Frankrikes Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd. President Vladimir Putin avlyste sitt planlagte Paris-besøk.

• Russland har kansellert to atomavtaler med USA.

• Russland har stasjonert atombærbare raketter i Kaliningrad-enklaven og flere S300-raketter til Syria, samt sendt flere krigsskip inn i Middelhavet.

• Russland vil gjenåpne baser i Vietnam (Cam Ranh) og på Cuba (Lourdes).

Ukraina-sanksjonene

Sammenkoblingen er ikke tilfeldig. Assad-regimet og dets allierte forsøker å gjenerobre Øst-Aleppo fra opprørsstyrkene, anført av terrororganisasjonene Jabhat Fatah ash Sham (det nye navnet på al-Qa’ida-filialen Nusrafronten) og Ahrar ash-Sham. Kampene gjør at EU-sanksjonene som ble innført da Russland annekterte Krim etter folkeavstemningen i mars 2014, ikke blir hevet eller lempet på når EU diskuterer forholdet til Russland i Brussel torsdag og fredag neste uke.

Italia, Hellas, Ungarn, Slovakia og Kypros vil lempe på eller fjerne sanksjonene. Italias statsminister Matteo Renzi krever «substansiell debatt».

Både Frankrike og den tyske storkoalisjonen er på gli, men en fransk diplomat sier til Reuters at utsiktene til at sanksjonene blir hevet er «praktisk talt null». Sanksjonene varer til januar.

– Ingen tør be om lettelser, fastslår en annen diplomat.

Berlin er derimot ikke villig til å skjerpe sanksjonene, slik Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault har tatt til orde for, når EUs utenriksministre diskuterer Syria mandag.

Kreml har svart mer enn njet til den franske Syria-resolusjonen i FNs sikkerhetsråd. Forrige onsdag kansellerte Russland atomenergisamarbeidet med USA, to dager etter at Moskva annullerte plutoniumsavtalen med USA som mottiltak til USAs sanksjoner.

Avtalene fra 2010 og 2013 gjelder blant annet samarbeidet mellom det statlige Rosatom og energidepartementet i Washington om å omforme russiske forskningsreaktorer til lavanriket uran og å rense opp i våpengradert plutonium. Kreml har dermed lagt atomnedrustningen på bordet i forholdet mellom Russland og USA om Syria og Ukraina og andre konfliktområder, som Natos nye rakettsystem i Europa, utplassering av bataljoner i Baltikum og planer om marinebase i Svartehavet som fortsatt ligger i tørrdokk.

«Vi kan ikke lenger stole på Washington i slike sensitive saker som modernisering og sikkerhet av russisk atomanlegg», sier Russlands utenriksdepartementet i en uttalelse.

Ser til Asia

Putin har vendt blikket mot Asia, økonomisk og militært. Moskva er på linje med Kina på Korea-halvøya og motsetter seg at USA utplasserer rakettsystemet THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i Sør-Korea. De mener at THAAD først og fremst er rettet mot dem og blir koblet på USAs Theater Missile Defense (TMD) i Asia-og Stillehavsregionen under USAs atomparaply.

Global Times, som blir drevet av Kinas kommunistiske parti (KKP), melder at Kina og Russland vil ha en ny militærøvelse neste år. Grunnen er THAAD, ifølge generalmajor Cai Jun, nestleder for krigsscenarioavdelingen i Den sentrale militærkommisjonen.

– USAs blinde utbygging av antirakettsystemer som overgår alle behov –og dets streben etter absolutt unilateral militær overlegenhet – ødelegger uvilkårlig den globale strategiske likevekten og øver alvorlig skade på stormakters strategiske tillit, sier Cai til avisa.

Den første fellesøvelsen ble holdt i mai ved et russisk militært forskningssenter.

Fredag meldte viseforsvarsminister Nikolaj Pankov at Russland har planer om å gjenoppta marinebasen Cam Ranh i den midtre delen av Vietnam, med godt utblikk mot øystriden i Sør-Kinahavet.

Russerne vil dessuten tilbake til Cuba hvor de demonterte signaletterretningsbasen i Lourdes i 2002. Moskva avkreftet ryktene om basen da Putin besøkte Cuba i juli 2014. Forsvarsminister Sergej Sjojgu lanserte planene for to år siden, ifølge The Diplomat.

Fjerde US-president

Putin står snart overfor den fjerde amerikanske presidenten i sitt embete. Under den siste valgkonfrontasjonen utfordret Donald Trump tidligere utenriksminister Hillary Clinton på Syria der hun gikk inn for å opprette flyforbudssoner over Aleppo og forsterke våpenleveransene til opprørsstyrkene.

Trump kvitterte med å spørre om hun visste hvem hun væpner. IS? Al-Qa’ida? Russland slåss mot IS, fastslo Trump.

Moskva avviser Vestens påstand om at vetoet i FN hindrer stans i kampene og ny våpenhvile med at opprørsstyrkene i Aleppo avviste den forrige våpenhvilen og USAs oppfordring til å bryte med Jabhat Fatah ash-Sham, som står på FNs terrorliste på linje med IS.

peter.m.johansen@klassekampen.no

Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk