Klassekampen.no
Tirsdag 27. september 2016
Aggressiv: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, 8NTB scanpix
Norsk Olje og Gass går til krig i en tid der samhold er viktig.
Hvorfor vi streiker

Faktum er at vi streiker for at:

Industri Energi ikke skal bli påtvunget det resultatet som Norsk Olje og Gass fikk med forbundet Safe.

vi skal få reelle forhandlinger, ikke lønnsdiktat.

våre fagarbeidere skal få en rettferdig lønn og forskjellene ikke skal bli større.

landansatte, og de andre utenfor matrisen skal få mer enn null prosent.

nattillegget skal følge utviklingen til operatør/boring/forpleining.

Dette er ikke en kamp mellom forbund, men for rettferdighet for oljearbeidere.

Direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass (NOG) snakker usant om to ting:

1. Oljeserviceansatte krever mer enn alle andre

2. Oljeserviceansatte tjener godt nok.

1. De ansatte i operatørselskapene har tidligere i år fått bonuser, noen ganger opp i 80.000 kroner. Under oppgjøret fikk de over 13.000 kroner, og oppgjøret samla sett hadde en verdi på 15.000 kroner. Vi fikk tilbud om 3100 kroner.

2. Gjennomsnittslønnen blant de offshoreansatte inkludert tillegg er 630.000. Inntil 47 prosent av dette er offshoretillegg. Dette er noe helt annet. Oljeserviceansatte er ikke fast offshore som mange andre oljearbeidere. De er de mest fleksible oljearbeidere på norsk sokkel. Det er ansatte med høy kompetanse og gjerne ingeniørutdannelse. Hvordan Schjøtt-Pedersen kan mene at de er verdt opptil 85.000 kroner mindre enn andre oljearbeidere, må han svare på.

De senere årene har vi funnet gode løsninger i både 2010, 2012 og 2014 uten streik, men i år er NOG gått i vranglås. Resultatet de pressa Safe til å godta, vil øke avstanden til operatør/boring/forpleining med om lag 10.000 kroner. Dette godtar ikke Industri Energi.

NOG har innført taktikker vi tidligere bare har hørt om fra våre amerikanske fagforeningskollegaer. De har tvunget et lite YS-forbund med 600 medlemmer til å godta et oppgjør som skal forplikte våre 6000 medlemmer. Industri Energi var konstruktive under årets forhandlinger. Vi ville ha løsninger for våre medlemmer og spurte arbeidsgiverne om ulike løsninger på tariffoppgjøret. Vi ble jagd ut av forhandlingsrommet. Arbeidsgiver har ikke rikket et øre. Ikke en millimeter.

Schjøtt-Pedersen raljerer i media med dem som har mistet jobben. At det er usolidarisk av oss å kreve lønnsøkning. Vi har sikre kilder som sier at enkelte oljeserviceselskaper gir hinsidige bonuser til sine ledere. Vi kunne fått våre krav innfridd mange ganger for disse pengene. Eller holdt mange personer i arbeid. Kynismen vil ingen ende ta.

NOG må svare på hvorfor de er så voldsomt aggressive nå. Hvorfor de går til krig mot fagforeninger i en tid der samarbeid er viktig. Hvorfor arbeidsgiverne tvinger en liten fagforening til et resultat de vil forplikte den store med. Hvorfor de i de dårlige tidene ikke søker løsninger men konfrontasjon.

Vi kommer ikke til å gi oss. Oljeservicearbeiderne har vært ute i hardt vær før, og det er ikke første gang denne gruppen er i streik. Oljeservice har fulgt med siden oljeindustriens begynnelse og kommer til å være med til dens avslutning. Våre krav er ikke spektakulære, men de er rettferdige.

ommund.stokka@industrienergi.no

«Arbeidsgiver har ikke rikket et øre. Ikke en millimeter»

Artikkelen er oppdatert: 17. oktober 2016 kl. 13.39

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk