Mandag 19. september 2016
PÅ PLASS: Soldater som opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF) hevder er amerikanske spesialsoldater avbildet i Fatisah i Raqqa, Syria, i mai. FOTO: DELIL SOULEIMAN, AFP/NTB SCANPIX
• USA fordømmes for feilbombing i Syria • Amerikanere jagd ut fra by av allierte
Angripes fra alle sider
Bashar al-Assad
KRYSSILD: USA møter krass motstand fra rivaler og antatte allierte for sin Syria-politikk.

Syria

Amerikanske fly utførte i helga et angrep i Syria som ifølge Syrian Observatory for Human Rights tok livet av 90 syriske regjeringssoldater. Angrepet skjedde ved flybasen i Deir ez-Zor øst i Syria lørdag og ble først avbrutt da Russland varslet USA om at det ikke var IS, men syriske styrker som ble truffet.

USA har beklaget hendelsen og lover gransking. Saken har skapt sinne i Damaskus og i Russland, som hevder at USAs bombing av syriske regimesoldater er en konsekvens av at Washington lenge har avvist russiske forslag om å koordinere landenes flyangrep i Syria.

Russerne mener også at helgas bombing av Assad-styrkene i praksis har gjort det mulig for IS å erobre territorium. Det samme hevdet Damaskus, som i en pressemelding uttalte at «angrepet beviser at USA og deres allierte støtter IS og andre jihadistiske grupper».

Fakta

Bombet Assad-styrker:

• Lørdag bombet USA syriske regjeringssoldater ved Deir ez-Zor.

• Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble 90 regimesoldater drept. USA sier målet var IS-posisjoner.

• I helga ble amerikanske soldater jaget ut fra al-Rai i Syria av opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA), mens opprørerne truet med å «slakte» amerikanerne.

Jagd ut av opprørere

Bombingen skjedde dagen etter at en video på sosiale medier viste hvordan opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA), støttet av Nato-landet Tyrkia, jager amerikanske spesialsoldater ut av al-Rai nord i Syria.

Soldatene fra FSA ropte «USA-agenter, kom dere ut» og «Amerikanerne er hunder og svin». I samme video truer også en opprørssoldat med å «slakte» de amerikanske «korsfarerne». USA og Tyrkia har lenge støttet FSA, som siden 2011 har kjempet for å styrte president Bashar al-Assad og anses som «moderate».

Mens USAs rivaler raser mot bombingen av syriske regjeringsstyrker, reagerer Assad-motstandere på meldinger om at USA vil tilby kompensasjon til regjeringssoldatenes etterlatte. «Obamas arv. Gir bokstavelig talt penger til fyren du vet rutinemessig begår massedrap på sivile», skrev kommentatoren Iyad el-Baghdadi på Twitter.

Nabil Mohamed Selim, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bagdad, mener de siste hendelsene er uttrykk for at USAs politikk i Syria er «usammenhengende».

– USAs politikk ikke bare i Syria, men også i Irak, Jemen og Libya, er usammenhengende. De har ingen faste allierte, alle er midlertidige og byttes ut i takt med USAs interesser til enhver tid, sier Selim til Klassekampen på telefon fra Bagdad.

Han viser til hvordan USA på den ene siden støtter de kurdiske YPG-styrkene i Syria i deres krig mot IS, mens amerikanske elitestyrker i helga gikk inn i Syria sammen med tyrkiske styrker som kjemper mot YPG. Tyrkia frykter at YPG, sammen med kurdiske PKK i Tyrkia, skal realisere drømmen om kurdisk selvstyre i regionen.

– Mange ønsker ikke en direkte amerikansk intervensjon, selv i krigen mot Assad. USAs invasjon av Irak har vist regionen at det aldri kommer noe godt med en amerikansk intervensjon, sier han.

Det er vanskelig å peke ut hva som er årsaken til USAs tilsynelatende mangel på en klar strategi i Syria, mener Selim.

– Det kan skyldes at USA, nå som de ser at allierte grupper er fragmenterte og svake, stiller spørsmål om hva som skjer etter at Assad er borte. De er bekymret over at Syria kan bli styrt av grupper som ikke vil ivareta USAs interesser, sier han.

Gir USA skylden

Mandag forrige uke startet en våpenhvile i Syria som ble framforhandlet av USA og Russland. Meningen var at dersom denne våpenhvilen holdt en uke, så ville Russland og USA koordinere angrep mot terrorgruppa IS og Fateh Jabhat al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, al-Qa’idas avdeling i Syria.

– Vi har gjentatte ganger bedt USA ta grep. Det er ingen tvil om at USA ikke har kontroll over den moderate opposisjonen de sier de kontrollerer, uttalte den russiske generalen Vladimir Savtsjenko.

Rakha Ahmed Hassan fra Egyptian Council for Foreign Affairs hevder på sin side at USAs uklare politikk skyldes at amerikanerne «ser at deres allierte er svekket» og det ikke er utenkelig at de taper slaget om Syria.

Da Tyrkia forrige måned gikk inn i Syria gjorde de det av tre grunner, ifølge Hassan.

• Opprette en buffersone for å forhindre frammarsjen til syrisk-kurdiske YPG.

• Tilfredsstille Saudi-Arabias ønske om en bakkestyrke for å snu balansen i opprørernes favør.

• Åpne en vei for en amerikansk deltakelse på bakken.

Ifølge Hassan har USA erkjent at Russland og Iran, som kjemper på Assads side, har mye mer makt enn dem på slagmarken.

– USAs formål med intervensjonen er først og fremst å styrke forhandlingsposisjonen til grupper de støtter i Syria, sier Hassan.

amal.wahab@klassekampen.no

Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk