Mandag 19. september 2016
PÅ PLASS: Soldater som opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF) hevder er amerikanske spesialsoldater avbildet i Fatisah i Raqqa, Syria, i mai. FOTO: DELIL SOULEIMAN, AFP/NTB SCANPIX
• USA fordømmes for feilbombing i Syria • Amerikanere jagd ut fra by av allierte
Angripes fra alle sider
Bashar al-Assad
KRYSSILD: USA møter krass motstand fra rivaler og antatte allierte for sin Syria-politikk.

Syria

Amerikanske fly utførte i helga et angrep i Syria som ifølge Syrian Observatory for Human Rights tok livet av 90 syriske regjeringssoldater. Angrepet skjedde ved flybasen i Deir ez-Zor øst i Syria lørdag og ble først avbrutt da Russland varslet USA om at det ikke var IS, men syriske styrker som ble truffet.

USA har beklaget hendelsen og lover gransking. Saken har skapt sinne i Damaskus og i Russland, som hevder at USAs bombing av syriske regimesoldater er en konsekvens av at Washington lenge har avvist russiske forslag om å koordinere landenes flyangrep i Syria.

Russerne mener også at helgas bombing av Assad-styrkene i praksis har gjort det mulig for IS å erobre territorium. Det samme hevdet Damaskus, som i en pressemelding uttalte at «angrepet beviser at USA og deres allierte støtter IS og andre jihadistiske grupper».

Fakta

Bombet Assad-styrker:

• Lørdag bombet USA syriske regjeringssoldater ved Deir ez-Zor.

• Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble 90 regimesoldater drept. USA sier målet var IS-posisjoner.

• I helga ble amerikanske soldater jaget ut fra al-Rai i Syria av opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA), mens opprørerne truet med å «slakte» amerikanerne.

Jagd ut av opprørere

Bombingen skjedde dagen etter at en video på sosiale medier viste hvordan opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA), støttet av Nato-landet Tyrkia, jager amerikanske spesialsoldater ut av al-Rai nord i Syria.

Soldatene fra FSA ropte «USA-agenter, kom dere ut» og «Amerikanerne er hunder og svin». I samme video truer også en opprørssoldat med å «slakte» de amerikanske «korsfarerne». USA og Tyrkia har lenge støttet FSA, som siden 2011 har kjempet for å styrte president Bashar al-Assad og anses som «moderate».

Mens USAs rivaler raser mot bombingen av syriske regjeringsstyrker, reagerer Assad-motstandere på meldinger om at USA vil tilby kompensasjon til regjeringssoldatenes etterlatte. «Obamas arv. Gir bokstavelig talt penger til fyren du vet rutinemessig begår massedrap på sivile», skrev kommentatoren Iyad el-Baghdadi på Twitter.

Nabil Mohamed Selim, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bagdad, mener de siste hendelsene er uttrykk for at USAs politikk i Syria er «usammenhengende».

– USAs politikk ikke bare i Syria, men også i Irak, Jemen og Libya, er usammenhengende. De har ingen faste allierte, alle er midlertidige og byttes ut i takt med USAs interesser til enhver tid, sier Selim til Klassekampen på telefon fra Bagdad.

Han viser til hvordan USA på den ene siden støtter de kurdiske YPG-styrkene i Syria i deres krig mot IS, mens amerikanske elitestyrker i helga gikk inn i Syria sammen med tyrkiske styrker som kjemper mot YPG. Tyrkia frykter at YPG, sammen med kurdiske PKK i Tyrkia, skal realisere drømmen om kurdisk selvstyre i regionen.

– Mange ønsker ikke en direkte amerikansk intervensjon, selv i krigen mot Assad. USAs invasjon av Irak har vist regionen at det aldri kommer noe godt med en amerikansk intervensjon, sier han.

Det er vanskelig å peke ut hva som er årsaken til USAs tilsynelatende mangel på en klar strategi i Syria, mener Selim.

– Det kan skyldes at USA, nå som de ser at allierte grupper er fragmenterte og svake, stiller spørsmål om hva som skjer etter at Assad er borte. De er bekymret over at Syria kan bli styrt av grupper som ikke vil ivareta USAs interesser, sier han.

Gir USA skylden

Mandag forrige uke startet en våpenhvile i Syria som ble framforhandlet av USA og Russland. Meningen var at dersom denne våpenhvilen holdt en uke, så ville Russland og USA koordinere angrep mot terrorgruppa IS og Fateh Jabhat al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, al-Qa’idas avdeling i Syria.

– Vi har gjentatte ganger bedt USA ta grep. Det er ingen tvil om at USA ikke har kontroll over den moderate opposisjonen de sier de kontrollerer, uttalte den russiske generalen Vladimir Savtsjenko.

Rakha Ahmed Hassan fra Egyptian Council for Foreign Affairs hevder på sin side at USAs uklare politikk skyldes at amerikanerne «ser at deres allierte er svekket» og det ikke er utenkelig at de taper slaget om Syria.

Da Tyrkia forrige måned gikk inn i Syria gjorde de det av tre grunner, ifølge Hassan.

• Opprette en buffersone for å forhindre frammarsjen til syrisk-kurdiske YPG.

• Tilfredsstille Saudi-Arabias ønske om en bakkestyrke for å snu balansen i opprørernes favør.

• Åpne en vei for en amerikansk deltakelse på bakken.

Ifølge Hassan har USA erkjent at Russland og Iran, som kjemper på Assads side, har mye mer makt enn dem på slagmarken.

– USAs formål med intervensjonen er først og fremst å styrke forhandlingsposisjonen til grupper de støtter i Syria, sier Hassan.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.
Tirsdag 8. mai 2018
VISJONÆR: Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp.
Mandag 7. mai 2018
JUBILANT: Titusener av demonstranter markerte ett år med president Emmanuel Macron ved å angripe hans økonomiske politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk