Klassekampen.no
Lørdag 10. september 2016
Utvidelse av kampsonen: I februar 2003 la USAs utenriksminister Colin Powell fram bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen og bånd til al-Qa’ida for FNs sikkerhetsråd. Begge deler var løgn, men talen beredte grunnen for invasjonen som satte Midtøsten i flammer. Foto: Mark Garten, UN Photo
Våre løgner skapte et inferno som styrker dagens jihadister, sier tidligere USA-topp:
EN ANGRENDE SYNDER
Sint: Lawrence Wilkerson var medå sette sammen Colin Powells presentasjon for FN. I dag angrer han bittert. FOTO: US Embassy Canada
KRIG: Lawrence Wilkerson var stabssjef i den amerikanske regjeringen i 2003. – Vår Irak-invasjon skapte IS, sier han i dag.

Dokument

Det er 5. februar 2003, i FNs sikkerhetsråd i New York: Lawrence Wilkerson er stuptrøtt. Den siste uka har han og resten av staben til USAs utenriksminister Colin Powell jobbet natt og dag for å være klare til dette avgjørende øyeblikket i krigen mot «ondskapens akse».

Lawrence har jobbet for Powell siden 1989. Nå er han utenriksministerens stabssjef. Sammen står de midt i et spill som skal endre verden for alltid og sørge for at krigen som startet 11. september 2001 sender hele Midtøsten ut i et tilsynelatende endeløst kaos.

Inne i Sikkerhetsrådet klarer Wilkerson så vidt å holde øynene oppe. For bare en uke siden fikk han og Powell en stor mengde etterretning fra CIA. På svært kort tid har staben forsøkt å tolke informasjonen. Samtidig har de måttet sette den sammen til en helhetlig presentasjon. De har valgt ut plansjer og videoer. Klargjort en powerpoint.

– Jeg var helt utslitt etter så å si seks dager og sju netters arbeid uten søvn. Alt jeg ville var å legge meg ned et sted og hvile. Men allerede på dette tidspunktet kjente jeg meg veldig urolig, sier Wilkerson i et e-postintervju med Klassekampen.

I blodtåka etter 11. september 2001 raser USA inn i krigen mot Taliban i Afghanistan, før administrasjonen til president George W. Bush også for alvor trapper opp sabelraslingen mot Iraks diktator Saddam Hussein. Amerikanerne hevder at Hussein har masse­ødeleggelsesvåpen og en allianse med al-Qa’ida.

Fakta:

Irak-krigen:

• 20. mars 2003 gikk USA til invasjon av Irak.

• USA mente at Iraks diktator Saddam Hussein satt på atomvåpen og dessuten at det fantes en allianse mellom det irakiske regimet og al-Qa’ida.

• Krigen mot Irak var en del av «krigen mot terror», som ble igangsatt etter terrorangrepet 11. september 2001.

• Etter invasjonen gikk regimet til Saddam Hussein raskt i oppløsning. Krigen var offisielt over i mai 2003, men USA har hatt store styrker i landet helt fram til 2011.

• Norge besluttet å ikke delta i selve angrepskrigen, men regjeringen vedtok i juni 2003 å sende militært personell for å bidra til stabiliseringen av Irak.

Men Wilkerson føler at noe ikke stemmer. At de har fått altfor liten tid til å vurdere etterretningen de har fått fra CIA. Men på bakrommet har CIA-sjef George Tenet overbevist Powell om at bevisene utgjør en «slam dunk».

Dermed åpner Powell, inne i FN-forsamlingens store sal, sin svarte stresskoffert og tar fram resultatet av sprengarbeidet: Presentasjonen som inneholder USAs endelige beviser på at Irak har et atomprogram.

– Å etterlate Saddam Hussein i besittelse av masseødeleggelsesvåpen er ikke et alternativ. Ikke i en verden etter 11. september, sier Powell til resten av Sikkerhetsrådet.

Powells FN-presentasjon gir USA og president George W. Bush dekningen de trenger. Noen uker seinere regner de første Tomahawk-rakettene over Baghdad.

Mens USAs krigsmaskin dundrer inn i Irak, vokser Wilkersons uro utover våren og sommeren. Mens Saddam Husseins Baath-regime kastes og plukkes fra hverandre, skjønner han etter hvert at han har vært med på en svindel. Det finnes ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak. Og Saddam Hussein hatet al-Qa’ida, akkurat som USA. Wilkerson har deltatt i en gigantisk propaganda-løgn.

– Da CIA begynte å informere Powell og meg om at det vi hadde presentert som sentrale pilarer var helt feil, ble jeg i økende grad sint. Da jeg forlot utenriksdepartementet i 2005, var jeg sydende forbannet, sier han.

– USA styrker al-Qa’ida

– I dag vet jeg at jeg må gå i graven vel vitende om rollen jeg spilte, hvor enn uviktig den var, i det falske bildet vi tegnet for Sikkerhetsrådet, det internasjonale samfunn og det amerikanske folk, sier Wilkerson.

Det finnes ikke noe al-Qa’ida i Irak når amerikanerne invaderer. Derimot bestemmer terrorgruppa seg for å etablere seg i Irak som en konsekvens av invasjonen. Al-Qa’ida i Irak utvikler seg etter hvert til Den islamske staten (IS), den brutale gruppa som i dag besitter landområder i Syria og Irak.

– IS er en direkte konsekvens av den amerikanske invasjonen i 2003, sier Wilkerson.

I dag leder USA en koalisjon som skal bekjempe IS. I Syria er også al-Qa’ida en av gruppene som kjemper mot IS. Når USA bomber IS, er de paradoksalt med på å styrke al-Qa’ida, terrorgruppa som var hele utgangspunktet for «krigen mot terror».

– Krigen mot IS har ironisk nok forårsaket en styrking av al-Qaidas makt og rekkevidde, sier Wilkerson.

Tjener på krigen

Den tidligere obersten og Vietnam-veteranen underviser i dag ved William and Mary University i USA.

– Krigen mot terror kan ikke vinnes, sier han i dag.

– Terror vil alltid finnes, og det beste vi kan gjøre, er å holde den på et håndterbart nivå.

Under Barack Obama, som mange forventet at ville trappe ned krigen mot terror, har krigen isteden bare tatt en ny form. USA har igangsatt en utenomrettslig likvideringskampanje der også amerikanske statsborgere likvideres uten siktelse, rettssak eller dom.

Obama har langt på vei realisert George W. Bush sin våte drøm om å gjøre «hele verden til en slagmark». Dronekrigen er trappet opp, og samtidig har spøkelsessoldatene i spesialstyrken Joint Special Operations Commando (JSOC) gjennomført operasjoner i Afghanistan, Pakistan, Jemen, Somalia, Iran, Georgia, Ukraina, Bolivia, Paraguay, Ecuador, Peru, Jemen, Pakistan og Filippinene.

En viktig grunn til at krigen holdes i live og utvides, er ifølge Wilkerson penger.

– USA har skapt et terror-industrielt-kompleks som tjener stort på den såkalte krigen mot terror, og som gjør de involverte svært rike, sier han.

Han peker på at USA har brukt krigen mot terror på å øke og utvide våpensalg over hele verden.

– Dette inkluderer blant annet våpen for over 40 milliarder dollar til land som allerede er i krig, og som ved mange anledninger har falt i hendene på terrorgrupper som nå vil bruke dem på å drepe vestlige, inkludert amerikanere, sier Wilkerson.

Han mener det er for lett for politikere og militære ledere i USA å forføre amerikanere til krig og voldsbruk.

Hauken Hillary

15 år etter 11. september skal amerikaneren igjen velge en ny president. De to kandidatene, Hillary Clinton og Donald Trump, vet begge å bruke det 15 år gamle terrorangrepet for å skåre politiske poenger.

Republikanernes kandidat Donald Trump har tidligere, som en annen Nostradamus, hevdet at han kunne forutse Osama bin Ladens angrep på USA. Han har også hevdet, helt grunnløst, at tusenvis av arabere i New Jersey, rett over elva for tvillingtårnene, danset og feiret mens bygningene kollapset.

Clintons utenrikspolitiske rulleblad inkluderer sterk støtte til alle USAs militære eventyr, ikke minst katastrofen i Irak. Wilkerson frykter at Clinton vil ta USA ut i nye kriger.

– Det finnes en favorisering av krig i den amerikanske sikkerhetspolitikkhåndboka. Hele systemet, militæret, industrien og politikken, er disponert for krig. Nye politikere føler ofte at de må bevise hvor tøffe de er når det kommer til nasjonal sikkerhetspolitikk. Det vil ikke være noe annerledes med Clinton, hun vil faktisk være mer tilbøyelig til å være krigersk.

– Hva kan i så fall være mulige krigsmål for Hillary Clinton?

– Kina, Russland og Iran utgjør alle potensielle krigsscenarioer, sier Wilkerson.

eiriks@klassekampen.no

lines@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. oktober 2016 kl. 18.17

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk