Fredag 2. september 2016
Norsk halal: Jonas Dar har kjøpt kjøttdeig i dagligvaren Pak-mat i Tøyengata i Oslo. Alle kjøttproduktene som selges her er godkjent av Islamsk Råd Norge. Dar sier til Klassekampen at han bare stoler på norsk halal-kjøtt.
Islamsk Råd Norge tjener mer enn dobbelt så mye på halalsertifisering enn det de får i offentlig støtte:
Millioninntekter på halal
Undersak

– Viktig for samfunnet

Systematisering og profesjonalisering av halalarbeidet til Islamsk Råd Norge har vært et satsingsområde under de tre siste styringsperiodene.

Generalsekretær Mehtab Afsar sier til Klassekampen at det har vært nødvendig for å møte et behov i den muslimske befolkningen samtidig som det også er til gode for storsamfunnet.

– Tilgjengelighet av halalmat kan bidra til mer inkludering og integrering i samfunnet. IRNs sertifiseringsarbeid kan skape nye arbeidsplasser, samt bidra til redusering av smuglerkjøt, sier Afsar som innrømmer at arbeidet har tatt mye av hans fritid.

– Det har blitt mye kvelds-, natt- og helgearbeid på meg, sier han og legger til at både styret og mange frivillige har bidratt til sertifiseringsordningen.

I april 2014 ansatte organisasjonen en halal-ansvarlig. Fra desember 2015 ble de to. Inntektene halal-sertifiseringen gir, går til arbeidet med sertifiseringsordningen der i blant kontroller over hele landet.

IRN har sertifisert 32 bedrifter rundt om i Norge.

aseb@klassekampen.no

Halal: IRNs halalmerke pryder denne etikken øverst til høyre.
PAK: Ali Sahar Sheh jobber i kjøttdisken og skjærer lam i biter.
FETT NOK: For hvert eneste kilo kjøtt som norske muslimer kjøper, får Islamsk Råd én krone. Godkjenning av halalkjøtt gir organisasjonen millioninntekter.

NORSK ISLAM

– Det er bare her jeg handler, sier en eldre norsk-pakistansk mann og smiler mens han holder fram en handlekurv med frossen kylling, fersk kjøttdeig og en boks med erter.

Vi er i dagligvaren Pak-mat øverst i Tøyengata i Oslo.

Til den lille hjørnebutikken kommer kunder fra hele Norge for å kjøpe pizza, pølser, kyllingfileter og andre kjøttprodukter.

– Vi er både grossist og detaljist, sier innehaver Shahid Hussain stolt.

Butikken er også én av ti butikker og spisesteder som er halalsertifisert av Islamsk Råd Norge (IRN). Det vil si at IRN har godkjent kjøttproduktene de selger. Til gjengjeld må de betale en årlig administrasjonsavgift på 5000 kroner til organisasjonen. Sykehjem og institusjoner drevet av veldedighet sertifiseres gratis.

Pak-mat ble startet av Hussains far i 1982. Da fikk han låne Furuseth slakteri i Oslo for å utføre slakting etter islamsk skikk. Pak-mat selger fortsatt halal-kjøtt som er slaktet hos Furuseth. Dette gjøres i samarbeid med Islamsk Råd Norge, som siden 2011 har jobbet systematisk med å bli størst og best på halal-sertifisering i Norge. I 2015 inngikk de en avtale med kjøttgiganten Nortura, som selger 1000 tonn halalkjøtt i året.

For hvert kilo halalkjøtt som slaktes under IRNs ordning, mottar organisasjonen én krone i sertifiseringsavgift. I fjor utgjorde inntektene fra halal-arbeidet 2,4 millioner, viser IRNs regnskap som Klassekampen har fått innsyn i.

Fakta

Dette er halalkjøtt:

• Halalkjøtt er kjøtt av dyr som er rituelt slaktet med kniv. Halal betyr tillatt og er det motsatte av haram.

• Det skal framsies en takksigelse «I Guds navn» under slakting. Til grunn ligger tanken om at man ikke skal ta liv unødig.

• Strupen blir kuttet forfra, hvor halspulsårene, luftrøret og spiserøret blir rammet. Slakteren må kutte slik at dyrekroppen tømmes for blod så raskt som mulig.

• Selvdøde dyr, svinekjøtt, produkter fra svin og blod er haram.Kilde: Islamsk Råd Norge

Fornøyde kunder

Kundene vi snakker med hos Pak-mat er svært fornøyd med sertifiseringsordningen fra IRN. En mann bærer en kartong med kyllingfilet merket IRN ut i bilen sin:

– Jeg har sett på Youtube hvordan de slakter kjøttet i Pakistan. Der kapper de bare av hodene til kyllingene uten å si ordene fra Koranen.

En annen kommer og sier at han stoler også på kosher-maten fra den jødiske butikken:

– Det er like bra som halal, sier han.

Én ting er de enige om: Smuglerkjøtt fra Sverige som utgir seg for å være halal er ikke til å stole på.

For at kjøttet kan godkjennes som halal av IRN, må en muslim være til stede ved slakting, og det må framsies en takksigelse. Dyret må slaktes med kniv. Dette skjer etter at dyret er bedøvet, i henhold til norske lover om dyrevelferd.

Hvis IRN oppdager at sertifiserte butikker eller spisesteder selger produkter som de ikke godkjenner, risikerer forretningen å betale organisasjonen opp til 10 prosent av siste seks måneders for å ha påført dem omdømmeskade.

Innkjøpsdirektør i NHO har ifølge NRK kritisert ordningen for ikke å være innenfor norsk regelverk.

Ifølge IRNs nettside har det hittil ikke vært nødvendig å bruke dette virkemiddelet.

Tjente mest på halal

Offentlige tilskudd utgjorde i fjor 966.000 kroner av driftsinntektene til Islamsk Råd Norge. Det er mindre enn halvparten av inntektene de bokførte på halalvirksomheten.

Den siste tida har Islamsk Råd vært preget av konflikt, og de har måttet tåle mye kritikk for å være lite synlige og svikte i antiradikaliserings­arbeidet.

Kulturdepartementet har foreløpig frosset den offentlige støtten fram til de er trygge på at de demokratiske prosessene i organisasjonen.

Samtidig har den offentlige driftsstøtten til IRN økt i statsbudsjettet for 2016 til 1,3 millioner «for å kunne møte forventninger fra ulike hold om mer informasjon og samarbeid».

– Det er neppe arbeid med halal det siktes til her. Hvordan har dere tenkt å møte departementets forventninger?

– Siden vi nå har to ansatte som jobber med halal, har jeg fått frigjort mer tid. I tillegg planlegger vi å styrke sekretariatet med nok en stilling så vi bedre kan imøtekomme forventningene fra flere hold, sier Mehtab Afsar til Klassekampen.

aseb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 2. september 2016 kl. 11.46
Mandag 19. februar 2018
VOLD: Beboere på Holmlia i Oslo knytter en av volds­episodene det siste året til usunn æreskultur.
Lørdag 17. februar 2018
TYNN IS: Ap har stilt sju vilkår til regjeringa for å kunne seie ja til EUs tredje energimarknadspakke og Acer. Men dette er garantiar regjeringa ikkje kan gje, forklarer ekspert.
Fredag 16. februar 2018
LOJALITET: Nabolagslojaliteten er noe av det beste med Holmlia, skal vi tro de som bor der. – En slik lojalitet kan også misbrukes, advarer Dara Goldar.
Torsdag 15. februar 2018
LYS I LAMPA: Ap krev nye svar frå regjeringa for å gå med på energimarknadspakka. Sp-leiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum trur fleirtalet i Aps stortingsgruppe er mot heile pakka.
Onsdag 14. februar 2018
VEND I TIDE: Fleire av dei største laga i Arbeidarpartiet går i stikk motsett retning av Masud Gharahkhanis stramme asyl­politikk.
Tirsdag 13. februar 2018
SØKER MAKT: Fylkeslederen i Knut Arild Hareides hjemfylke, Pål Kårbø, vil vrake KrFs samarbeidsvedtak for å gå i regjering med Frp.
Mandag 12. februar 2018
FRONTAR: Omgrepet «sexarbeid» splittar feministar. Fleirtalet i 8. mars- komiteen i Oslo står fast på at «prostitusjon er slaveri» og ikkje arbeid.
Lørdag 10. februar 2018
GJENGER: Jan Bøhler advarer mot hevntokter etter gjengvold i Oslo. Ap-politikeren vil ha politienhet som utelukkende jobber med gjeng­kriminalitet.
Fredag 9. februar 2018
TÅKELUR: Når Mette Frederiksen lagar enkle løysingar på vanskelege spørsmål, er det eigentleg tåkeprat, meiner Marte Gerhardsen. Ho åtvarar Ap mot å sjå til danskane.
Torsdag 8. februar 2018
FANT: 72 prosent av alle helsefag­arbeiderstillinger lyst ut på Finn.no i fjor var deltidsstillinger. – Situasjonen er ­dramatisk, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk