Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Bokgaver

Kampen om hyllene

Gavmild konge: I 1907 kom den thailandske kong Chulalongkorn seilende inn Oslofjorden. Med seg hadde han en verdifull gave til Norge: en sjelden samling av de hellige buddhistiske tekstene. For noen år siden ble bøkene funnet fram fra glemselen i Universitetsbibliotekets magasiner.

Norske bibliotek mottar gaver fra alle kanter. Nazistene, Nord-Korea og rike bergensere har vært med på å fylle opp samlingene.

I en bokhylle, inne i et hjørne i fjerde etasje på Universitetsbiblioteket i Oslo står den: Kim Il-sungs «Verker i utvalg». En rød liten sak med gullskrift på permen og kapitteloverskrifter som «Om å forsterke rettleiinga av partimedlemmenes partiliv og om riktig gjennomføring av vårt partis kaderpolitikk». Mellom disse permene får vi innsyn i verdensbildet til Kim Il-sung, Nord-Koreas grunnlegger, «den store sol» og bestefar til dagens diktator. Boka er oversatt til norsk i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang og ble på 1970-tallet gitt i gave til Universitetsbiblioteket fra Nord-Korea. Slik havnet altså «store sol» her blant pensumbøkene i det flotte biblioteket på Blindern.