Fredag 19. august 2016
Vil ha likebehandling: Artisten Chand Torsvik ble født i Bangalore i India i 1982 og adoptert av norske foreldre til Namsos. Han vil at adopterte og andre skal behandles likt.
Nye tall over «ukjente» nordmenn:
77.000 kan få passkrøll
Steinar Talgø
MANGEL: En befolkning på størrelse med Fredrikstad risikerer å få trøbbel i passkontroller og ikke slippe inn i land som USA. De er født i «gruppe 2-land» og mangler fødested i folkeregisteret.

integrering

«Det fins en plass der æ høre te», synger Chand Torsvik. Det er ikke fødeplassen Bangalore, men Namsos trønderrockeren synger om.

Om fødestedet hans i India er registrert i folkeregisteret, er han usikker på.

– Jeg har et veldig bra beskrivende ord for det her fra Trøndelag: Toillåt! sier namsosingen.

Dersom vinneren av sangtalentprogrammet X Factor i 2009 tar med adopsjonsmeldingen sin, går det antakelig greit når han skal fornye passet. Men mange andre adopterte fra 31 land, hovedsakelig i Afrika og Asia, har fått passet sitt påskrevet med «fødested ukjent» etter instruks gitt av Politidirektoratet 5. mars 2015. Praksisen ble stoppet 16. juni i år, og Politidirektoratet innførte strakstiltak etter påtrykk fra justisminister Anders Anundsen som innrømmet at ukjent i passet ville gi «en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser».

Strakstiltakene innebærer at utenlandsfødte adopterte får etterregistrert fødested, mens andre utenlandsfødte nordmenn får fødeland registrert to ganger i passet.

Politidirektoratet har samtidig varslet at de vil arbeide videre med å vurdere om fødestedet angitt som fødeland er den beste løsningen på lang sikt.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (Omod) mener løsningen er dårlig. De melder nå om at personer med fødeland oppført i passet to ganger har blitt utsatt for ekstra kontroll ved grensepasseringer i sommer.

Fakta

«Ukjente» nordmenn:

• 77.000 norske statsborgere født i 30 land i Afrika og Asia og Kosovo i Europa (gruppe 2-land) er ikke registrert med fødested i Folkeregisteret.

• For statsborgere født på norske sykehus vil sykehuset melde fra til Folkeregisteret om fødekommune og fødested.

• De som er født i et annet land enn Norge må melde om fødested til Folkeregisteret. Hvis fødested ikke er oppgitt i flyttemeldingen, blir feltet stående blankt.

• Folkeregisteret kan etterregistrere fødested på grunnlag av dokumentasjon folkeregisteret får fra utlendingsmyndighetene (UDI) eller Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

• Dokumentasjon fra «gruppe 2-land» derimot ansees ikke som gyldige.

Kilde: Skattedirektoratet

Den amerikanske ambassaden har bekreftet overfor Klassekampen at personer med fødeland angitt som fødested vil kunne bli nektet innreise til USA.

Mange risikerer problemer

Ferske tall Klassekampen har hentet inn fra Skattedirektoratet viser at et stort antall nordmenn risikerer passproblemer i framtida.

Hele 77.000 norske statsborgere født i «gruppe 2-land» er ikke registrert med fødested i folkeregisteret. Av disse er om lag 20.000 utenlandsadopterte, mens resten er innvandret fra 30 land i Afrika og Asia og Kosovo i Europa.

Chand Torsvik gikk under sitt norske navn Jørund fram til han ble artist på heltid i 2009. Nå er regelendringen viktig for ham.

– Jeg håper det går greit når jeg skal fornye passet mitt neste år, sier namsosingen.

Torsvik fulgte pass-saken i sommer.

– Jeg synes det er rart. Plutselig skal det ha noe å si hvor du er født når det ha vært greit i så mange år, sier Torsvik som reagerer på at strakstiltakene er ulike for adopterte og ikke-adopterte.

Likestillings- og diskrimineringsombudet gransker for tida om Politidirektoratet har brutt diskrimineringsloven med passpraksisen.

Nytt pass-system

Den omstridte passpraksisen henger sammen med en omlegging av saksbehandlingssystemet for pass og nasjonalt ID-kort som er på trappene.

Fra og med høsten 2017 vil det ikke lenger være mulig for saksbehandlere å overstyre opplysninger fra folkeregisteret. Derfor har det vært viktig for Politidirektoratet å klargjøre for politidistriktene som utsteder pass at de må hente personinformasjon direkte fra folkeregisteret og ikke videreføre opplysninger i utgåtte pass, slik sedvanen har vært.

Alle som er født på norske sykehus får fødested registrert automatisk i folkeregisteret. Men for nordmenn født i utlandet har registreringen vært mangelfull. For norske statsborgere født i vestlige land har det gått greit å etterregistrere disse opplysningene. Verre har det vært for nordmenn fra lista med «gruppe 2-land», som Norge ikke stoler på dokumentasjon fra. Lista er utarbeidet av Skattedirektoratet basert på egne erfaringer med gyldighet av attester fra ulike land.

India ble satt på denne lista 10. januar 2013 og landets ambassade har bedt om en redegjørelse for hvorfor Norge mener deres attester har «liten eller ingen troverdighet». Det framgår av et dokument Likestillings- og diskrimineringsombudet har fått fra Skattedirektoratet.

Vil finne løsninger

Klassekampen har spurt Politidirektoratet om hva de vil foreta seg for opplyse 77.000 norske statsborgere om at de må ha riktig informasjon i folkeregisteret.

«Politidirektoratet har dialog med Folkeregisteret for å finne de beste løsningene for de berørte. Spørsmål om hvilke krav som gjelder for å få registrert fødested i passet må rettes til Folkeregisteret», skriver seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet til Klassekampen i en e-post.

Han understreker at det nye saksbehandlingssystemet for pass ikke påvirker muligheten til i ettertid å få fødested registrert.

aseb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. august 2016 kl. 08.14
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk