Lørdag 16. juli 2016
DØDSVEIEN: Med en varebil som våpen kjørte den 31 år gamle fransk-tunisieren inn i folkemengden som var samlet for å feire Frankrikes nasjonaldag på strandpromenaden i Nice. Foto: Eric Gaillard, REUTERS/NTB scanpix
• Terrorist kjørte varebil inn i folkemengde i Nice på nasjonaldagen • Minst 84 drept
Europas fremste terrormål
Hugo Micheron
Nytt angrep: For tredje gang på kort tid rammes Frankrike av terror. Fransk terrorforsker mener myndighetene gjør for lite for å forebygge terrorismen.

Frankrike

– Frankrike står midt i stormens øye.

Det sier Hugo Micheron, ekspert på fransk jihadisme ved forskningsinstituttet CERI på den anerkjente skolen Sciences Po i Paris.

Torsdag kveld, mens gatene i Nice var fylt til randen av festglade franskmenn som feiret landets nasjonaldag, meide en fransk-tunisisk mann gjennom folkemengden langs byens strandpromenade, med en hvit varebil som drapsvåpen.

Den antatte gjerningsmannen ble drept i sammenstøt med politiet. Da Klassekampen gikk i trykken, var 84 mennesker bekreftet døde, blant dem flere barn.

Fakta

Terroren i Nice:

• En lastebil kjørte i 22.30-tida torsdag kveld inn i en stor folkemengde på strandpromenaden i Nice i Frankrike

• Minst 84 mennesker er drept, og minst 70 er såret.

• Den antatte gjerningsmannen er en 31 år gammel fransk-tunisier.

• President François Hollande omtaler angrepet som en terrorhandling.

• Unntakstilstanden i landet er forlenget med tre måneder.

Kilde: NTB

Nice skiller seg ut

Dette er det tredje store terrorangrepet som rammer Frankrike på halvannet år. I januar 2015 angrep islamister satirebladet Charlie Hebdo i Paris og drepte tolv personer.

13. november i fjor ble Paris og forstaden Saint Denis rammet av en rekke koordinerte terrorangrep, blant annet mot konsertlokalet Bataclan og flere fortausrestauranter. 130 mennesker ble drept.

Klassekampen snakket med Hugo Micheron fredag formiddag. Da var det fortsatt knyttet usikkerhet til både gjerningsmann og motiv.

Micheron har forsket på radikaliserte ungdommer. Han er bekymret for utviklingen i Nice.

– Av de 15–17 sterkt radikaliserte områdene i Frankrike i dag, skiller Nice seg ut, sammen med de parisiske forstedene.

Det jihadistiske miljøet i Frankrike blomstret for alvor opp og slo rot rundt 2012 og 2013. Forskeren forteller at Nice er den byen med høyest andel såkalte Syria-farere.

Franske myndigheter har svart på tidligere angrep med forhøyet sikkerhetsnivå og bombinger i Syria. Micheron er kritisk til denne responsen. Han mener terrorismen først og fremst er symptom på et samfunnsproblem, ikke bare et sikkerhetsproblem.

– Vi må gå til roten og forstå hva som gjør at unge i Europa ender opp som terrorister. I Frankrike må vi forstå både hvilke kamper som kjempes innad i det franske islamske miljøet, og hva i det franske samfunnet som svikter, sier Micheron.

Angrep på franske verdier

14. juli er en merkedag for franskmennene. Nasjonaldagen kalles også Bastilledagen, og markerer «Stormen på Bastillen», en avgjørende begivenhet under den franske revolusjon.

– På nasjonaldagen feirer man den franske republikkens verdier, frihet, brorskap og likhet. Det er symboltungt at angrepet kommer under en slik feiring, sier Kjerstin Aukrust.

Aukrust er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på fransk litteratur og samfunnsliv. Hun mener det er paradoksalt at angrepet kom så kort tid etter Europamesterskapet i fotball.

– Frankrike klarte å unngå terrorangrep under fotball-EM, så smeller det når de puster ut og feirer sin nasjonaldag.

Det høyreekstreme partiet Front National har tidligere fått økt oppslutning etter terrorangrep.

Aukrust mener partiet ønsker å skape skiller mellom folkegrupper i Frankrike.

– Front National slår politisk mynt på terrorangrepene, og spiller frykten for trekke velgerne til seg. Mange ser ikke at det er en forskjell på muslimske ekstremister og vanlige muslimer.

For statsminister François Hollande er terrorangrepet også en stor politisk utfordring. På formiddagen torsdag varslet presidenten at unntakstilstanden, som har vart siden terroraksjonen i november, skulle opphøre i slutten av juli.

– Han er tidenes mest upopulære president. Det store flertallet mener han er svak. Han må framstå som en sterk leder, om han skal ha noen sjanse i presidentvalget neste år, sier Aukrust.

Frykter flere angrep

Ekspert på internasjonal terrorisme og radikalisering Atle Mesøy mener Frankrike er ekstra utsatt for terrorfare.

– Frankrike er høyt på banen utenrikspolitisk, og står sterkt som en partner i krigen mot Den islamske staten (IS).

Samtidig som IS mister kontroll over landområder de har beleiret i Midtøsten, øker faren for aksjoner i vesten, mener Mesøy.

– Ressursene til IS er under press. Når gruppen blir slått på slagmarken, øker faren for at de vil bruke andre midler. Det gjelder også for støttespillere og tilhengere av gruppen.

Terroranalytikeren tror Frankrike vil sette inn en ytterligere større innsats mot IS og terror generelt.

– Det ene er på slagmarken, det andre er på internett som IS bruker til å spre sitt budskap, og det tredje er en kamp mot den ekstreme ideologien gjennom forebygging og deradikalisering.

johnt@klassekampen.no

yngvildt@klassekampen.no

Fredag 20. oktober 2017
RIK: Andrej Babis kalles Tsjekkias Trump. Landets nest rikeste mann og protestpartiet hans vil vinne helgas valg, men forskere mener det er feil å gi ham et Trump-stempel.
Torsdag 19. oktober 2017
LAST CALL: Konflikten mellom Spania og Catalonia eskalerer. Spanias statsminister truer nå for alvor med å bruke grunnlovsparagrafen som fratar Catalonia selvstyremyndigheten.
Onsdag 18. oktober 2017
KRISETID: Omgitt av ofre for USAs narkotikaepidemi, prøver Suzanne Valle å få livet til å gå opp. Hun mener Donald Trump gjør en god jobb.
Tirsdag 17. oktober 2017
VALG: Søndagens valg har snudd opp ned på det politiske landskapet i Østerrike og åpner for ny høyre­koalisjon i EU.
Mandag 16. oktober 2017
ANSPENT: – Muligheten for krig er veldig stor her nå, sier Wasta Rasul til Klassekampen over telefon fra fronten i utkanten av Kirkuk.
Lørdag 14. oktober 2017
STRID: Frontene skjerpes i den kurdiskkontrollerte provinsen Kirkuk i Irak.
Fredag 13. oktober 2017
AVTALE: President Donald Trump retter skytset mot Irans raketter og Revolusjonsgarden når han ikke vil bekrefte atom­avtalen fra 2015.
Torsdag 12. oktober 2017
LA JUEGA: Mens grasrota radikaliseres, spiller nasjonalistiske eliter i Spania og Catalonia et farlig spill for å dekke over eget vanstyre.
Onsdag 11. oktober 2017
I BRANN: Forskere mener klimaendringer har skylda for skogbrannene i USA, men landet sløyfer trolig sine klimagasskutt.
Tirsdag 10. oktober 2017
VENSTREVANSKER: Podemos-leder Pablo Iglesias ble buet ut av spanjoler på flyplassen i Barcelona.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk