Onsdag 22. juni 2016
I BORGERLIGE OMGIVELSER: Venstre-leder Trine Skei Grande holdt i går sommerpressekonferanse for partiet i nyåpnede Sentralen i Oslo. Her sammen med Unge Venstre-leder Tord Hustveit.
Advarer KrF mot Ap og Sp
BER KRF BLI: Trine-Skei Grande advarer KrF mot å bytte side. Går KrF over til Ap og Sp, kan Norge få «tidenes mest konservative regjering», mener Unge Venstre.

Venstre

Ap-nestleder Trond Giske har tro på en «trafikklys»-koalisjon i 2017, har han sagt til VG.

Giskes drøm er Unge Venstres mareritt.

Finner Ap, Senterpartiet og KrF sammen, blir det et «trafikklys» som vil lyse rødt i langt større grad enn grønt, mener Tord Hustveit:

– Det er sympatiske sider ved alle disse partiene hver for seg. Men sammen er jeg redd de vil få fram det verste i hverandre: Senterpartiets strukturkonservatisme, KrFs verdikonservatisme og Aps tørst etter makt, sier Unge-Venstre-lederen til Klassekampen.

– Det vi frykter, er at vi får tidenes mest konservative regjering, uten vilje eller evne til å gjennomføre nødvendige reformer.

Fakta

Borgerlig samarbeid:

• Høyre og Frp sitter i regjeringen, med støtte i Stortinget fra Venstre og KrF.

• KrF har nå en prosess om hvilken retning partiet skal samarbeide i 2017.

• Prosessen skal lede fram til en innstilling fra KrFs landsstyre til høsten. Spørsmålet blir endelig avgjort av KrFs landsmøte til våren.

Reformaversjon

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer også KrF mot å bytte side:

– Jeg tror at veldig mye av det man har satt i gang av reformer, ville en da trykke stoppknappen på, sier hun til Klassekampen.

Grande appellerer til KrFs gunst også for neste stortingsperiode:

– Jeg håper – av hele mitt hjerte – at KrF velger å samarbeide med oss og at vi velger å stå sammen for å styrke sentrum.

Frykter reformtørke

Unge Venstre har diskutert trafikklysalternativet i sitt landsstyre. Hustveit er bekymret:

– Nå har KrF en prosess på hvem de ønsker å samarbeide med og mitt inntrykk er at det kan gå flere veier. Jeg håper KrF ser verdien av det vi får til sammen nå, og at Høyre, Venstre og KrF får fram det beste i hverandre, sier Hustveit.

Han mener KrF, Sp og Ap kan bremse opp blant annet det grønne skatteskiftet, fortsettelsen av kommunereformen og ny ruspolitikk. Under dagens regjering er han fornøyd med blant annet sykehusreform, politireform og jernbanereform.

Og mer må det bli, ifølge Unge Venstre-lederen. Klimakrisa vil gi tøffe tak og fallet i statens oljeinntekter vil kreve slanking av velferdsstaten, mener Hustveit.

– Venstresida har vansker med å forstå budskapet i perspektivmeldingen fra 2013. Vi må innse at vi beveger oss mot underskudd på statsbudsjettet. Vi er helt avhengig av å gjennomføre kutt og reformer. Det vil gjøre vondt, men alternativet er verre: at vi går tom for penger og må gjennomføre kuttene uansett.

– Men er gresset så mye grønnere på denne sida, som støtteparti for Høyre og Frp i regjering?

– Dagens regjeringen er langt fra perfekt. Men den gjennomfører i hvert fall reformer, og det trenger Norge.

Kritiserer Sp

Trine Skei Grande har ikke mye pent å si om sin gamle sentrumskamerat Sp:

– Jeg har oppfattet at når Senterpartiet går sammen med regjeringen, gjør de det for å gå mot oss, som på scooter, ulv eller andre naturvernsaker, sier Grande.

– Er du enig i at KrF blir den verste utgaven av seg selv av å samarbeide med Sp og Ap?

– Nei, jeg tror at alle blir bedre av å samarbeide med oss, sier Venstre-lederen.

– Det er jo bare den motsatte måten å si det samme på?

– Ja, ja. Men de utfordringene Norge nå står overfor på den grønne omstillinga, på å fornye velferdsstaten vår, på alt som skjer på kunnskap – det er en dårlig allianse for å møte de utfordringene. Det blir for konservativt, det blir for konserverende i alle sine strukturer. Det er altfor lite mot til å ta opp noen av de tingene som også er ubehagelige, sier Grande, og nevner kommunereformen som et eksempel:

– Det er ikke så artig å diskutere kommunestruktur, og det er ikke så behagelig – men det er tvingende nødvendig.

– Uthuler velferdsstaten

Hun er heller ikke særlig imponert over Ap:

– Det å bli så forelsket i strukturene at du ikke er villig til å ta noen grep, gjør at du til slutt uthuler velferdsstaten.

– Men finnes det saker der dere kan få mest igjen hos Ap?

– Det er det helt sikkert. Men så bestemmer vi at noen saker er viktige nå. Det er dramatisk annerledes på klima og miljø nå enn for noen år siden, da alt skulle gjøres i utlandet. Det er helt sikkert saker innenfor det sosiale feltet der vi raskere kunne blitt enige med Arbeiderpartiet. Venstre og Arbeiderpartiets tradisjon i å ta vare på velferdsstaten er mye sterkere enn den har vært med Fremskrittspartiet og Høyre. Men gratis kjernetid fikk vi ikke til i forrige periode. Men nå får vi til ting på det også.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk