Onsdag 15. juni 2016
Sterk stemme: – Stemmen min er sterkere enn frykten, sier Kaltham Alexander Lie, som er Norges første åpne homofile muslim.
Norges første åpne homofile muslim:
Moskeene må hjelpe
PARADE: Kaltham Alexander Lie (midten) under Europride i Oslo. Han håper mange vil delta i den årlige homoparaden som går av stabelen neste lørdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
HOMOHAT: Norges første åpne homofile muslim Kaltham Alexander Lie er ikke overrasket over terroren i USA.

ekstremisme

I USA har presidenten av den muslimske paraplyorganisasjonen Muslim Public Affair Council (MPAC), Salam Al-Marayati, kommet med en tydelig erklæring mot terroren i Orlando og framhevet at muslimer og homofile har felles interesse i å bekjempe hat­kriminalitet mot minoriteter.

I Norge har det vært stille. Ingen muslimske ledere har vært på banen. Også fra muslimer på sosiale medier har det vært ganske taust.

«Jeg bet meg også merke i at det var viktig for en del av de muslimer som uttrykte avsky mot terroren, å samtidig presisere at homofil praksis er forbudt i islam», skrev muslim og daglig leder i Minotenk Linda Noor i en kronikk i Dagbladet i går.

Fakta

Massakren i Orlando:

• 49 mennesker ble drept og 53 såret i angrepet på homonattklubben Pulse i Orlando i Florida natt til søndag.

• Gjerningsmannen, afghanskamerikanske Omar Mateen (29), var utstyrt med flere våpen og en bombelignende gjenstand, og han tok også flere gisler.

• Rett før angrepet ringte Mateen til nødnummeret 911 og erklærte troskap til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). IS hevdet mandag at Mateen var en av soldatene til kalifatet i Amerika.Kilde: NTB

Homofile flyktninger

– Moskeene i Norge har et ansvar de ikke tar, sier Kaltham Alexander Lie til Klassekampen.

Lie var den første muslimen i Norge som sto fram som åpen homofil. I løpet av de snart ti årene synes han det har skjedd sørgelig lite.

– Jeg får fortsatt kjeft når jeg går på gata. Mine muslimske venner blir hetset fordi de er sammen med meg, sier Lie.

Han viser blant annet til Amal Adens bok «Om håpet glipper er alt tapt» hvor homofile flyktninger i Norge forteller sine historier om vold og undertrykkelse.

Mens Klassekampen gjør intervjuet hjemme hos Lie, har han besøk av en homofil flyktning fra Syria som frykter for livet sitt. Han fikk bostedskommune en annen plass i Norge, men etter trakassering og drapstrusler fra andre flyktninger rømte han til Oslo. Nå bor han på gata.

– Jeg skulle ønske moskeene kunne fortelle nyankomne flyktninger om homofiles rettigheter i Norge. Her er det lover og regler som beskytter oss. Men blant mange muslimer i Norge har imamene større makt enn det politikerne har, sier Lie.

Norsk-irakeren fikk asyl i Norge i 1992 etter å ha blitt utsatt for forsøk på «reorientering» ved hjelp av tortur i Irak.

Han har fått flere dødsdommer og blitt utsatt for fire drapsforsøk, blant annet fra sin egen far.

Nå er han bekymret for at folk som hater homofile, vil komme til Norge.

– Flyktningsituasjonen i Europa i dag gjør det farligere å være homofil muslim. Det gir moskeene et særskilt ansvar, sier han.

– Tror du en liknende terroraksjon kan skje i Norge?

– Ja. Det kan skje overalt. Jeg ble ikke overrasket over massakren i Orlando. Vi møter så mye hat. Mange vil ikke at vi skal synes. Derfor er det viktig at vi er åpne, sier han.

Økning i hatkriminalitet

Linda Noor hevder i sin kronikk i Dagbladet at det fortsatt er en utbredt oppfatning blant muslimske lærde at homofili er en selvvalgt vei og at det er foreskrevet dødsstraff for homofil praksis. Hun mener det er åpenbart at slike religiøse tolkninger bidrar til hat av homofile og at det er ekstremt viktig at de utfordres.

Oslopolitiets statistikk viser en dobling i antall anmeldte tilfeller av hatkriminalitet fra 2014 til 2015. 40 forhold handlet om religion. 33 forhold handlet om LHBT – som er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle.

Nå håper Lie på folkelig motoffensiv.

– Jeg håper å se mange som vil støtte oss i årets homoparade.

aseb@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk