Tirsdag 7. juni 2016
OPPGJØR: Tidligere utenriks- og forsvarsminister for Ap Bjørn Tore Godal overleverer rapporten om Afghanistan-operasjonene til utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
• Hard dom over norsk Afghanistan-innsats • Mener norske politikere har gitt «skeivframstilling»
Vil ha mer åpenhet om krig
ÅPENHET: Norske regjeringer må være mer åpne om deltakelse i framtidige kriger. Det er den klare konklusjonen fra Godal-utvalget, som er svært kritiske til Norges rolle i Afghanistan.

AFGHANISTAN

Den ferske utredningen om Norges sivile og militære deltakelse i Afghanistan har fått den optimistiske tittelen «En god alliert». Innholdet, som i går ble overlevert til regjeringen av utvalgsleder Bjørn Tore Godal, er imidlertid langt fra lystig lesning.

Allerede i første setning slås det fast at store deler av Afghanistan- krigen har vært mislykket:

«Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående.»

Fakta

Godal-utvalget:

• 21. november 2014 utnevnte regjeringen et utvalg som skulle evaluere og trekke lærdommer av Norges sivile og militære innsats i Afghanistan i perioden 2001 til 2014.

• Utvalget har vært ledet av tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal.

• Øvrige medlemmer har vært Mats Berdal, Gunhild Hoogensen Gjørv, Torgeir Hagen, Kristian Berg Harpviken, Gro Nystuen, Sten Rynning, Astri Suhrke, Rolf Tamnes og Torunn Wimpelmann.

Vil involvere Stortinget

I rapporten slås det fast at Norge har brukt 20 milliarder kroner og at ti norske soldater har mistet livet i krigen som startet i 2001. Likevel står Taliban sterkere enn noen gang siden 2001, og det eneste målet som er oppnådd, er «å vise solidaritet og tilby støtte til USA, samt å bidra til å sikre Natos relevans» (se sidesak).

Utvalgsleder Godal sier til Klassekampen at en viktig lærdom er at regjeringer i framtida må sikre mer åpenhet og debatt om norsk deltakelse i utenlandsoperasjoner.

– Jeg kan gå tilbake til min tid som utenriks- og forsvarsminister som eksempel. Vi levde i en tradisjon som gjorde at Stortinget sjelden i plenum diskuterte store internasjonale engasjementer. Var det vanskelig og dramatisk nok, så var det lukkede debatter i den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget. Det er blitt noe bedre, men det bør bli mye bedre, sier Godal.

– Hvordan kan dette organiseres annerledes?

– Vi foreslår at regjeringen, hver gang det oppstår situasjoner, går til Stortinget med en klar gjennomgang av mål, virkemidler og forventede resultater av å gjøre det ene eller det andre. Dette må skje på et mye mer regelmessig og systematisk grunnlag enn at utenriks- og forsvarsministre dukker opp med ujevne mellomrom og holder en redegjørelse når det passer, sier Godal.

Forsvarets talsmenn i klem

Da den rødgrønne regjeringen kom til makten i 2005, oppsto det en konflikt mellom bildet regjeringen ga om Afghanistan utad og hvordan de norske soldatene selv opplevde situasjonen.

«Fra 2005 opplevde Forsvarets talsmannskorps at de kom i klem fordi alt som skjedde militært måtte omtales på en måte som ikke satte regjeringen under utilbørlig press. I 2009–2010 nådde situasjonen et smertepunkt, hvor spriket mellom soldatenes opplevelser og myndighetenes bilde ble for stort», heter det i utvalgets rapport.

Til Klassekampen sier Godal at de sikkerhetspolitiske årsakene til Norges deltakelse i Afghanistan kom mer og mer i bakgrunnen, og at dette bidro til en «skeivframstilling» fra regjeringen.

– Det ble mer og mer snakk om bistand, utvikling og statsbygging, men sannheten er at vi aldri ville vært i Afghanistan uten 11. september. Sånn sett har det vært en skjevframstilling av betydningen av mål underveis, forklarer Godal.

Vil ikke love mer åpenhet

Utenriksminister Børge Brende ville i går imidlertid ikke love at regjeringen følger utvalgets forslag om mer åpenhet i utenriks- og sikkerhetspolitikken:

– Nå skal vi få muligheten til å gå gjennom rapporten, sier Brende, som ikke vil gå med på at alle lærdommene fra Afghanistan lar seg overføre til nye operasjoner i Irak og Syria.

– Men vi er for åpenhet, og ikke minst å dele om dilemmaene som oppstår i den type operasjoner, sier han.

innenriks@klassekampen.no

Tirsdag 22. mai 2018
RETTIGHET: Selv om datoen viser 2018, ser Utdannings­forbundet seg i dag nødt til å aksjonere for sin menneskerett til å ytre seg fritt på arbeidsplassen.
Lørdag 19. mai 2018
SKUTT NED: Et krav om at pilotene skulle få beholde jobbene i luftambulanseanbudet, kunne vært lovstridig, mener Helse Nord. Men der tar de feil, sier eksperter på anskaffelser.
Fredag 18. mai 2018
VARSEL: Utdanningsetaten har ved fleire høve slått fast at dei ikkje har fått varsel om manglande ytringsfridom i Osloskolen. Svara frå deira eigen undersøking syner noko anna.
Onsdag 16. mai 2018
SMELL: Opposisjonen rasar mot regjeringas forsvarsbudsjett. Ap seier ja takk til å finne nye fleirtal i Stortinget – på tvers av forliket med regjeringa.
Tirsdag 15. mai 2018
ID: Alle bør få fri på muslimenes helligdag id, mener leder av Norges kristelige studentforbund Ingvild Yrke. – Det er bare å kondolere, sier Mazyar Keshvari (Frp).
Mandag 14. mai 2018
KRASJ: Partene i luftambulansekrisa skal møtes, men løsningen er i det blå. Flygerforbundet advarer om at pilot- og teknikermangel vil bety at bered­skapen bryter sammen.
Lørdag 12. mai 2018
PÅ VIPPEN: KrF åpner for å støtte anbudsstopp i luftambulanse­tjenesten.
Fredag 11. mai 2018
FEKK RÅD: Alt i 2015 peikte det regjeringsoppnemnte Akuttutvalet på risikoen ved operatørbytte i lufta­mbulansen. Frp-politikar krev at helseministeren ryddar opp.
Onsdag 9. mai 2018
NATO: Forsvaret jobber med en plan der Andøya blir den viktigste basen for Nato-fly i Nord-Norge. Dermed ­ryker størstedelen av regjeringens innsparinger ved å legge ned basen.
Tirsdag 8. mai 2018
SISTE SJANSE: I morgen skal stortingsgruppa i Ap ta stilling til Andøya-spørsmålet på nytt. Tilhengerne av flybasen mener den ble lagt ned på tynt fakta­grunnlag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk