Onsdag 13. april 2016
GRØNT LYS: Næringsdepartementet, her ved Monica Mæland, har ingen opplysninger om at Argentum ikke opererer i tråd med gjeldende lover og regler. Foto: NTB scanpix
Stortinget gir statsselskap grønt lys til å investere i land som Seychellene og Caymanøyene:
Frikjenner skatteparadis
Undersak

NHO frustrert

Mens Panama-papirene stadig skaper overskrifter, møtes eliten av norsk næringsliv i Singapore for å diskutere hvordan flere kan lykkes i Asia.

NHO-direktøren er frustrert over avsløringene.

– La meg bare slå fast med en gang: Det er totalt uakseptabelt å ikke operere etter boka. Og det er ikke til å stikke under en stol at det er mer risikabelt i denne delen av verden, sier Kristin Skogen Lund til NTB.

Hun er i Singapore, der norsk næringsliv er samlet for utveksle erfaringer med å drive forretninger i Asia.

Skogen Lund viser til at en som vil inn på markedet i denne delen av verden, ofte må ha en partner med på laget.

– Du kan være uheldig å alliere deg med en samarbeidspartner som fusker. Og da blir det oppmerksomhet om noen få historier der noen har gjort feil eller vært knyttet til en uredelig partner. Men de aller, aller fleste norske aktører klarer å operere her helt etter boka. Men deres imponerende resultater hører vi dessverre ikke så mye om. Jeg blir litt frustrert av det, sier Skogen Lund.©NTB

GODKJENT: Mens DNB hudflettes for å flytte penger til Seychellene, får norske statsselskaper grønt lys i eierskapsmeldingen for å investere i det samme skatte­paradiset.

skatte- paradis

Etter at Panama-papirene avslørte at rike og mektige personer gjemmer bort penger i skatteparadiser, har norske politikere vært høylytte i sin kritikk i media.

Samtidig godkjenner Stortingets enstemmige eierskapsmelding at statseide, norske selskaper kan investere i så å si alle verdens skatteparadiser.

DNB har plassert penger for kundene sine på Seychellene, mens det statlige investeringsselskapet Argentum har plassert tolv milliarder kroner i skatteparadisene Bermuda, Caymanøyene, Guersney og Jersey.

Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter nå at det er fritt fram for statens selskaper å dra på øyhopping. Årsak: Ifølge den norske stat er verken Bermuda, Seychellene eller Caymanøyene skatteparadis.

Fakta

Eierskapsmeldingen:

• Stortingets enstemmige eierskapsmelding er grunnlaget for styringen av de statseide selskapene.

• I den enstemmige stortingsmeldingen står det at selskapene skal søke å ikke investere i land som ikke følger Global Forums retningslinjer og som Norge ikke har skatteutvekslingsavtaler med.

• Nær alle skatteparadis oppfyller disse kriteriene. Det betyr at de tolv milliardene det statlige investeringsselskapet Argentum har plassert i land som Bermuda og Caymanøyene er i tråd med politikernes vedtak. Det er også greit å investere i Seychellene.

Alle skal med på lista

Kommunikasjonssjef Trond Viken viser i en e-post til eierskapsmeldingen som et samlet Storting står bak, der det står at regjeringen forventer at «selskaper med internasjonal virksomhet (…) søker å unngå å benytte skatteparadiser som ikke følger standardene til Global Forum om transparens og effektiv informasjonsutveksling i skattesaker og som ikke vil inngå skatteopplysningsavtaler med Norge».

Dette betyr i praksis at norske politikere godkjenner at de statlige selskapene kan investere i verdens skatteparadiser.

Nær alle kjente skatteparadis er nemlig medlem av Global Forum, og organisasjonen rapporterer at landene er i overensstemmelse med kravene som blir satt.

Kun fire land har ikke forpliktet seg til den nye avtalen om automatisk informasjonsutveksling av skatteopplysninger: Bahrain, Nauru, Panama og Vanuatu.

Også utskjelte Seychellene, der DNB gjennom sin filial i Luxembourg har plassert kundenes penger, får grønt lys av den norske stat.

Seychellene har skatteutvekslingsavtale med Norge, og landet har forpliktet seg til å implementere standardene til Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes. Det er med andre ord fritt fram for norske statsselskaper å investere i landet.

Viken gir også grønt lys til Argentum, som Klassekampen tidligere i uka skrev at investerte tolv milliarder i skatteparadis: «Departementet har ikke opplysninger som tilsier at Argentum opererer i strid med denne forventningen eller i strid med gjeldende lover og regler.»

Utnytter avtalene

– Skatteparadisene peker ofte på slike avtaler når de nekter for at de er skatteparadis. Gibraltar saksøkte den spanske avisa ABC fordi de ble utpekt som skatteparadis, sier Sidsel Dalen.

Hun er forfatter og Fritt Ord-stipendiat ved Reuters Institute Oxford University og forsker på skatteparadis.

Dalen frykter det ikke er tilstrekkelig at landene inngår informasjonsutvekslingsavtaler og forplikter seg gjennom internasjonale initiativ som Global Forum.

– Når det kommer nye lover i skatteparadisene, bruker ofte advokatene lovene som oppskrift på hvordan man skal sno seg, sier hun.

Norge har i dag informasjonsutvekslingsavtaler om skatteopplysninger med de fleste land i verden, herunder alle landene som OECD har definert som skatteparadis.

– Så lenge det er mulig å opprette selskaper der man ikke vet hvem som er den reelle eieren, kan informasjonen man mottar ha lite verdi. Det er problemet med informasjonsutvekslingsavtalene. I skatteparadis kan det være stråpersoner som er oppført som direktør for 4000 selskaper uten at de har innflytelse over selskapene eller selv vet hvem den reelle eieren er. Det kan være opplysningene om en slik direktør man vil få utlevert gjennom disse avtalene.

Hun forteller at initiativer, som dem stortingspolitikerne peker på i eierskapsmeldingen, ofte ikke er nok dersom man virkelig vil få has på skatteparadisene.

– Det vi har sett tidligere, er at slike initiativ blir litt halvhjertet. I City i London finner man noen av de fremste skattejuristene i verden med en pris på rundt 13.000 kroner i timen. De er spesialisert på å tilpasse seg disse lovene på en måte som tjener kunden.

Slike advokater tilhører ofte kretsen av toppadvokater i de fem største byråene, og går under betegnelsen magic circel.

Grader av skatteparadis

Skatteparadis-eksperten mener at det viktigste vil være å få slutt på hemmeligholdet som eksisterer i skatteparadisene.

– Skatteparadisene hevder at det meste av pengene som går gjennom landet er legale, men at noen misbruker systemet. Men hvis ting virkelig er så legalt, hvorfor trengs da så mye hemmelighold? spør Dalen retorisk.

Leder i Attac, Petter Slaatrem Titland, sier det er grader av hemmelighold i skatteparadis og at det ikke går an å frikjenne land ut fra kriteriene som er i eierskapsmeldingen.

– Skatteparadis er dypt integrert i norsk økonomi, både privat og offentlig sektor, og vi må gå grundig til verks for å stanse det. Man kan ikke løse problemet med en liste over land statsselskapene skal holde seg unna, men det kunne ha vært en viktig start. Man kan begynne med å peke ut verstingene som Panama, som potensielt kan ødelegge skattesystemet til en hel verden, sier han.

Verken tidligere næringsminister Trond Giske eller næringsminister Monica Mæland ville i går kommentere saken.

okonomi@klassekampen.no

Tirsdag 22. mai 2018
RETTIGHET: Selv om datoen viser 2018, ser Utdannings­forbundet seg i dag nødt til å aksjonere for sin menneskerett til å ytre seg fritt på arbeidsplassen.
Lørdag 19. mai 2018
SKUTT NED: Et krav om at pilotene skulle få beholde jobbene i luftambulanseanbudet, kunne vært lovstridig, mener Helse Nord. Men der tar de feil, sier eksperter på anskaffelser.
Fredag 18. mai 2018
VARSEL: Utdanningsetaten har ved fleire høve slått fast at dei ikkje har fått varsel om manglande ytringsfridom i Osloskolen. Svara frå deira eigen undersøking syner noko anna.
Onsdag 16. mai 2018
SMELL: Opposisjonen rasar mot regjeringas forsvarsbudsjett. Ap seier ja takk til å finne nye fleirtal i Stortinget – på tvers av forliket med regjeringa.
Tirsdag 15. mai 2018
ID: Alle bør få fri på muslimenes helligdag id, mener leder av Norges kristelige studentforbund Ingvild Yrke. – Det er bare å kondolere, sier Mazyar Keshvari (Frp).
Mandag 14. mai 2018
KRASJ: Partene i luftambulansekrisa skal møtes, men løsningen er i det blå. Flygerforbundet advarer om at pilot- og teknikermangel vil bety at bered­skapen bryter sammen.
Lørdag 12. mai 2018
PÅ VIPPEN: KrF åpner for å støtte anbudsstopp i luftambulanse­tjenesten.
Fredag 11. mai 2018
FEKK RÅD: Alt i 2015 peikte det regjeringsoppnemnte Akuttutvalet på risikoen ved operatørbytte i lufta­mbulansen. Frp-politikar krev at helseministeren ryddar opp.
Onsdag 9. mai 2018
NATO: Forsvaret jobber med en plan der Andøya blir den viktigste basen for Nato-fly i Nord-Norge. Dermed ­ryker størstedelen av regjeringens innsparinger ved å legge ned basen.
Tirsdag 8. mai 2018
SISTE SJANSE: I morgen skal stortingsgruppa i Ap ta stilling til Andøya-spørsmålet på nytt. Tilhengerne av flybasen mener den ble lagt ned på tynt fakta­grunnlag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk