Mandag 11. april 2016
PROTEST: Tilhengere av Argentinas tidligere president Cristina Fernandez de Kirchner demonstrerer mot president Mauricio Macri utenfor kongressen i januar. Nå har konflikten skjerpet seg ytterligere. Foto: EITAN ABRAMOVICH, AFP/NTB scanpix
Argentinas president Mauricio Macri hevder han er helt uskyldig:
Nekter for skattesnusk
Undersak

Bråk etter lekkasjene

Både i Storbritannia og på Island stormet det videre rundt de såkalte Panama Papers-avsløringene i helga.

Tusenvis av islendinger demonstrerte i helga i Reykjavik med krav om at regjeringen må gå i kjølvannet av avsløringene, og for nyvalg.

En meningsmåling utført av universitetet på Island torsdag og fredag, viser at 51 prosent av de spurte mener det må holdes nyvalg i mai eller juni. 26 prosent mener at valget kan vente til høsten, mens 23 prosent synes valget kan vente til april 2017, slik det opprinnelig var planlagt.

Storbritannias statsminister Cameron innrømmet torsdag, etter langvarig press fra britiske medier, at han har eid aksjer i investeringsselskapet hans far i sin tid etablerte i skatteparadiset Bahamas.

Cameron nekter selv for å ha gjort noe galt og sier han og kona solgte aksjene i investeringsselskapet fire måneder før han tiltrådte som statsminister. Men lørdag beklaget han måten han har håndtert saken på. Han vil også som første britiske statsminister offentliggjøre alle detaljer om sin private økonomi.

I går kunngjorde Cameron oppretter en arbeidsgruppe som skal granske påstander om skatteunndragelser og hvitvasking av penger i lys av Panama Papers-lekkasjen.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Mauricio Macri
Cristina Fernandez de Kirchner
MOTILD: Mens andre statsledere kjøres hardt av pressen etter Panama Papers-avsløringene, behandles Argentinas president med silkehansker i ­hjemlandet.

ARGENTINA

– Avsløringen av president Mauricio Macris koblinger til Panama-dokumentene blir forsøkt feid under teppet av de store argentinske mediene, mens for eksempel New York Times skriver at han er av de politiske lederne som kommer dårligst ut i avsløringene, sier Johannes Nymark.

Han er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, og skreiv i 2008 boka «Frå Evita til Cristina. Om anarkismen, peronismen og kampen mot nyliberalismen».

Konservative Mauricio Macri gjorde slutt på tolv år med venstrestyrte regjeringer i Argentina da han i november vant presidentvalget.

Nymark viser til at de to største mediegruppene i Argentina, konsernet Clarín, og storavisa la Nácion, har behandlet Macri med silkehansker etter at avsløringene ble kjent. Clarín, som kontrollerer mellom 60 og 70 prosent av all presse i landet, og La Nácion var begge med i gruppa av mediebedrifter som analyserte Panamadokumentene.

Etter avsløringene har Süddeutsche Zeitung åpent kritisert de store argentinske mediene for å ha behandlet Macri svært mildt.

– Det er også allment kjent i Argentina at de argentinske mediene som jobbet med Panamadokumentene tipset Macri på forhånd om hva som var i vente, slik at han har hatt god tid til å forberede seg, sier Nymark.

Fakta

Panamadokumentene:

• 11,5 millioner dokumenter er lekket til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung. Avisa har delt dokumentene i journalistnettverket ICIJ.

• Rundt 400 journalister fra mer enn 100 medierhar deltatt i analysearbeidet.

• De første lekkasjene ble publisert søndag 3. april.

• Storparten av dokumentene kommer fra en intern database som tilhører advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

• Lekkasjen viser at firmaet opprettet postkasseselskaper der deres kunder kunne gjemme unna penger.

• Over 100 politikere fra mange land er koblet til pengene. Kilde: NTB

En av fem statsledere

Da publiseringen av Panamadokumentene startet forrige søndag, var det bare fem sittende statsoverhoder som ble trukket fram: fra De forente arabiske emirater, Island, Saudi-Arabia, Ukraina – og Argentina. Mens Islands statsminister har gått av, og regjeringen der er under hardt press, sitter Macri tilsynelatende fortsatt trygt i presidentstolen, og forsikrer at han har rent mel i posen.

– Jeg har handlet i tråd med loven og har ikke noe å skjule, bedyret Macri på argentinsk tv torsdag, ifølge NTB.

Panamadokumentene har avdekket at Macri, hans far og hans bror står oppført som eiere av et selskap på Bahamas, Fleg Trading Ltd.

Selv sier Macri at han ikke var forpliktet til å opplyse om sin kobling til Fleg Trading, som nå er avviklet, fordi han ikke hadde aksjer i selskapet. Han sier at han bare var direktør i selskapet, som faren opprettet.

Pinlige avsløringer

Argentinas statsadvokat Federico Delgado ba torsdag om en etterforskning for å finne ut om Macri, ved ikke å rapportere inn koblingen til Bahamas-selskapet, bevisst har unngått å fylle ut selvangivelsen på riktig vis. I Argentina er det et lovbrudd som kan straffes med mellom 15 dager og to år i fengsel.

Den britiske avisa The Guardian skriver at lederen for Argentinas antikorrupsjonskontor, Laura Alonso, som er med i Macris parti, var kjapt ute med å forsvare presidenten etter at lekkasjen ble kjent, og sa at å starte et selskap i en skatteparadis ikke er en forbrytelse. Opposisjonspolitikere har krevd hennes avgang, med begrunnelsen at hennes jobb er å utrydde korrupsjon, ikke forsvare presidenten.

The Guardian skriver også at avsløringene er pinlige for Macri på grunn av valgløftene før valget i fjor, da han lovet å starte en ny era med «reint, gjennomsiktig styre».

I sin seierstale i november i fjor fordømte Macri administrasjonen til Cristina Fernández de Kirchner for å ha «løyet og lurt folk med falsk informasjon» og lovet å være «uforsonlig» mot korrupsjon blant offentlig ansatte.

– Macri har hatt korrupsjonsbeskyldninger mot seg helt siden han var ordfører i Buenos Aires, der tredjedelen av kontraktene gikk til hans fetter og hans bestevenn, sier Johannes Nymark.

Går etter forgjengeren

Samtidig som Macri toer sine hender, kjører det argentinske rettsapparatet hardt mot hans forgjenger, Cristina Fernandez de Kirchner.

– Kirchner må møte i retten onsdag, anklaget for alt fra manipulering av dollarkursen til å ha beriket seg som president. Mange av disse anklagene har vært oppe før, og vist seg å ha lite substans. At de tar dem opp igjen nå ser jeg som et forsøk på å tåkelegge hele Macris situasjon, sier Nymark.

– Axel Kicillof, økonomiminister under Kirchner, sier til Telesur at Macri bruker domstolene for å kjøre en politisk vendetta mot den tidligere administrasjonen?

– Ja, det er også min tolkning av det som skjer. Macri har visst om anklagene lenge, og har hatt tid til å forberede seg. Rettsvesenet i Argentina er veldig politisert, og slett ikke uavhengig. Det gjelder for mange land i Latin-Amerika. Det samme gjelder de store mediene, som støttet militærdiktaturene, og nå støtter høyresida. Det vi ser nå er en stor ideologisk kamp mellom høyre og venstre i Latin-Amerika, og rettssaken mot Kirchner er en del av det. Men dersom hun blir fengslet, vil det bli kjempedemonstrasjoner, og en skikkelig oppvask.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk