Onsdag 6. april 2016
UTLEVERT: Den islandske statsministeren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Reykjavik i går. Søndag ble de avslørt at han har eid et hemmelig selskap registrert på Jomfru­øyene. Foto: Stigtryggur Johannsson, 8REUTERS/NTB scanpix
• Eliter over hele verden avslørt • Toppfolk i trøbbel fra Island til Ukraina
Tatt med buksene nede
AVSLØRT: Idrettspamper, kjendiser og politikere over hele verden blir nå fersket i å snyte på skatten. I flere land går skandalen helt til topps.

skatte- paradis

Som islendinger flest må han være vant med hardt vær, men nå begynner det å røyne på for den islandske statsministeren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I to døgn har demonstranter omringet Alltinget i Reykjavik, etter at det søndag kveld ble klart at statsministeren i hemmelighet har eid et selskap registrert på De britiske jomfruøyene.

Gunnlaugsson har skapt seg en politisk karriere ved å kritisere bankene som skapte finanskrisa på Island, og har selv brukt harde ord om folk som plasserer penger i små tropiske øystater i skjul for skattemyndighetene. Selv om Gunnlaugsson hevder at han har betalt skatt for pengene han og kona Anna Sigurlaug Pálsdóttir har gjemt vekk, krever store deler av den islandske befolkningen at han må gå av.

Gunnlaugsson ba i går president Olafur Ragnar Grimsson om nyvalg. Grimsson sa nei, og da Klassekampen gitt i trykken i går hersket det fullt kaos i islandsk politikk.

Fakta

Panama-papirene:

• Den tyske storavisa Süddeutsche Zeitung mottok for over ett år siden en enorm mengde dokumenter som viste skattesnusk på globalt nivå.

• Avisa valgte å samarbeide om avsløringen med over hundre andre mediehus, gjennom organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists.

• Dokumentene viser at medlemmer av den globale eliten har gjemt unna penger i skatteparadis ved hjelp av advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

• Alt fra Russlands president Vladimir Putin til den argentinske fotballspilleren Lionel Messi er fersket i å gjemme bort pengene sine.

Egg, bananer og dopapir

Aftenposten var en av de over hundre mediehusene som avslørte den islandske statsministeren, som en del av en global avsløring av den internasjonale elitens skattesnusk.

Aftenpostens reporter i Reykjavik rapporterte i går at Alltingsbygningen gjentatte ganger måtte vaskes for dopapir, bananer, egg og yoghurt som demonstranter hev mot bygningen i protest.

Selv om mye av raseriet nå retter seg mot statsministeren, har det blitt avslørt at både finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Ólöf Nordal har gjemt bort penger. Begge to har hevdet at de ikke visste at pengene lå gjemt i tropiske strøk, men at de trodde midlene sto på konto i en bank i Luxembourg.

Le Pen avslørt for godt

Det er på Island at de siste dagenes enorme avsløringer har fått størst konsekvenser. Likevel har avsløringene fra de såkalte Panama-papirene ført til skandaler over hele verden.

I Frankrike kan avisa Le Monde nå slå fast at anklagene om skattesnusk mot høyrepopulisten Jean-Marie Le Pen stemmer. Den politiske ringreven har gjemt bort 20 millioner kroner, skriver avisa. Anklagene om skattesnusk kom først i fjor sommer, men Le Pen har avvist påstandene. Nå er han ifølge Le Monde grundig avkledd.

I Vest-Europa har flere idrettspamper i fotballorganisasjonen Fifa havnet i trøbbel, etter at det har blitt klart at de har skjult penger i tropene. Navn som sangeren Tina Turner og fotballspilleren Lionel Messi har vært i avisspaltene de siste dagene.

Korrupte statsledere

Det er likevel i land lenger øst de største avsløringene har kommet, så langt.

Ukrainas president Petro Porosjenko har de siste dagene hardnakket benektet at han har snyltet på skatten, på tross av at det er avdekket at han har drevet med lyssky virksomhet, og på tross av at han opprettet et stråselskap på De britiske jomfruøyene i august 2014, midt under de hardeste kampene i Ukraina-krigen.

Rundt Russlands president Vladimir Putin har det internasjonale nettverket av gravejournalister avslørt et nettverk av stråselskaper knyttet til Putins nære venner og allierte. Nettverket skal sitte på verdier for flere titalls milliarder kroner.

Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sa på mandag at anklagene var plantet av CIA for å sverte den russiske presidenten.

I Kina har myndighetene sensurert all informasjon om Panama-papirene. De lekkede dokumentene skal vise at flere slektninger av tidligere kinesiske toppolitikere har gjemt penger i skatteparadisene.

Samtidig har en rekke medier og kommentatorer kritisert den vestlige mediedekningen av skandalen for å være konsentrert om vestens motstandere, som Putin.

I går ble det klart at dokumentene også viste hvordan det syriske regimet har benyttet skatteparadiser for å kunne kjøpe olje til å fortsette krigføringen, på tross av de internasjonale sanksjonene mot Assad-regimet.

Også Camerons far

En rekke vestlige politikere har likevel blitt dratt inn i skandalen. The Guardian kunne på søndag kveld avsløre at den britiske statsministeren David Camerons far i en årrekke hadde gjemt unna penger han ikke har betalt skatt for.

En talsmann for Cameron har kalt avsløringene «en privatsak», og statsministeren har ikke villet svare på om Cameron-familien fremdeles har penger i skatteparadis.

Flere av mediehusene som er involvert i graveprosjektet med Panama-papirene har varslet at det vil komme langt flere avsløringer den neste måneden.

Organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists har organisert samarbeidet, og varsler at deler av dokumentene vil bli offentliggjort i løpet av mai.

Dokumentene som skal offentliggjøres er selve selskapsregisteret fra Panama. Der er mer enn 210.000 hemmelige selskaper oppført, men mange av dem er registrert med stråmenn som eiere. Det skal derfor ha vært et omfattende arbeid å spore opp de egentlige eierne til selskapene.

Det skal være en rekke nordmenn i dokumentene, men det er ikke klart hvor mange av dem Aftenposten vil identifisere.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.
Torsdag 8. februar 2018
I SPILL: Tyske sosialdemokrater er klare for å gå inn i nok en regjeringskoalisjon med Angela Merkel. Men grasrota kan sette foten ned.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk