Mandag 8. februar 2016
Bransjevelter: Kan kjøpes på Tiger, både på nett og i sjappa - samt på bladets slippfest, 4. mars, på Pokalen i Oslo.
Med blikket på undergrunnen
Bransjevelter på gang: Nytt musikkmagasin, med tiltrengt stoff om rammevilkårene for aktørene på siden av det etablerte.

Kommentar

På en adresse i Hammersborggata – mellom Rockefeller og Youngstorget, og altså skvist inn mellom Oslos klubb- og rockeetablissement – befinner en hel undergrunn seg. Kjent som platesjappa Tiger, som også huser labelen Fysisk Format pluss distribusjonsleddet Diger Distro. Sjefen for det hele er musiker og entusiast Kristian Kallevik. «Å fokusere på råbra undergrunnsmusikk uavhengig av sjanger og tilpasningsdyktighet», var svaret da vi for et par år siden intervjuet ham om virket.

Denne uka gjør de undergrunnen enda litt større, ved å lansere musikktidsskriftet Bransjevelter. Som det står på Tigers facebookside: «Vi føler at det har mangla noe. En presentasjon av noe slag. Skrevne ord for å sette musikken i kontekst.» Onsdag skal hullet tettes; med slippfest for Bransjevelter, oppkalt etter samleplatene Tiger/Fysisk Format jevnlig slipper.

Med stadig færre musikktidsskrifter rundt oss og en musikkpresse som virker å være på en kontinuerlig slankekur (for eksempel: hvor har VGs Musikk-Ekstra tatt veien de siste ukene?), jubler vi høyt når det er snakk om nyetablering.

Skal man gi musikken sin fortjente plass i offentligheten, må musikken ha en plass i de store fellessamtalene. At Bransjevelter springer ut av Tiger/Fysisk Format, og dermed har blikket rettet mot undergrunnen og det alternative, er i seg selv en kvalitet. Dette er uttrykk som ikke akkurat er overdekket i dagens krympede musikkspalter.

Hva er det så vi presenteres for på de knappe 90 sidene? Først og fremst en rekke aktører i norsk undergrunn, gjennom informative Q&As med bidragsyterne på den nye Bransjevelter-samleplaten, lengre intervjuer med andre band og presentasjon av Oslo-undergrunnskonsertserien Svart Samtid og indiedistributøren Byllepest Distro. De sistnevnte reportasjene er nok magasinets mest vellykkede. Verdt å nevne er også intervjuene med etablerte alternativstorheter som amerikanske Calvin Johnson, norske Årabrot, Eve Libertine fra de britiske anarkopunkerne i Crass og svenske Inge Johansson, bassist i amerikanske Against Me!

Magasinets fortrinn er likevel beretningene om det som skjer i Norge, da snakker vi tiltrengt informasjon om rammevilkårene for aktørene på siden av det etablerte. Skulle man ønske seg mer, må det være at skribentene tar seg tid til å gå inn i det som tross alt er viktigst: musikken.

Om redaktør Erik Johan Egenes til neste nummer (ute i juni) setter av plass til kunnskapsrike beskrivelser og analyser av musikken til alle musikerne og bransjefolka vi møter, kan det bli enda mer interessant, om ikke en real bransjevelter.

olavo@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. februar 2016 kl. 13.16
Mandag 19. mars 2018
Om titusenvis av norske tenåringer roper «nigga» i kor en fredagskveld i Bærum uten at noen hører det problematiske – er det da et problem?
Mandag 12. mars 2018
EPSmerz«Have fun»XL Recordings/PlaygroundHHHHHI«Have fun», heter den andre ep-utgivelsen til den København-bosatte norske duoen...
Mandag 5. mars 2018
AlbumJonathan Wilson«Rare Birds»Bella Union/Border MusicHHHHHHLaurel Canyon i Los Angeles...
Mandag 5. mars 2018
Kongen av Laurel Canyons folk-scene bader i synther på sitt nyeste album.
Mandag 26. februar 2018
To innspilte låter som ikke skal spilles mer. Jenny Hvals nye duo Lost Girls satser på improvisasjon og erfaring.
Mandag 26. februar 2018
Han har alt spilt på Skandinavias største festivalscener og gått viralt på nett, utenfor systemet, som uavhengig rapper. Så når Emir tar skrittet inn i popbransjen mener han alvor.
Mandag 19. februar 2018
AlbumKendrick Lamar med diverse artister«Black Panther: The Album»Top Dawg/Aftermath/Interscope/UniversalHHHHHII guess every...
Mandag 12. februar 2018
Den ­uforlignelige sax-tonen hans har reist verden rundt. Denne uka er David Murray i Norge, med poeten Saul Williams på slep.
Mandag 5. februar 2018
En av vår tids fremste indieartister og konseptualister tar steget opp med deler av lydbildet innspilt på boks, med stor frihet og artistisk briljans.
Mandag 29. januar 2018
«Coro» er et storverk med en unik klangkropp skrevet for 40 stemmer og 44 instrumenter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk