Tirsdag 26. januar 2016
HELBOM: Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) mener statsminister Erna Solberg bommer fullstendig med asylpolitikken. Foto: Monica Larsen Vegstein
Høyre-profil Jens Johan Hjort krever full stans i retur av asylsøkere til Russland:
Gir Solberg asylrefs
Undersak

KrF og SV glade for blått varsko

I de asylliberale partiene KrF og SV møtes utspillet fra Hjort med anerkjennende nikk.

«Det er naturlig at det også i Høyre ropes varsko når det er blitt skapt usikkerhet om hvorvidt regjeringens praksis er i tråd med folkeretten og flyktningkonvensjonen», skriver KrF-leder Knut Arild Hareide i en tekstmelding til Klassekampen.

KrF mener det var riktig å ta grep for å få kontroll over situasjonen på Storskog, og at rask utsending av dem uten beskyttelsesbehov frigjør kapasitet for dem med beskyttelsesbehov.

«KrFs grunnpremiss for å stemme igjennom regjeringens hastelov i Stortinget var nettopp at man ikke på noe punkt måtte gå ut over våre internasjonale forpliktelser. De svarene vi har fått fra regjeringen har ikke vært tilfredsstillende. Det er åpenbart at regjeringen må ta den tida den trenger for å forsikre seg om at fremtidige utsendinger er i tråd med flyktningkonvensjonen».

Også SV-leder Audun Lysbakken mener Hjorts utsagn er betimelig.

– Det er gledelig. Jeg har savnet den liberale høyrestemmen. Jeg vet at det finnes mange høyrefolk som har annet ståsted enn Frp i disse sakene. Men til nå har det vært umulig å se forskjell på Høyre og Frp, sier SV-lederen.

UT: Motstanden mot Norges asylpolitikk sprer seg inn i Høyre. Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort sier at Erna Solbergs asylpolitikk bryter folkeretten.

ASYL

Støtten til regjeringens strenge asylpolitikk er i ferd med å slå sprekker.

Nå går tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) ut og krever at Erna Solberg stopper returen av asylsøkere til Russland.

– Vi kan ikke leve med at folk som har krav på beskyttelse, blir returnert bare fordi de kom via Russland. Nå må vi vente med ytterligere returer. Én urettmessig retur er én for mye, sier han.

Fakta

Asylretur til Russland:

• 5440 asylsøkere kom til Norge fra Russland i fjor over Storskog grensestasjon i nærheten av Kirkenes.

• Norske myndigheter ønsker å returnere alle som har et oppholdsgrunnlag i Russland, også personer fra krigsherjede land som Syria.

• Minst 380 av de 5440 asylsøkerne er allerede returnert.

• Fredag meldte russiske myndigheter at landet ikke lenger vil ta imot returnerte asylsøkere fra Norge over Storskog grensestasjon.

Bryter folkeretten

Høyre-profilen var ordfører i den nordnorske hovedstaden fram til oktober i fjor. I dag arbeider han som advokat.

Han mener Norges praksis med å nekte å behandle asylsøknaden til personer som har opphold i Russland bryter med Flyktningkonvensjonen.

– Norsk praksis er etter mitt syn i strid med våre forpliktelser etter internasjonale konvensjoner. Systemet vi følger i dag innebærer at vi snur folk på grensa uten å gi dem en reell behandling. Det innebærer at en betydelig andel som skulle hatt asyl, blir returnert, sier han.

Det var i november at regjeringen sendte ut en instruks som fastslår at alle asylsøkere som har opphold i et «trygt tredjeland» kan returneres uten at søknaden deres realitetsbehandles. Instruksen har gjort at de fleste av de 5440 asylsøkerne som kom til Norge over russergrensa i fjor blir avvist av norske utlendingsmyndigeter.

– Nå trenger vi en brei revisjon av utlendingsmyndighetenes praksis. Vi må sikre at Norge opptrer i pakt med menneskerettighetene og våre internasjonale forpliktelser, sier Hjort.

Feil å sette inn Listhaug

Kort tid etter at Erna Solberg hasteinnkalte partiene på Stortinget for å få gjennom innstrammingstiltakene i november, utpekte hun Sylvi Listhaug til ny innvandringsminister.

Det var en feil, mener Hjort, som lenge har vært mot at Høyre skal sitte i regjering med Frp.

– Rokeringen var ikke en rokering til det bedre for å si det slik. Det viser at når man skal i regjering med Frp, må man inngå kompromisser som ligger langt til høyre, sier han.

Hjort ønsker seg tilbake til dugnadsånden som preget Norge på seinsommeren i fjor.

– Stemningen har snudd etter at folk innså hvor omfattende denne utfordringen var. Så snart vi ble satt på prøve, ble vi til Frp-sympatisører. Det bekymrer meg.

– Hva ville vært et bedre alternativ til dagens politikk?

– Det ville vært å stå opp og si at vi skal ta vår del av ansvaret framfor å sende det videre til andre land. Det vil kreve stort politisk lederskap, men dette er ikke en popularitetsøvelse. Vi trenger politiske ledere som tør å fortelle folk at dette kommer til å koste oss. Men er det noen som har råd til dette, må det være Norge.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. januar 2016 kl. 10.08
Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Mandag 15. januar 2018
TRYGD: Beza betalte 300.000 kroner til staten, men fikk ikke trygd da barna ble født, eller da han mistet jobben.
Lørdag 13. januar 2018
STANS: Unge Høgre innfører umiddelbar alkoholforbod på ubestemt tid etter Riise-saka. Ungdomspartia er delt om alkoholbruk på partisamlingar.
Fredag 12. januar 2018
SPLITTER: Samme uke som partisekretær Kjersti Stenseng gikk beinhardt ut mot Hans Kristian Amundsen, ble han i et lukket møte på Stortinget tatt varmt i forsvar av klubblederen for Aps stortingsansatte, Ingunn Yssen.
Torsdag 11. januar 2018
STASING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takka for maten under NHOs gallamiddag. I same slengen lova han ei heilt ny reform.
Onsdag 10. januar 2018
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.
Tirsdag 9. januar 2018
UROLIG: Sysselsettingsandelen i be­folkningen kryper stadig nedover. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er på tide å se på hvordan velferdsordningene fungerer.
Mandag 8. januar 2018
OPPRUSTING: I 2018 skal USA bruke nesten 40 milliarder norske kroner på å avskrekke Russland. Norge spiller en stadig større rolle i planene.
Lørdag 6. januar 2018
GODT, NYTT ÅR: Om dette blei valresultatet, ville Ap gjere det dårlegare enn det katastrofale 2001-valet. Nestleiar Hadia Tajik peikar på «krevende uker». På Jeløya er det derimot kjempestemning.
Fredag 5. januar 2018
PRESSER PÅ: Etter press fra Esa vurderer regjeringen å lage regler om at offentlige tjenester må skilles ut i egne selskap. Barne­hager og treningsanlegg kan være utsatt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk