Tirsdag 26. januar 2016
HELBOM: Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) mener statsminister Erna Solberg bommer fullstendig med asylpolitikken. Foto: Monica Larsen Vegstein
Høyre-profil Jens Johan Hjort krever full stans i retur av asylsøkere til Russland:
Gir Solberg asylrefs
Undersak

KrF og SV glade for blått varsko

I de asylliberale partiene KrF og SV møtes utspillet fra Hjort med anerkjennende nikk.

«Det er naturlig at det også i Høyre ropes varsko når det er blitt skapt usikkerhet om hvorvidt regjeringens praksis er i tråd med folkeretten og flyktningkonvensjonen», skriver KrF-leder Knut Arild Hareide i en tekstmelding til Klassekampen.

KrF mener det var riktig å ta grep for å få kontroll over situasjonen på Storskog, og at rask utsending av dem uten beskyttelsesbehov frigjør kapasitet for dem med beskyttelsesbehov.

«KrFs grunnpremiss for å stemme igjennom regjeringens hastelov i Stortinget var nettopp at man ikke på noe punkt måtte gå ut over våre internasjonale forpliktelser. De svarene vi har fått fra regjeringen har ikke vært tilfredsstillende. Det er åpenbart at regjeringen må ta den tida den trenger for å forsikre seg om at fremtidige utsendinger er i tråd med flyktningkonvensjonen».

Også SV-leder Audun Lysbakken mener Hjorts utsagn er betimelig.

– Det er gledelig. Jeg har savnet den liberale høyrestemmen. Jeg vet at det finnes mange høyrefolk som har annet ståsted enn Frp i disse sakene. Men til nå har det vært umulig å se forskjell på Høyre og Frp, sier SV-lederen.

UT: Motstanden mot Norges asylpolitikk sprer seg inn i Høyre. Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort sier at Erna Solbergs asylpolitikk bryter folkeretten.

ASYL

Støtten til regjeringens strenge asylpolitikk er i ferd med å slå sprekker.

Nå går tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) ut og krever at Erna Solberg stopper returen av asylsøkere til Russland.

– Vi kan ikke leve med at folk som har krav på beskyttelse, blir returnert bare fordi de kom via Russland. Nå må vi vente med ytterligere returer. Én urettmessig retur er én for mye, sier han.

Fakta

Asylretur til Russland:

• 5440 asylsøkere kom til Norge fra Russland i fjor over Storskog grensestasjon i nærheten av Kirkenes.

• Norske myndigheter ønsker å returnere alle som har et oppholdsgrunnlag i Russland, også personer fra krigsherjede land som Syria.

• Minst 380 av de 5440 asylsøkerne er allerede returnert.

• Fredag meldte russiske myndigheter at landet ikke lenger vil ta imot returnerte asylsøkere fra Norge over Storskog grensestasjon.

Bryter folkeretten

Høyre-profilen var ordfører i den nordnorske hovedstaden fram til oktober i fjor. I dag arbeider han som advokat.

Han mener Norges praksis med å nekte å behandle asylsøknaden til personer som har opphold i Russland bryter med Flyktningkonvensjonen.

– Norsk praksis er etter mitt syn i strid med våre forpliktelser etter internasjonale konvensjoner. Systemet vi følger i dag innebærer at vi snur folk på grensa uten å gi dem en reell behandling. Det innebærer at en betydelig andel som skulle hatt asyl, blir returnert, sier han.

Det var i november at regjeringen sendte ut en instruks som fastslår at alle asylsøkere som har opphold i et «trygt tredjeland» kan returneres uten at søknaden deres realitetsbehandles. Instruksen har gjort at de fleste av de 5440 asylsøkerne som kom til Norge over russergrensa i fjor blir avvist av norske utlendingsmyndigeter.

– Nå trenger vi en brei revisjon av utlendingsmyndighetenes praksis. Vi må sikre at Norge opptrer i pakt med menneskerettighetene og våre internasjonale forpliktelser, sier Hjort.

Feil å sette inn Listhaug

Kort tid etter at Erna Solberg hasteinnkalte partiene på Stortinget for å få gjennom innstrammingstiltakene i november, utpekte hun Sylvi Listhaug til ny innvandringsminister.

Det var en feil, mener Hjort, som lenge har vært mot at Høyre skal sitte i regjering med Frp.

– Rokeringen var ikke en rokering til det bedre for å si det slik. Det viser at når man skal i regjering med Frp, må man inngå kompromisser som ligger langt til høyre, sier han.

Hjort ønsker seg tilbake til dugnadsånden som preget Norge på seinsommeren i fjor.

– Stemningen har snudd etter at folk innså hvor omfattende denne utfordringen var. Så snart vi ble satt på prøve, ble vi til Frp-sympatisører. Det bekymrer meg.

– Hva ville vært et bedre alternativ til dagens politikk?

– Det ville vært å stå opp og si at vi skal ta vår del av ansvaret framfor å sende det videre til andre land. Det vil kreve stort politisk lederskap, men dette er ikke en popularitetsøvelse. Vi trenger politiske ledere som tør å fortelle folk at dette kommer til å koste oss. Men er det noen som har råd til dette, må det være Norge.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. januar 2016 kl. 10.08
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.
Tirsdag 13. mars 2018
GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk