Onsdag 20. januar 2016
SKJULTE HENSIKTER: I nylig offentliggjorte e-poster kommer det fram at Hillary Clintons rådgiver Sidney Blumenthal mente Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy var ute etter Muammar al-Gaddafis gullbeholdning. Her under et statsbesøk i Tripoli i 2007.Foto: PATRICK KOVARIK, AFP/NTB scanpix
Clintons private rådgiver mente Sarkozy hadde skjulte hensikter under Libya-krigen:
Ble mistenkt for gulljakt
Undersak

Privat ­diplomat

Sidney Blumenthal er journalist og politisk rådgiver med sterke bånd til Clinton-familien. Han var spinndoktor for Bill Clinton og tok kontrollen over pressearbeidet i Det hvite hus da presidenten havnet i trøbbel under Monica Levinsky-affæren.

Da Hillary Clinton forsøkte å bli president i 2008, sto Blumenthal for så mange drittpakker mot Obama at han seinere skal ha endt opp med ikke å få jobb i utenriksdepartementet fordi Obamas folk ikke tålte synet av ham.

I stedet fungerte han som privat diplomat for utenriksministeren. Under Libya-krigen jobbet Blumenthal for Clinton-stiftelsen, samtidig som han forsøkte å sette i gang forretninger i samarbeid med libyske partnere.

Samtidig sendte han en lang rekke rapporter til Clinton om forholdene i Libya under og etter intervensjonen. Rapportene tar for seg hva vestlig etterretningstjenester, libyske stammeledere og al-Qa’ida-terrorister foretok seg i landet, og spenner fra det framsynte til det tilsynelatende spinnville.

SORT GULL: Hillary Clintons private rådgiver Sidney Blumenthal rapporterte at Frankrikes tidligere ­president Nicolas Sarkozy var ute etter Muammar al-Gaddafis gull og ville slå kloa i ­Libyas store oljeformue.

Libya-krigen fortsetter å hjemsøke Hillary Clinton. Som utenriksminister var hun blant strategene bak intervensjonen som styrtet diktatoren Muammar al-Gaddafi og kastet Libya ut i kaos.

Fem år seinere er den mislykkede krigen ammunisjon for motstandere i den stadig mer dramatiske presidentvalgkampen i USA.

Forhåndsfavoritten Clinton blir angrepet fra venstre av demokraten Bernie Sanders for å ha skutt ned det libyske regimet uten å tenke på konsekvensene. Fra høyre forsøker republikanerne å ramme henne med beskrivelser av svakhet. Clinton var ikke tøff nok i Libya, og hun er «en katastrofe for nasjonens sikkerhet», som lillebror og presidentkandidat Jeb Bush sa sist fredag.

Hillary Clintons fartstid som utenriksminister er en styrke i valgkampen, men Libya-krigen er en akilleshæl motstandere i begge partier forsøker å treffe. Det forutså Clintons personlige rådgiver Sidney Blumenthal allerede 30. mars 2011 i krigens første dager. Han skrev i en e-post til Clinton at han mente president Barack Obamas oppslutning sank som en stein på grunn av manglende framgang i krigen. Rådet hans var å vinne i Libya, dersom Clinton og Obama skulle ha håp om å gå seirende ut av framtidige valg i USA. «Les meningsmålingene. Vinn krigen. Ingen vei utenom», skrev Blumenthal.

Fakta

Hillary Clintons private eposter:

• Det amerikanske utenriksdepartementet offentliggjør tidligere utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clintons eposter. De første epostene ble offentliggjort i mai i fjor, og arbeidet med å gå igjennom dokumentene pågår fremdeles.

• Hillary fikk eposter hun mottok fra embetsverket sendt til en privat server da hun var utenriksminister, noe hun har fått hard kritikk for.

• I går skrev Klassekampen at de siste offentliggjorte epostene viser at amerikansk UD la planer for et Libya uten Muammar al-Gaddafi, tre uker før bombingen av landet begynte.

Mistenkte Sarkozys motiver

Libya-krigen fortsetter å plage Clinton mye på grunn av e-postene fra tida som utenriksminister som gradvis blir offentliggjort. E-postene lager problemer for Clinton på hjemmebane, men inneholder oppsiktsvekkende påstander om USAs allierte i krigen.

I et nylig offentliggjort dokument skriver Sidney Blumenthal at den franske presidenten Nicolas Sarkozy ivret for intervensjon i Libya på grunn av at Gaddafi hadde planer om å erstatte Frankrike som dominerende makt i den fransktalende delen av Afrika.

«Ifølge sensitiv informasjon (…) har Gaddafi-regimet 143 tonn gull», som var ment å «brukes til å etablere en panafrikansk valuta basert på den libyske dinaren», skriver han i en e-post 2. april og fortsetter: «Dette var en av faktorene som påvirket Sarkozy til å forplikte Frankrike til angrepet på Libya.»

Selv om det seinere har kommet fram at Gaddafi hadde planer om å starte en egen valuta, er det ikke bekreftet at den franske presidenten intervenerte på grunn av afrikansk valutapolitikk.

Sendte rådene videre

E-postene fra Blumenthal når offentligheten på grunn av en gransking av angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i 2012. En komité i den amerikanske kongressen oppdaget at Clinton hadde brukt en privat e-postadresse i jobben som utenriksminister. Den påfølgende skandalen har ført til at alle e-postene blir offentliggjort bolkevis. Ved hver offentliggjøring har Blumenthals rolle blitt stadig synligere.

Det går fram av korrespondansen at den tidligere utenriksministeren tok Blumenthals rapporter på alvor, på tross av den svært spesielle rollen han spilte (se sidesak). Flere ganger etterlyser Clinton rådgiverens memoer fra sekretæren eller hun sender dem videre til embetsverket i departementet.

Blumenthal leverte analyser om alt fra faren for at al-Qa’ida skulle styrke seg i Nord-Afrika som følge av krigen til spørsmål om maktdeling og diplomati.

I e-poster som ble offentliggjort i fjor sommer argumenterte han for at fransk etterretning hadde gjort avtaler med libyske opprørere i bytte mot olje. Det går på tvers av Sarkozys versjon, der han intervenerte for å hindre et folkemord i Benghazi.

Da Klassekampen i november i fjor konfronterte den franske kjendisfilosofen Bernard-Henri Lévy med påstandene, nektet han å tro at de var sanne. Lévy snek seg inn i Benghazi i krigens begynnelse og var en svært synlig pådriver for vestlig intervensjon.

– Jeg klarer ikke å tro på disse påstandene. Kanskje tar jeg feil, men jeg tror ikke dem, sa Levy til Klassekampen.

Blumenthal skriver i en e-post datert 27. august 2011 at den franske filosofen ble sett på som en «delvis nyttig, delvis tåpelig figur» i Libya.

Det er ikke klart hvor viktige Sidney Blumenthals rapporter var for Clintons beslutninger under Libya-krigen. Selv om e-postene fra den private rådgiveren får mye oppmerksomhet i amerikansk presse, er det delvis fordi de er en iøynefallende del av Clintons korrespondanse. Washington Post påpekte i oktober, før de siste e-postene ble offentliggjort, at utenriksministeren mottar store mengder rapporter gjennom utenriksdepartementets offisielle kanaler, rapporter som ikke ble sendt til hennes egne private e-post og som derfor ikke blir offentliggjorte.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 20. januar 2016 kl. 08.13
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk