Onsdag 30. desember 2015
AVLING: En palestinsk bonde vanner avlingen sin i Khan Younis sør på Gazastripen. Det er ett av områdene den israelske hæren nå har sprøytet med ugressmidler. Foto: MOHAMMED ABED, AFP/NTB SCANPIX
Bønder på Gazastripen får avlingene ødelagt av israelske ugressmidler:
Sprøyter grensa med gift
ØDELAGT: – Israel ønsker å gjøre området ubeboelig, men vi forlater ikke våre hjem, sier Abu Mohamed al-Nabahin (30) til Klassekampen.

GAZA

Israel har sprøytet grense­området rundt Gazastripen med ugress- og spiringshemmende midler. En talsmann for den israelske hæren sier til magasinet +972 at sprøytingen skal gjøre det mulig med «optimale sikkerhetsoperasjoner».

– Lukten av sprøytemidlene merkes i alle hjem her. Israel har sprøytet med jevne mellomrom de siste årene, men de siste ukene ser vi mye større skader av sprøytingen enn tidligere. Jeg tror de bruker giftigere sprøytemidler nå, sier Al-Nabahin til Klassekampen på telefon fra Gaza­stripen.

Han bor og dyrker fem mål en kilometer unna piggtrådene som skiller Gazastripen fra Israel.

Israelske menneskerettighetsorganisasjoner har reagert kraftig på sprøytingen.

– I likhet med å åpne ild mot folk i alle aldre og kjønn som er i nærheten av gjerdet, setter sprøyting av avlingsdrepende midler sivile liv i fare og skader livsopphold, sier talsperson Shai Grunberg i den israelske menneskerettsgruppen Gisha.

Fakta

Sprøyter grense­områdene:

• Israel har sprøytet grenseområdene med spiringshemmende sprøytemidler.

• Ifølge den israelske hæren skal dette sikre muligheter for «optimale sikkerhetsoperasjoner».

• Det har Israel gjort minst ti ganger bare i 2015, ifølge den palestinske bonden al-Nabahin.

• Avlinger og store landområder er ødelagte av sprøytingen.

• Palestinske undersøkelser viser kraftig økning i forekomsten av kreft.

Ønsker oss vekk

Al-Nabahin sier Israels mål er å gjøre grenseområdet ubeboelig, og slik tvinge palestinerne i grenseområdet vekk.

– Men dette er vårt land. Om de gjør åkrene her ubrukelige, vil vi dyrke andre områder, men aldri vil vi forlate våre hjem, sier han.

Han forteller om et vanskelig liv som bonde i grense­områdene. Palestinerne får bare lov til å dyrke kortvoksende planter, som persille, auberginer og erter.

– En gang i året kan vi dyrke korn, men har opplevd at snikskyttere har skutt mot oss når vi er i gang med å høste. Planter vi oliven eller andre litt høyere planter, kommer israelske gravemaskiner og graver plantene opp, forteller Al-Nabahin.

Den israelske hæren har de siste månedene drept minst 16 palestinere og såret minst 379 som tok seg inn eller nærmet seg sonen, ifølge +972.

Redd for barna

Den israelske hæren har ikke kommentert om avlinger er blitt ødelagt i de områdene som er blitt sprayet i det østlige Khan Younis og Wadi al-Salqa-områdene.

– Avlingene er ødelagte flere steder. Mine åkre er blitt gulere og jeg gjør mitt beste for å gjødsle dem og gi mye vann i håp om å redde avlingen min. Jeg vet ikke om jeg klarer det, sier Al-Nabahin.

Hans fetter, som bor hundre meter unna grensen og dyrker fem mål med persille, har mistet hele avlingen sin.

– Forrige uke sprøytet israelerne fire dager i strekk. En til to dager etter den første sprøytingen var hele avlingen hans ødelagt, sier al-Nabahin.

Han er gift og har tre barn, og forteller at lukten av sprøyte­midlene er veldig sterke, selv så langt som en kilometer unna grensen.

– Jeg er livredd for hva disse giftstoffene vil gjøre med mine barn og med maten de får i seg. De siste årene har vi opplevd en skyhøy økning av sterilitet blant dem som bor her, sier han.

Mer kreft

Israel innførte i 2007 en blokade av Gazastripen, etter at den islamistiske gruppen Hamas vant valget i 2006 og beholdt makten på Gazastripen etter konflikter med Fatah-bevegelsen.

Siden den gang har Israel gjennomført tre kriger mot stripen: «Operation Cast Lead» i 2008–2009, «Operation Pillar of Defence» i 2012 og «Operation Protective Edge» i 2014. Bare i den siste krigen ble over 2200 palestinere drept og mer enn 10.000 ble såret.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har rapportert at Israel flere ganger under krigene har brukt hvit fosfor, som er forbudt i henhold til Genèvekonvensjonene.

– Etter tre kriger mot Gaza viser undersøkelser gjort av det palestinske helsedepartementet på Gazastripen at antall krefttilfeller har økt med over 50 prosent. Spesielt ser vi en økning i blodkreft og lymfekreft, sier Khamis al-Naggar, leder for helsekomiteen ved parlamentet i Gazastripen, til Klassekampen på telefon fra Gaza.

Al-Naggar er også lege og spesialist i blodsykdommer. Ifølge ham har antall spontanaborter og antall fødsler av barn med misdannelser også økt kraftig.

– Israels sprøyting av grense­området vil uten tvil ha alvorlig konsekvenser for livsgrunnlaget for dem som bor der. Det ser ut til at Israel har begynt å bruke giftigere sprøytingsmidler enn tidligere. Det vil bare øke de helsemessige konsekvensene vi har opplevd her de siste årene, sier han.

amal.wahab@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.
Lørdag 8. september 2018
VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk