Onsdag 9. desember 2015
Stridspris: Kaci Kullmann Five var nestleder da Nobelkomiteen ga fredsprisen til EU i 2012, her sammen med EU-toppene Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy og Martin Schultz under seremonien i Oslo Rådhus. Nå blir hun saksøkt som styremedlem i Nobelstiftelsen. foto: cornelius poppe, ntb scanpix
• Millionsøksmål mot Nobelstiftelsen • Kaci Kullmann Five sitter i styret
Til sak mot fredspris til EU
UFRED: Nobelstiftelsen i Stockholm er saksøkt for åtte millioner kroner etter å ha utbetalt Nobels fredspris til EU i 2012. Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five er norsk styremedlem.

nobel

Rett før hun som fersk komitéleder skal dele ut sin første pris, blir Kaci Kullmann Five stevnet for Stockholm tingrett.

Hun blir sammen med øvrige medlemmer av 2012-styret i Nobelstiftelsen møtt med krav om å betale tilbake prispengene som EU fikk for tre år siden.

– Nobelstiftelsen er målet for stevningen fordi den har det overordnede ansvaret for alle Nobels priser. Men det er den norske Nobelkomiteens mange brudd på Nobels testamente som gjør at saken blir reist, sier den svenske fredsforskeren Jan Øberg til Klassekampen.

Han står bak stevningen sammen med tidligere fredsprisvinner Mairead Maguire, den amerikanske fredsaktivisten David Swanson og Nobel Peace Prize Watch (NPPW), der juristen Fredrik Heffermehl er en sentral aktør.

Fakta

Nobelstiftelsen:

• Nobelstiftelsen ble grunnlagt i 1900. Den forvalter Alfred Nobels formue og alle prisene som deles ut i hans navn.

• Den norske Nobelkomité deler ut Nobels fredspris.

• Kaci Kullmann Five har siden 2009 representert Nobel­komiteen i stiftelsens styre.

• Nobelstiftelsens styre fra 2012 er saksøkt av en gruppe fredsforkjempere, med krav om å betale tilbake pengene som ble gitt til EU som prisvinner.

• Saksøkerne mener dette er et skoleeksempel på brudd med Alfred Nobels testamente.

Omstridt pris

Med Thorbjørn Jagland som leder og Kaci Kullmann Five som nestleder tildelte Nobelkomiteen i oktober 2012 fredsprisen på åtte millioner kroner til Den europeiske union. I Norge var det sterk strid om prisen. Det ble arrangert motdemonstrasjon i tillegg til det tradisjonelle fakkeltoget på prisdagen 10. desember i Oslo.

«Utdelingen strider åpenbart mot Alfred Nobels vilje og testamente», heter det i stevningen.

– Nobelkomiteen har stått bak en rekke tildelinger i strid med de anti-militaristiske prinsippene i Nobels testamente. Det lar seg ikke gjøre å prøve alle for retten, sier Jan Øberg.

Utløste krig

– Hvorfor er prisen til EU valgt som prøvesak?

– Denne prisen illustrerer hvor langt Nobelkomiteen har fjernet seg fra Nobels vilje. Flere EU-land har atomvåpen, og EU satser tungt på opprustning. EU har et omfattende militært samarbeid med Nato, og ikke med FN, sier Øberg.

– Da EU for en gangs skyld klarte å snakke med en stemme i utenrikspolitikken, ved å oppmuntre Slovenia og Kroatia til å bryte ut av Jugoslavia ved inngangen til 1990-tallet, ble krigen i Bosnia resultatet. Det var ikke bra å gi fredsprisen til en organisasjon som utløste krig ved å oppløse en europeisk nasjon. Og nå skal flere EU-land til å bombe i Syria, legger han til.

– Er det realistisk at en sak som denne kommer opp for retten?

– Jeg er ikke jurist. For meg er det viktigste at opinionen skal få kjennskap til Nobelkomiteens brudd med Nobels testamente, med aksept fra Nobelstiftelsen.

Lang kontrovers

Søksmålet i Stockholm kommer etter flere år med kontroverser mellom Fredrik Heffermehl og hans meningsfeller og Nobelkomiteens ledelse og sekretariat.

Etter at Kaci Kullmann Five tok over som leder etter Jagland og Olav Njølstad som sekretær etter Geir Lundestad, skrev de to i høst et 18 siders svar på Heffermehls kritikk. Her blir Heffermehl og Nobel Peace Prize Watch beskyldt for «lite overbevisende og til dels spekulative» tolkninger av testamentet og Nobels vilje.

Nobelstiftelsen i Stockholm deler ut Nobelprisen i fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen, som den norske Nobelkomiteen står for. Den svenske stiftelsesloven sier at styret har ansvaret for at stiftelsens formål blir fulgt, noe også Nobelstiftelsen erkjente våren 2012.

Kaci Kullmann Five sier at hun ikke vil kommentere en sak som er brakt inn for retten og viser til Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten.

Han er også omfattet av stevningen, sammen med styremedlemmer fra 2012 som daværende styreleder Magnus Storch og den berømte historikeren Peter Englund. Vi fikk ikke kontakt med Heikensten i går.

alfs@klassekampen.no

Tirsdag 12. desember 2017
SPLITTA HERSK: Frps landsstyre er meir samla om at Venstre skal gå i regjeringsforhandlingar enn kva Venstres landsstyre er.
Mandag 11. desember 2017
JA OG NEI: Halvparten av ordførarane til Venstre seier ja til regjering. Fleire meiner det er ein myte at Distrikts-Venstre er regjeringsmotstandarar.
Lørdag 9. desember 2017
VI SEI NEI, NEI, NEI: Sp er heilt imot å opne den raudgrøne alliansen for Raudt og MDG. Torbjørn Røe Isaksen meiner Aps MDG-flørt gjer jobben lettare for Høgre.
Fredag 8. desember 2017
ALLIANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta Rødt og MDG og bygge en ny allianse, mener Raymond Johansen. Han ønsker Martin Kolbergs oppgjør med partiet velkommen.
Torsdag 7. desember 2017
NERVEKRIG: Stadig færre norske krigsveteraner får erstatning for psykiske lidelser påført i utenlandstjeneste. I flere av sakene velger statens byråkrater å se bort ifra medisinske erklæringer om psykologiske krigsskader.
Onsdag 6. desember 2017
GENTABBE: Oslo universitetssykehus får refs for gentesting i en ekstern rapport. Samtidig viser det seg at flere enn 21 kvinner er rammet av skandalen.
Tirsdag 5. desember 2017
VIKTIG VEKE: Denne veka landar Venstre på om dei skal gå i regjeringsforhandlingar. Ingen av fylkesleiarane seier nei til å gå vidare med regjerings­praten.
Mandag 4. desember 2017
ULIKHET: Klasseskiller henger sammen med hva du bekymrer deg for, og hvor mye. Arbeiderklassen er de som har flest bekymringer.
Lørdag 2. desember 2017
PRESS: Sykehuslegene har ikke tid til å spise eller gå på do og føler ofte de skulle vært flere steder på en gang. Dette kommer fram i en ny stor undersøkelse.
Fredag 1. desember 2017
LEX HAGEN: Frp vil besvare «Lex Hagen» med et forslag myntet på tidligere Ap-leder Thorbjørn Jaglands dobbeltrolle i Nobelkomiteen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk