Onsdag 9. desember 2015
Stridspris: Kaci Kullmann Five var nestleder da Nobelkomiteen ga fredsprisen til EU i 2012, her sammen med EU-toppene Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy og Martin Schultz under seremonien i Oslo Rådhus. Nå blir hun saksøkt som styremedlem i Nobelstiftelsen. foto: cornelius poppe, ntb scanpix
• Millionsøksmål mot Nobelstiftelsen • Kaci Kullmann Five sitter i styret
Til sak mot fredspris til EU
UFRED: Nobelstiftelsen i Stockholm er saksøkt for åtte millioner kroner etter å ha utbetalt Nobels fredspris til EU i 2012. Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five er norsk styremedlem.

nobel

Rett før hun som fersk komitéleder skal dele ut sin første pris, blir Kaci Kullmann Five stevnet for Stockholm tingrett.

Hun blir sammen med øvrige medlemmer av 2012-styret i Nobelstiftelsen møtt med krav om å betale tilbake prispengene som EU fikk for tre år siden.

– Nobelstiftelsen er målet for stevningen fordi den har det overordnede ansvaret for alle Nobels priser. Men det er den norske Nobelkomiteens mange brudd på Nobels testamente som gjør at saken blir reist, sier den svenske fredsforskeren Jan Øberg til Klassekampen.

Han står bak stevningen sammen med tidligere fredsprisvinner Mairead Maguire, den amerikanske fredsaktivisten David Swanson og Nobel Peace Prize Watch (NPPW), der juristen Fredrik Heffermehl er en sentral aktør.

Fakta

Nobelstiftelsen:

• Nobelstiftelsen ble grunnlagt i 1900. Den forvalter Alfred Nobels formue og alle prisene som deles ut i hans navn.

• Den norske Nobelkomité deler ut Nobels fredspris.

• Kaci Kullmann Five har siden 2009 representert Nobel­komiteen i stiftelsens styre.

• Nobelstiftelsens styre fra 2012 er saksøkt av en gruppe fredsforkjempere, med krav om å betale tilbake pengene som ble gitt til EU som prisvinner.

• Saksøkerne mener dette er et skoleeksempel på brudd med Alfred Nobels testamente.

Omstridt pris

Med Thorbjørn Jagland som leder og Kaci Kullmann Five som nestleder tildelte Nobelkomiteen i oktober 2012 fredsprisen på åtte millioner kroner til Den europeiske union. I Norge var det sterk strid om prisen. Det ble arrangert motdemonstrasjon i tillegg til det tradisjonelle fakkeltoget på prisdagen 10. desember i Oslo.

«Utdelingen strider åpenbart mot Alfred Nobels vilje og testamente», heter det i stevningen.

– Nobelkomiteen har stått bak en rekke tildelinger i strid med de anti-militaristiske prinsippene i Nobels testamente. Det lar seg ikke gjøre å prøve alle for retten, sier Jan Øberg.

Utløste krig

– Hvorfor er prisen til EU valgt som prøvesak?

– Denne prisen illustrerer hvor langt Nobelkomiteen har fjernet seg fra Nobels vilje. Flere EU-land har atomvåpen, og EU satser tungt på opprustning. EU har et omfattende militært samarbeid med Nato, og ikke med FN, sier Øberg.

– Da EU for en gangs skyld klarte å snakke med en stemme i utenrikspolitikken, ved å oppmuntre Slovenia og Kroatia til å bryte ut av Jugoslavia ved inngangen til 1990-tallet, ble krigen i Bosnia resultatet. Det var ikke bra å gi fredsprisen til en organisasjon som utløste krig ved å oppløse en europeisk nasjon. Og nå skal flere EU-land til å bombe i Syria, legger han til.

– Er det realistisk at en sak som denne kommer opp for retten?

– Jeg er ikke jurist. For meg er det viktigste at opinionen skal få kjennskap til Nobelkomiteens brudd med Nobels testamente, med aksept fra Nobelstiftelsen.

Lang kontrovers

Søksmålet i Stockholm kommer etter flere år med kontroverser mellom Fredrik Heffermehl og hans meningsfeller og Nobelkomiteens ledelse og sekretariat.

Etter at Kaci Kullmann Five tok over som leder etter Jagland og Olav Njølstad som sekretær etter Geir Lundestad, skrev de to i høst et 18 siders svar på Heffermehls kritikk. Her blir Heffermehl og Nobel Peace Prize Watch beskyldt for «lite overbevisende og til dels spekulative» tolkninger av testamentet og Nobels vilje.

Nobelstiftelsen i Stockholm deler ut Nobelprisen i fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen, som den norske Nobelkomiteen står for. Den svenske stiftelsesloven sier at styret har ansvaret for at stiftelsens formål blir fulgt, noe også Nobelstiftelsen erkjente våren 2012.

Kaci Kullmann Five sier at hun ikke vil kommentere en sak som er brakt inn for retten og viser til Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten.

Han er også omfattet av stevningen, sammen med styremedlemmer fra 2012 som daværende styreleder Magnus Storch og den berømte historikeren Peter Englund. Vi fikk ikke kontakt med Heikensten i går.

alfs@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
BOMBER: 9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Tirsdag 11. september 2018
NY FRIST: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ber regjeringen innføre foreldelsesfrist for tilbakekall av statsborgerskap. Hun får følge av Unge Venstre, mens FpU er i tenkeboksen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk