Onsdag 9. desember 2015
Stridspris: Kaci Kullmann Five var nestleder da Nobelkomiteen ga fredsprisen til EU i 2012, her sammen med EU-toppene Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy og Martin Schultz under seremonien i Oslo Rådhus. Nå blir hun saksøkt som styremedlem i Nobelstiftelsen. foto: cornelius poppe, ntb scanpix
• Millionsøksmål mot Nobelstiftelsen • Kaci Kullmann Five sitter i styret
Til sak mot fredspris til EU
UFRED: Nobelstiftelsen i Stockholm er saksøkt for åtte millioner kroner etter å ha utbetalt Nobels fredspris til EU i 2012. Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five er norsk styremedlem.

nobel

Rett før hun som fersk komitéleder skal dele ut sin første pris, blir Kaci Kullmann Five stevnet for Stockholm tingrett.

Hun blir sammen med øvrige medlemmer av 2012-styret i Nobelstiftelsen møtt med krav om å betale tilbake prispengene som EU fikk for tre år siden.

– Nobelstiftelsen er målet for stevningen fordi den har det overordnede ansvaret for alle Nobels priser. Men det er den norske Nobelkomiteens mange brudd på Nobels testamente som gjør at saken blir reist, sier den svenske fredsforskeren Jan Øberg til Klassekampen.

Han står bak stevningen sammen med tidligere fredsprisvinner Mairead Maguire, den amerikanske fredsaktivisten David Swanson og Nobel Peace Prize Watch (NPPW), der juristen Fredrik Heffermehl er en sentral aktør.

Fakta

Nobelstiftelsen:

• Nobelstiftelsen ble grunnlagt i 1900. Den forvalter Alfred Nobels formue og alle prisene som deles ut i hans navn.

• Den norske Nobelkomité deler ut Nobels fredspris.

• Kaci Kullmann Five har siden 2009 representert Nobel­komiteen i stiftelsens styre.

• Nobelstiftelsens styre fra 2012 er saksøkt av en gruppe fredsforkjempere, med krav om å betale tilbake pengene som ble gitt til EU som prisvinner.

• Saksøkerne mener dette er et skoleeksempel på brudd med Alfred Nobels testamente.

Omstridt pris

Med Thorbjørn Jagland som leder og Kaci Kullmann Five som nestleder tildelte Nobelkomiteen i oktober 2012 fredsprisen på åtte millioner kroner til Den europeiske union. I Norge var det sterk strid om prisen. Det ble arrangert motdemonstrasjon i tillegg til det tradisjonelle fakkeltoget på prisdagen 10. desember i Oslo.

«Utdelingen strider åpenbart mot Alfred Nobels vilje og testamente», heter det i stevningen.

– Nobelkomiteen har stått bak en rekke tildelinger i strid med de anti-militaristiske prinsippene i Nobels testamente. Det lar seg ikke gjøre å prøve alle for retten, sier Jan Øberg.

Utløste krig

– Hvorfor er prisen til EU valgt som prøvesak?

– Denne prisen illustrerer hvor langt Nobelkomiteen har fjernet seg fra Nobels vilje. Flere EU-land har atomvåpen, og EU satser tungt på opprustning. EU har et omfattende militært samarbeid med Nato, og ikke med FN, sier Øberg.

– Da EU for en gangs skyld klarte å snakke med en stemme i utenrikspolitikken, ved å oppmuntre Slovenia og Kroatia til å bryte ut av Jugoslavia ved inngangen til 1990-tallet, ble krigen i Bosnia resultatet. Det var ikke bra å gi fredsprisen til en organisasjon som utløste krig ved å oppløse en europeisk nasjon. Og nå skal flere EU-land til å bombe i Syria, legger han til.

– Er det realistisk at en sak som denne kommer opp for retten?

– Jeg er ikke jurist. For meg er det viktigste at opinionen skal få kjennskap til Nobelkomiteens brudd med Nobels testamente, med aksept fra Nobelstiftelsen.

Lang kontrovers

Søksmålet i Stockholm kommer etter flere år med kontroverser mellom Fredrik Heffermehl og hans meningsfeller og Nobelkomiteens ledelse og sekretariat.

Etter at Kaci Kullmann Five tok over som leder etter Jagland og Olav Njølstad som sekretær etter Geir Lundestad, skrev de to i høst et 18 siders svar på Heffermehls kritikk. Her blir Heffermehl og Nobel Peace Prize Watch beskyldt for «lite overbevisende og til dels spekulative» tolkninger av testamentet og Nobels vilje.

Nobelstiftelsen i Stockholm deler ut Nobelprisen i fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen, som den norske Nobelkomiteen står for. Den svenske stiftelsesloven sier at styret har ansvaret for at stiftelsens formål blir fulgt, noe også Nobelstiftelsen erkjente våren 2012.

Kaci Kullmann Five sier at hun ikke vil kommentere en sak som er brakt inn for retten og viser til Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten.

Han er også omfattet av stevningen, sammen med styremedlemmer fra 2012 som daværende styreleder Magnus Storch og den berømte historikeren Peter Englund. Vi fikk ikke kontakt med Heikensten i går.

alfs@klassekampen.no

Fredag 20. oktober 2017
US MARINES: SV krever svar på om de amerikanske marinesoldatene i Norge har kommet for å erstatte en svak landmakt i Norge.
Torsdag 19. oktober 2017
MUSKLAR: Fagforbundets leiar Mette Nord seier alliansebygging er avgjerande for å styrka miljøa som dyrkar idear for ein alternativ politikk.
Onsdag 18. oktober 2017
PÅ VEI: De første soldatene fra US ­Marines kan stasjoneres i norske militærleirer i indre Troms allerede i vinter. Det bekrefter sjefen for den norske Hæren.
Tirsdag 17. oktober 2017
TRENING: Regjeringen legger til rette for økt trening med Nato på norsk territorium. En egen gruppe ser nå på hvordan det kan gjøres i praksis.
Mandag 16. oktober 2017
MEDGIFT: Milliardverdiar kan stå på spel når to vestlandsfylke skal slå seg saman. Motstandarane brukar tvil om kraftmilliardane for å hindre samanslåinga.
Lørdag 14. oktober 2017
NEDERLAG: Ap åpner for å stoppe de planlagte kuttene i Heimevernet. Nå ligger regjeringen an til flere sviende nederlag.
Fredag 13. oktober 2017
FORSKJELL: Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gi flere skattekutt som skal «fremme vekst». SV og Rødt mener regjeringen skaper et «kaldere klassesamfunn».
Torsdag 12. oktober 2017
KUTT: Det eneste regjeringen gjør med formuesskatten i 2018-budsjettet, er å gjennomføre aksjerabatten Ap foreslo i skatteforliket.
Onsdag 11. oktober 2017
HANDLING: Norge trenger en handlingsplan mot muslimhat, mener likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
Tirsdag 10. oktober 2017
I SKJUL: Forsvaret jobber med å finne husrom i Troms til amerikanske soldater – som Stortinget ikke har hørt noe om.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk