Klassekampen.no
Tirsdag 1. desember 2015
Straffe! En god tillitsvalgt er som en fotballdommer, som kan slå ned på arbeidsgivers skitaklinger. Her dømmer Rohit Saggi en kamp mellom Strømmen og Brann. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix
Tillitsvalgte må passe på at arbeidsgivere følger reglene. En ny bok kan hjelpe dem med det.
Å blåse i fløyta til rett tid

Se for deg en fotballkamp der kun det ene laget kjenner reglene. Eller at dommeren ikke vet forskjell på offside og corner, ikke tør å blåse i fløyta fordi han er usikker. For deler av arbeidslivet er dette tilfelle. For å forstå dette, må du bytte ut fotball med arbeidsplass. Fotballregler med arbeidsmiljølov. Det er nettopp kommet en bok som hjelper tillitsvalgte å blåse i fløyta. Og score mål på straffespark etter arbeidsgivers sklitaklinger. En rykende fersk «Arbeidsmiljøloven – kommentarer og praksis» er i salg nå.

Innleie er et eksempel på lovbrudd i arbeidslivet. Etter tariffoppgjøret 2012 oppdaga Industri Energi enormt mye ulovlig innleie hos oljeselskapene. Folk ble forbanna når de forsto hvordan regelverket hang sammen. Medlemmene forsto at svære oljeselskaper systematisk brøt loven. Vanlige folk betalte for lovbruddene gjennom usikker jobbfremtid og å stå på pinne på jobb. Over 270 av våre medlemmer har krevd fast ansettelse, mange av disse har havna i rettsvesenet. Medlemmenes og tillitsvalgtes røde kort var søksmål og krav om fast ansettelse.

I rettssalene møter våre advokater motpartens i juridisk sverdslag. Oljeselskapene betaler gladelig for de dyreste arbeidsrettsadvokatene. Jan Fougner er en av dem. Han tar 4200 kroner i timen. Eksklusiv moms.

Om kvalitet henger sammen med antall seire i rettssalen, kan følgende sparetiltak for oljeselskapene anbefales – advokatutgiftene. I rettssalen har nemlig våre medlemmer tapt kun én gang. Resten har endt med fast ansettelse. Vi håper dette forslaget kommer godt med i en tid for innstramminger.

Sakene oppsto selvsagt ikke i et vakuum. Våre tillitsvalgte så hvor den politiske vinden blåste, og hørte lovnadene fra de borgerlige. De ville ha flere lausarbeidere. Gjøre det enklere å ansette folk midlertidig. Dette forsto både kranførere og helivakter. Mekanikere og elektrikere. De tok derfor ingen sjanser. Tillitsvalgte tenkte det var viktig å redde skinnet på så mange som mulig. Bruke fløyta så mange ganger som mulig mens det fremdeles var lov. I år kom lovendringene som lovet fra de borgerlige.

Advokat Fougner tar ikke bare godt betalt for å gå i retten på vegne av oljeselskapene. Han skriver også bøker hvor han tolker lovene. Hvor du står hen i rettssalen påvirker også hvordan loven tolkes. Hvilke verdier du forfekter som advokat, reflekteres i hvordan loven forstås. Hva du legger vekt på i rettssalen, blir også gjerne det du legger vekt på i bøkene du skriver.

Fagbevegelsens advokater tolker også lover, men fra vårt ståsted. De skriver også bøker, basert på sine erfaringer. Sine samtaler med tillitsvalgte. Erfaringene deres akkumuleres gjennom år i tjeneste for medlemmene i LO. De jobber på oppdrag fra tillitsvalgte. De er det juridiske Norges ytterste ekspertise på arbeidsrett. Våre advokater får sin inntekt gjennom medlemmer som hver måned setter av penger til fellesskapet.

I 2011 kom den første kommentarutgaven fra fagforeningsjuristene ut. En bok der de legger vekt på det tillitsvalgte mener er viktig og det de trenger.

Masseoppsigelse. Nedbemanning. Boka drøfter utvelgelseskrets, kompetanse versus ansiennitet, bruk av evalueringsskjemaer og alt det andre som tillitsvalgte nå er nødt til å forholde seg til. Tillitsvalgte er også mer enn bedriftene opptatt av forholdet mellom arbeidsmiljølov og tariffavtale. Ikke bare om hva som står i loven, men hvordan man skal blåse i fløyta. Straffe eller corner, hands eller innkast. Søksmål eller tvisteløsningsnemnda. Stans av farlig arbeid eller AMU.

Siden 2011 har det likevel skjedd en del. Boka ble skrevet før endringene i arbeidstid, før løsarbeiderlovene, før rettspraksis i likebehandlingsspørsmålet. Atle Sønsteli Johansen og Einar Stueland i LO har derfor fått med seg det ypperste av jurister i fagbevegelsen, og satt sammen en bok som nå er oppdatert for oss tillitsvalgte. Skrevet av folk som har representert våre medlemmer i rettssalene.

Boka, eller mursteinen, har utfyllende kommentarer om hele loven. De tar med seg forarbeidene til loven, ser på hvordan loven er praktisert i rettsavgjørelser, men også hva som er skjedd i internasjonal rett.

Om politikk er for viktig til å overlates til politikere, er juss for viktig til å overlates til advokater. Vi er fagforeningsfolk, og vi jobber i samfunnet lovene virker i. Vi er lenket fast til virkeligheten på en annen måte enn jurister og politikere. Det er også derfor fagbevegelsen mener noe om hvordan lovene skal se ut. Det er derfor vi krever at lover endres.

Odelstingsproposisjoner og høyesterettsavgjørelser er for spesielt interesserte. Det er litt som offside. Tillitsvalgte må likevel kunne det. Skal vi hevde vår rett må vi også vite hvorfor loven er blitt som den er. Advokater som klarer å oversette fra juridisk til norsk er derfor avgjørende for oss tillitsvalgte.

ommund.stokka@industrienergi.no

Artikkelen er oppdatert: 7. desember 2015 kl. 11.05

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk