Tirsdag 24. november 2015
TERRORJAKT: Belgiske soldater patruljerer Brussel sentrum under antiterroraksjonene i byen mandag. FOTO: Yves Herman, REUTERS/NTB scanpix
Lammes av terrorjakt
Salah Abdeslam
STENGT: Millionbyen Brussel lammes av massive antiterrortiltak etter angrepene i Paris.

BELGIA

Minst 21 personer er arrestert i en rekke politiaksjoner i Belgia etter terroren i Paris. Myndighetene mener terrorangrepet 13. november, da 130 mennesker ble drept, ble planlagt i Belgia og at terrorettersøkte Salah Abdeslam har fått hjelp til å skjule seg, mens et nytt angrep – denne gangen mot EU-hovedstaden – er overhengende.

I går var T-banen i millionbyen Brussel stengt for tredje dag på rad, mens flere hundre soldater holdt vakt etter en helg preget av terrorfrykt og stille gater.

Abdeslam hadde jobb i T-banen i ett år fram til 2011.

Fakta

Alarm i Belgia:

• Belgiske myndigheter hevet natt til lørdag terrorberedskapen for hovedstaden Brussel til nivå fire, som er det høyeste nivået.

• Begrunnelsen er at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel.

• For resten av landet ligger nivået fortsatt på tre.

• Belgias statsminister Charles Michel sier at beslutningen om å oppjustere trusselnivået bygger på «ganske presis informasjon om risiko for et angrep likt det som skjedde i Paris» 13. november.

©NTB

Høyeste trusselnivå

– Jeg er på vei til en venn for å passe ungene i dag. De må på jobb, og skolene er stengt. Forelesningene er avlyst på universitetet, så jeg skal hjelpe dem, sa studenten Zineb Toubarhi til Reuters mens han ventet på bussen.

Lørdag hevet regjeringen trusselnivået til fire, det høyeste, og ba universiteter, kinoer og mange butikker holde stengt. En fotballkamp og mange arrangementer ble avlyst, og i går var det færre folk i gatene enn vanlig i den ellers populære turistbyen. Mange attraksjoner, som Atomium, holdt fortsatt stengt.

19 av søndagens raid ble gjort i Molenbeek og andre steder i byen. Innenriksminister Jan Jambon ville ikke bekrefte at aksjonen hadde sammenheng med den ettersøkte Salah Abdeslam, som slapp unna etter å ha deltatt i terrorangrepene og antas å være i eller nær Brussel.

– Aksjonen er ennå ikke ferdig. Den må fortsette, sa innenriksminister Jan Jambon han til tv-kanalen RTBF.

Til VTM forklarte han at det regnes som sannsynlig at Abdeslam får hjelp fra noen.

– Hvis noen kan være på flukt siden forrige fredag, må vi anta at der er assistanse.

I forhold til folketall har Belgia den høyeste andel av militante i Syria og Irak, ifølge International Center for the Study of Radicalisation, og bydelen Abdeslam kom fra har nå kommet i søkelyset. Tre av de mistenkte Paris-terroristene kom fra Molenbeek vest for sentrum, inkludert lederen Abdelhamid Abaaoud, som ble drept i en konfrontasjon med politiet i Saint Denis utenfor Paris onsdag. Salah Abdeslam skal ha kjent en av de andre terroristene fra en tid i fengsel og hans bror Brahim var en av dem som sprengte seg selv i luften.

Også en annen av cellen, Bilal Hadfi, bodde i Brussel.

Arnested

Ordføreren for Molenbeek har kalt området for «et arnested for vold», preget av arbeidsledighet og overfylte boliger der ungdom finner utløp for frustrasjon i radikal islam.

Programmereren Jos Eikhout sier til ABC at det er et sted hvor folk kjenner hverandre, men ikke blander seg inn i hva andre gjør.

Den 24-årige studenten Houcine sier til samme tv-kanal at han som muslim ikke føler seg trygg i Molenbeek etter Paris-terroren, men han mener det ikke er et problem med radikalisering.

– Det er problemer med penger, problemer i hjemmet. Jeg vet ikke, mange problemer.

Sikkerhetstjenestene har lenge hatt problemer med å koordinere arbeidet på grunn av spenningen mellom Belgias to delstater, fransktalende Wallonia og nederlandsk-talende Flandern.

Mange terrorangrep de siste ti år har hatt en eller annen forbindelse med Molenbeek. En av dem som planla Madrid-bombene i 2004, var herfra. Det var også en fransk mann som skjøt fire mennesker ved det jødiske museet i Brussel i 2014. Også da belgisk politi gikk til aksjon i Vervier i januar i år, for å avverge et terrorangrep, ledet mange av sporene til Molenbeek.

Men den meste høyprofilerte islamistgruppen, sharia4belgium, har base i en annen belgisk by, Antwerpen. Lederen og flere av medlemmene ble dømt for rekruttering til IS tidligere i år.

Tyskland skjerper vakthold

Det var søndag ubekreftete meldinger om at den rømte Abdeslam var sett i nærheten av Liege på vei mot Tyskland. Tysk politi styrket vaktholdet ved grensen.

Abdeslams bror Mohamed sto fram på belgisk tv søndag kveld og ba ham om å overgi seg til politiet. Han sa ifølge MSNBC at han ikke tror at brødrene ble radikalisert, men «manipulert» som mange andre unge i dag. Han hevdet at broren trakk seg i siste øyeblikk før han skulle gå til aksjon og at han ikke har drept noen.

Storbritannias statsminister David Cameron som møtte Frankrikes president François Hollande i Paris i går, sa han vil be parlamentet om godkjenning til nye flyangrep mot IS i Syria.

Frankrike har økt sine bombeangrep, og forsvarsminister le Drian sa at det franske hangarskipet Charles de Gaulle som er på plass i Middelhavet, vil bli operasjonelt og «klar til aksjon» fra i går.

utenriks@klassekampen.no

Tirsdag 12. desember 2017
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.
Lørdag 9. desember 2017
STA: Den konservative ideologen Daniel Hannan har brukt hele livet på å få Storbritannia ut av EU. Han kan ikke gi seg nå.
Fredag 8. desember 2017
SVAR: USAs anerkjenning av Jerusalem må besvares med palestinsk enhet og en ny intifada, mener Hamas-talsmannen Sharhabil al-Gharib.
Torsdag 7. desember 2017
REAKSJONER: Donald Trump vil innfri Israel-lobbyens langvarige Jerusalem-drøm. Resten av verden raser mot USAs linjeskifte og advarer mot voldelige reaksjoner.
Onsdag 6. desember 2017
DØDSFELLE: Saudi-Arabia bombet presidentpalass, og eksilpresident vil ha bakkeoffensiv i krigs- og sult­herjede Jemen.
Tirsdag 5. desember 2017
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.
Mandag 4. desember 2017
KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.
Lørdag 2. desember 2017
GRENSE: Grensa mellom Nord-Irland og resten av Irland er det siste store spørsmålet som må løses før brexit-forhandlingene går videre.
Fredag 1. desember 2017
NYE TIDER: Venstrebevegelsen på Island danner regjering med skandaleeliter som skapte finanskrisa. «Skatteparadisprins» Bjarni Benediktsson blir finansminister.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk