Tirsdag 17. november 2015
PROPAGANDA: En kriger som kaller seg Abu Salman snakker til andre IS-krigere i en propagandavideo som ble distribuert av IS 14. november. FOTO: REUTERS/NTB scanpix
• Så kaos og splittelse • Utløse panikkreaksjoner • Berede det endelige slaget
Dette er IS-ledernes plan
Forsiden av Dabiq, februar 2015
HELLIG KRIG: Den islamske staten (IS) forfølger sine egne planer med dødelig presisjon, viser jihadistenes egne manualer.

terror

Franske myndigheter utpekte i går Abdelhamid Abaaoud som hjernen bak terroraksjonen i Paris fredag kveld. Abaaoud, med marokkansk opprinnelse og belgisk statsborgerskap, skal ha slåss for Den islamske staten (IS) i Syria.

Dagen før angrepene skal irakisk etterretning ha advart allierte land om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi hadde beordret angrep – bomber, attentater, gisseltaking – mot land som deltar i koalisjonen mot IS, ifølge Associated Press.

I en hyllest av Paris-terroren omtalte IS aksjonen som «den første i stormen». Flere analytikere advarer nå mot å se på IS som utelukkende en nådeløs og irrasjonell terrorgruppe. De viser til bevegelsens egne uttalelser og håndbøker og mener mye tyder på at jihadistene følger sin plan uhyggelig nøye.

Fakta

Den islamske staten:

• Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

• Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

• I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet gruppa Den islamske stat i Irak (ISI). Abu Bakr al-Baghdadi ble leder.

• Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

• Sommeren 2014 proklamerte Isil et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.

KILDE: ©NTB

Gråsonen

I februar, etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, publiserte IS en utgave av sitt nettmagasin Dabiq. Forsiden bar et bilde av to eldre muslimske menn med hver sin plakat der det står «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie). Tittelen på magasinet er «Fra hykleri til frafall. Utslettelsen av gråsonen». Som antropologen Scott Atran skriver i The Guardian, refererer «gråsonen» til «skumringsområdet» der de fleste muslimer befinner seg – mellom det gode og det onde, mellom kalifatet og de vantro.

IS-bladet siterer den avdøde al-Qa’ida-lederen Osama bin Laden: «Verden i dag er delt. Bush snakket sant da han sa ‘Enten er dere med oss, eller så er dere med terroristene’, der den egentlige ‘terroristen’ er de vestlige korsfarerne».

IS-magasinet legger til at tida er inne for «en ny hendelse» som kan «skape splittelse i verden og ødelegge gråsonen».

– IS har definert alle områder utenfor sine egne som krigsterritorium. Det betyr at hvis de har muligheter til å mobilisere våpen og personell, så er disse områdene naturlige mål ut fra deres måte å tenke på. Angrepene i Paris kan derfor sees på som et ledd i det som tydeligvis er en global strategi, sier Kari Vogt, professor emerita ved Universitetet i Oslo, til Klasse­kampen.

Vogt viser til at IS flittig bruker uttrykket takfir i sin omtale av andre muslimer.

– Hvis vi skal bruke en kristen parallell, tilsvarer det ekskommunikasjon – altså at man utelukker noen fra fellesskapet. IS bruker takfir om alle muslimer som ifølge IS bryter med islams grunnleggende bud. Det omfatter de fleste muslimer – sjiaer og alle avskygninger innen sunniislam som taler IS imot. Det er fienden, kort og godt, sier Vogt.

– Takfir er omstridt. Mange sunnilærde er imot bruken av ordet, og her har al-Qa’ida og IS ulike strategier. Al-Qa’ida mente at man ikke skulle skape splittelse blant muslimer, men dette er altså ikke et synspunkt IS godkjenner.

Strategisk kaos

Antropolog Scott Atran viser også til et ti år gammelt dokument som stammer fra Abu Bakr Naji i al-Qa’idas avdeling i Irak – som seinere ble til IS. Det inneholder en veiledning i hvordan man skal bruke barbari og kaos for å nå bevegelsens mål:

Spre angrepene mot fienden ikke bare til andre land i den muslimske verden, men også utenfor – «for å spre anstrengelsene til fiendens allianse og på den måten tappe den i størst mulig grad».

Angripe viktige næringer som turistnæringen for å så frykt i befolkningen, svekke landets økonomi og sørge for at myndighetene bruker enda større ressurser på sikkerhetstiltak.

Sørge for å «fange ungdommens opprørskhet, energi og idealisme, og deres vilje til selvoppofrelse» – mens «tåper preker om ‘moderasjon’».

Tvinge USA, Frankrike, Storbritannia og andre allierte til å gi opp forsøket på å bekjempe jihadistene psykologisk og via stedfortredere og heller «slåss direkte» – altså sende vestlige soldater.

Apokalypsen

I nevnte utgave av IS-tidsskriftet siteres også tidligere leder av al-Qa’ida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i 2006: «Gnisten har blitt tent her i Irak, og heten vil fortsette å intensiveres, med Allahs tillatelse, til den brenner korsfarerhærene i Dabiq.»

Dabiq, som også er navnet på IS sitt tidsskrift, er et lite sted ved Aleppo i Syria. I en lengre artikkel i tidsskriftet The Atlantic forklarer Graeme Wood at IS er besatt av stedet fordi profeten skal ha sagt at det er her romerne og islams soldater skal møtes og slåss.

I en video fra november i fjor viser en maskert IS-bøddel det avhogde hodet til den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig og sier: «Her er vi og gravlegger den første amerikanske korsfareren i Dabiq og venter spent på at resten av deres hærer skal komme.»

– Dette er det som gjør at IS kan karakteriseres som en apokalyptisk bevegelse. De mener verden beveger seg mot tidenes slutt, og det er i Dabiq at det store, siste slaget skal stå. Jo flere ødeleggelser og drap som skjer på veien, jo bedre forbereder man dette siste slaget, hvor profeten, Jesus og andre skikkelser skal komme tilbake, sier Kari Vogt.

– IS har en strategi de følger, med spor som også peker langt tilbake i historien. I alle slike store overgangsperioder har den apokalyptiske stemningen og forkynnelsen skutt fart. Det er tydeligvis dette vi er midt oppe i nå.

yohan@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Mandag 15. januar 2018
KORRUPT: Midtøsten-analytiker Nicholas Noe mener USA og EU finansierer et elitesystem som skaper problemene tunisiere protesterer mot.
Lørdag 13. januar 2018
KOALISJON: Uvissheten og tids­perspektivet for nyvalg i Tyskland tvinger fram en ny storkoalisjon i EU-krisenes tegn.
Fredag 12. januar 2018
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.
Torsdag 11. januar 2018
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.
Onsdag 10. januar 2018
MØTES: Familiegjenforening er blant sakene på dagsordenen i den nye kontakten mellom Nord- og Sør-Korea.
Tirsdag 9. januar 2018
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.
Mandag 8. januar 2018
MØTES: I går startet de tyske sosialdemokratene og Angela Merkels kristendemokrater nye samtaler om storkoalisjon. Det er ennå mange skjær i sjøen.
Lørdag 6. januar 2018
OL-ÅND: Nord-Korea og Sør-Korea møtes tirsdag for å diskutere OL.
Fredag 5. januar 2018
PRESS UTENFRA: Irans fiender later som de er bekymret for det iranske folket for å presse fram regimeskifte, mener kritikere. USAs trusler mot atomavtalen øker usikkerheten som driver protestene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk