Tirsdag 17. november 2015
Bekymret: Yousef Assidiq var nyfrelst radikal islamist. Nå bruker han erfaringen til å forebygge. Han er bekymret for Profetens Umma, som har en høy stjerne blant mange ungdommer.
• Radikalisert ungdom går ikke i moskeen • Å slutte seg til IS er et ekstremt ungdomsopprør
Moskeer uten kontroll
Undersak

Må snakke om utenrikspolitikk

– Vi må lytte til ungdommene som er i ferd med å radikaliseres. Hver eneste én snakker om utenrikspolitikken, sier The Yezen Al-Obaide.

Han er aktiv i muslimske ungdomsmiljøer og var med på å arrangere en stor demonstrasjon mot IS i 2014. Han understreker at ingenting kan unnskylde eller rettferdiggjøre terror mot sivile.

– Likevel må vi snakker om mulige årsaker til terror på europeisk jord. Vi kan ikke lenger ha hodet i sanden og late som ingenting. En viktig årsak til radikaliseringen er at Norge har valgt side i en konflikt, uten å skjønne hva vi driver med.

Han viser til at politikere sier at vi ikke er i krig mot islam, men at mange muslimer opplever det slik.

– Norges handlinger i utenrikspolitikken kan tolkes motsatt vei. Det er ikke fordi Norge driver en skjult krig, men det handler om naivitet. Vi er allierte med grupper som begår krigsforbrytelser. Den politikken vi har kjørt de siste 14 årene har ikke fungert i Midtøsten. Jeg mener ikke vi skal snakke med IS, vi skal ikke forhandle med terrorister, men vi må vinne hjertene til sunnimuslimene i Irak og Syria. Da har vi vunnet krigen, sier Al-Obaide som vil ha en debatt om de ubehagelige spørsmålene.

– Hva er forskjellen på å drepe 120 mennesker på bakken og det å myrde 120 fra en pilotløs drone? Jeg blir veldig fascinert når Hollande sier dette angrepet er en krigserklæring. Hva er det da den franske staten har gjort de siste åtte månedene i Syria? Fredsforhandlinger? Det blir ikke noen rettssaker for dem som ble ofre for den franske statens angrep. Det virker som om en vestlig statsleder kan drepe en million mennesker, men hvis du sier unnskyld, er det tilgitt.

innenriks@klassekampen.no

NY GENERASJON: Tradisjonelle muslimske miljøer føler seg maktesløse når ungdom radikaliseres. Men en ny generasjon opplever at forebygging nytter.

NORSK ISLAM

– Ungdommene som vi er redde for, er ikke i moskeen. Vi klarer ikke å nå dem. Det forteller muslimske ledere til meg, sier Yousef Assidiq.

Han oppsummerer situasjonen til ungdommene som blir radikalisert slik:

– De opplever utenforskap og livskrise. Noen er involvert i rusmisbruk og kriminalitet. Vi har også eksempler på ungdom som ikke får frihet hjemmefra til å utfolde seg. Å slutte seg til IS blir et ekstremt ungdomsopprør, sier Assidiq.

I 2010 var han selv nyfrelst konvertitt til islam og holdt en flammende appell under en stor demonstrasjon i Oslo mot at Dagbladet trykket en karikatur av Muhammed som en gris. Medappellant var Mohyldeen Mohammed og medarrangør var Arfan Bhatti. I dag er de to kjente radikale islamister som har vært fremmedkrigere i Syria og Afghanistan. Assidiq brøt med miljøet før de startet gruppen Profetens Umma. Nå bruker han erfaringene fra sin egen radikaliseringsprosess til å hindre ungdommer i å bli ekstremister gjennom organisasjonen Just Unity.

Fakta

Radikalisering:

• Lørdag 14. november angrep terrorister sivile flere steder i Paris. Angrepet har foreløpig tatt over 130 liv og flere hundre er såret.

• Gruppen Den Islamske staten (IS) hevder de står bak angrepet. Den sunnimuslimske terrororganisasjonen har tatt militær kontroll over deler av Syria og Irak og har erklært opprettelsen av et islamsk kalifat.

• Flere av gjerningsmennene ser ut til å være IS-sympatisører som har vokst opp i Europa.

Operer utenfor moskeen

Linda Noor i Minotenk er også konvertitt og har bakgrunn fra moskeen Rabita i Oslo. Hun sier at moskeene er viktig på den måten at de kan være med å forme ungdommenes verdier i positiv retning. Men når de først er blitt ekstreme, har moskeene minimal påvirkning.

– Har moskeene noen kontroll på disse ungdommene når de først har blitt radikalisert?

– På ingen måte. Hvis de ikke får det som de vil, så bare slutter de. De opererer helt utenfor moskeenes arena. De får ikke lov til å drive noen form for undervisning eller møter i moskeene. De oppsøker gjerne ungdommene på helt sekulære møteplasser, ikke i moskeen, sier Noor.

Basim Ghozlan er forstander i Rabita-moskeen. Han mener muslimske miljøer har et særskilt ansvar for å hindre at ungdom blir radikalisert, men også han innrømmer at de ikke klarer å nå alle.

– Når det allerede er blitt etablert et undergrunnsmiljø, da er man maktesløs. Det vi kan gjøre er å forsøke å hindre at disse undergrunnsmiljøene oppstår, sier Ghozlan.

– Har dere mistet kontrollen på muslimsk ungdom?

– Nei. Her i Norge ligger vi bra an sammenliknet med mange andre land. Det arbeides på mange fronter, både fra myndighetene, i skolene og i moskeene.

– Likevel har vi grupper som Profetens Umma, som rekrutterer fremmedkrigere?

– Ja, noen har falt helt utenfor. Likevel ser jeg mye som er positivt. Det er lite ekstremisme og rasisme i Norge sammenliknet med for eksempel Frankrike. De fleste moskeene har ungdomsorganisasjoner som driver positivt arbeid. Men dette må ikke bli noen sovepute. Vi må hele tida jobbe for å forebygge ekstremisme, sier Ghozlan.

Løper etter ekstremistene

Yousef Assidiq er bekymret for Profetens Umma fordi de har høy status blant mange ungdommer.

– Vi løper hele tida etter dem og prøver å fange opp ungdommene som tiltrekkes av dem, sier Assidiq

– Hva er forskjellen på nå og da du ble radikalisert?

– Det som har endret seg, er en generelt større bevissthet. Sjansen for å lykkes med forebygging er blitt større, sier Assidiq.

aseb@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Mandag 15. januar 2018
TRYGD: Beza betalte 300.000 kroner til staten, men fikk ikke trygd da barna ble født, eller da han mistet jobben.
Lørdag 13. januar 2018
STANS: Unge Høgre innfører umiddelbar alkoholforbod på ubestemt tid etter Riise-saka. Ungdomspartia er delt om alkoholbruk på partisamlingar.
Fredag 12. januar 2018
SPLITTER: Samme uke som partisekretær Kjersti Stenseng gikk beinhardt ut mot Hans Kristian Amundsen, ble han i et lukket møte på Stortinget tatt varmt i forsvar av klubblederen for Aps stortingsansatte, Ingunn Yssen.
Torsdag 11. januar 2018
STASING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takka for maten under NHOs gallamiddag. I same slengen lova han ei heilt ny reform.
Onsdag 10. januar 2018
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.
Tirsdag 9. januar 2018
UROLIG: Sysselsettingsandelen i be­folkningen kryper stadig nedover. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er på tide å se på hvordan velferdsordningene fungerer.
Mandag 8. januar 2018
OPPRUSTING: I 2018 skal USA bruke nesten 40 milliarder norske kroner på å avskrekke Russland. Norge spiller en stadig større rolle i planene.
Lørdag 6. januar 2018
GODT, NYTT ÅR: Om dette blei valresultatet, ville Ap gjere det dårlegare enn det katastrofale 2001-valet. Nestleiar Hadia Tajik peikar på «krevende uker». På Jeløya er det derimot kjempestemning.
Fredag 5. januar 2018
PRESSER PÅ: Etter press fra Esa vurderer regjeringen å lage regler om at offentlige tjenester må skilles ut i egne selskap. Barne­hager og treningsanlegg kan være utsatt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk