Tirsdag 10. november 2015
VED SAMME BORD: I januar deltok daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (midten), daværende styreleder Svein Aaser (bak), og juridisk direktør Pål Wien Espen i kontrollkomiteens høring om Vimpelcom-saken. I dag er både Baksaas og Aaser helt ute av Telenor, mens Espen har fått ny toppjobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Mens to av tre Telenor-topper fra stortingshøringen er ute, blir sistemann forfremmet til Asia-sjef:
Forfremmet etter høring
Undersak

– Varslet i 2011

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble nylig siktet for grov korrupsjon, fordi han i 2011 godkjente en betaling på 30 millioner dollar til postboksselskapet Takilant.

Takilant er etter alt å dømme kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og Lunder skal i forkant av betalingen ha blitt varslet om mulig korrupsjon.

I går skrev Dagens Næringsliv at også Telenor skal ha blitt varslet i forbindelse med utbetalingen i 2011.

Kjennelsen fra fredagens fengslingsmøte i Oslo tingrett viser at to andre personer, i tillegg til Jo Lunder, mottok bekymringsmeldinger om den mistenkelige Vimpelcom-utbetalingen på 30 millioner dollar i 2011.

Det framgår ikke av kjennelsen hvem de andre mottakerne av bekymringsmeldingene var, men ifølge Dagens Næringsliv dreier det seg om personer i Telenor-systemet.

Tidligere toppsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, har ikke besvart avisas spørsmål om bekymringsmeldingene som ble sendt høsten 2011.

DELTOK: Pål Wien Espen var rådgiver da Telenor-toppene holdt tilbake sentral informasjon for Stortinget i Vimpelcom-­saken.

TELENOR

Da styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas forklarte seg for Stortingets kontrollkomité i januar i år, satt juridisk direktør Pål Wien Espen ved deres side.

Mens Aaser og Baksaas nå er sparket ut av Telenor for å ha holdt tilbake viktig informasjon i Vimpelcom-saken, sparkes Espen nå oppover i Telenor-systemet.

For få uker siden ble det klart at Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke gir Espen en av de absolutte toppostene i Telenor-systemet.

Espen tiltrer 1. desember stillingen som Telenors konserndirektør for asiatiske partnerrelasjoner. Brekke var selv Asia-sjef før han overtok for Baksaas.

Fakta

Vimpelcom-saken:

• Telenor kontrollerer 43 prosent av teleselskapet Vimpelcom, som er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av telelisenser i Usbekistan.

• I november i fjor dokumenterte Klassekampen at Vimpelcom har betalt over 600 millioner kroner til Usbekistans presidentdatter, og at seks Telenor-topper har behandlet betalingene som styremedlemmer i Vimpelcom.

• I januar i år måtte daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser forklare seg om saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

• 30. oktober gikk Telenors styreleder på dagen, etter at næringsminister Monica Mæland hadde fått ny informasjon i saken. Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil avholde ny høring.

• Onsdag i forrige uke ble tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet på Gardermoen av Økokrim og siktet for grov korrupsjon.

Sentral i saken

Espen, som har jobbet i Telenor siden 1995, har gjennom flere år hatt en sentral rolle i Telenors håndtering av Vimpelcom-saken.

Under høringen i Stortinget i januar var Espen bisitter. Ifølge Telenor stilte han som «styrets sekretær og juridisk rådgiver».

I forkant av høringen hevdet Telenor at de var underlagt en taushetsplikt, og at de derfor ikke kunne forklare seg om alle sider av Vimpelcom-saken. Få dager før høringen lovet Espen likevel at Telenor-toppene ville forklare seg for Stortinget:

«Telenor har til hensikt å opplyse saken så godt vi kan ut fra den kunnskap vi besitter», skrev Espen i en e-post til kontrollkomiteen.

I forrige uke innrømmet likevel Jon Fredrik Baksaas i et intervju med Dagens Næringsliv at han holdt tilbake informasjon under høringen.

Vil ikke svare

Espen har også hatt en sentral rolle i Telenors dialog med Vimpelcom om korrupsjonssaken. I februar 2013 reiste han og daværende styreleder Svein Aaser til Amsterdam for å møte administrasjonen i Vimpelcom om saken.

Klassekampen var mandag i kontakt med Espen på sms. Han ønsker ikke å la seg intervjue, og svarer ikke på spørsmål om hva han visste om Vimpelcom-saken da han deltok på stortingshøringen.

I en e-post slår Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid fast at «Pål Wien Espen vil ikke være tilgjengelig for intervju».

Avviste «Whistleblower»

Som juridisk direktør var Pål Wien Espen også sentral i Telenors håndtering av den anonyme varsleren «VIP Whistleblower». I januar kontaktet varsleren næringsminister Monica Mæland med informasjon om Vimpelcom-saken, og Mæland ba derfor om Telenors vurdering av denne varslingen.

I et brev til ministeren datert 16. februar skriver Espen at «Telenor tar klar avstand fra den anonyme avsenderens beskrivelse av Telenors forretningspraksis».

innenriks@klassekampen.no

emiliee@klassekampen.no

Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk