Mandag 2. november 2015
Favner bredt: Redaktør Stian Bromark håper at nye Agenda Magasin når både nerder og horder.
• Tankesmia Agenda satser millioner på nytt magasin • I dag lanseres tidsskriftet på nett
Jakter de lange tankene
Undersak

Skal tenke stort

SV-politiker Bård Vegar Solhjell er blant de faste bidragsyterne i Agenda Magasin.

– Det er ikke så mange arenaer for dybdedebatt med et politisk utgangspunkt. Jeg håper magasinet blir et sted for politikere, forskere og andre som kan bidra til den politiske debatten, sier Solhjell.

Selv vil han løfte inn temaer fra internasjonal debatt.

– Nå skal jeg for eksempel til klimaforhandlingene i Paris og regner med å skrive litt derfra. Ikke bare for å rapportere, men for å si noe om hvordan det internasjonale systemet kan forhandle og bli enige.

– Hvilke temaer i sentrum-venstre-aksen er det interessant å diskutere nå?

– For å ta noe dagsaktuelt, ser vi nå et historisk stort kutt i bistandsbudsjettet. Det er behov for å diskutere det neste store prosjektet i bistandspolitikken, ikke bare å snakke om at én prosent av statsbudsjettet skal gå til bistand.

Politisk debatt har et imageproblem, sier Stian Bromark, redaktør for det nye tidsskriftet Agenda Magasin. Han vil løfte fram de store vyene i politikken.

medier

Tankesmia Agenda har lagt 2,5 millioner kroner på bordet og lanserer i dag sitt eget tidsskrift. Selv om moderskipet har et sentrum-venstre-perspektiv på politikk, skal Agenda Magasin favne breiere, forteller redaktør Stian Bromark. Han lover å trykke tekster som vil irritere både venstre- og høyresida.

– Målet er å skape et vitalt og viralt nettsted for politisk debatt og analyse. Verdispørsmål skal prioriteres høyest. Det blir som et Harvest for politisk interesserte, sier Bromark, med referanse til nettstedet som skriver om natur og henvender seg til «de som lengter ut».

– Vi skal ha et rolig tempo, leke oss med sjangre og være eksperimentelle. Forhåpentligvis blir det et sted hvor politikere kan tørre å være visjonære og framtidsretta og tenke lenger enn til neste valg.

Fakta

Agenda Magasin:

• Tankesmia Agenda lanserer i dag sitt nye nettidsskrift Agenda Magasin.

• Det er satt av 2,5 millioner kroner til magasinet i neste års budsjett.

• Magasinet skal være et sted for politisk debatt og analyse, med utgangspunkt i sentrum-venstre.

• Journalist og forfatter Stian Bromark er redaktør.

Vil nå de desillusjonerte

Ett av målene er å gjenreise statusen til den politiske debatten.

– Politisk debatt har et imageproblem. Folk flest bryr seg åpenbart ikke, i og med at valgdeltakelsen og medlemstallene i politiske partier synker. Undersøkelser viser at folk er desillusjonerte, og det er en stor demokratisk utfordring, sier Bromark.

Han mener det er viktig å gi rom til langsiktige tanker.

– Nå er det sånn at politikken mer eller mindre utformes etter det som til enhver tid er det gjeldende nyhetsbildet. Da er det klart at politikerne ikke greier å gjøre noe med de virkelig store utfordringene knyttet til for eksempel demografi og miljø.

– Hvordan vil magasinet skille seg fra tidsskriftene Manifest og Minerva?

– Jeg tror vi vil være mye mer journalistisk orientert og spille på flere sjangre. Både Manifest og Minerva blir innimellom litt vel kritiserende og lite konstruktive. Jeg håper å kunne veie opp litt der.

For nerder og horder

Bromark har fått med seg en bred samling av skribenter. Blant bidragsyterne finner vi Venstre-politiker Guri Melbye, biolog Dag O. Hessen og statsviter Henrik Thune.

– Hvem er magasinet for?

– Jeg håper det er noe der både for nerdene og hordene. Jeg har ikke gjort jobben min hvis vi ikke kommer oss ut av Twitter-ekkokammeret.

– Hvor bredt kan det bli?

– Utgangspunktet er sentrum-venstre, og det er jo ganske bredt i seg selv. Men hvis vi har en tekst som kritiserer Frp, må Frp få slippe til. Jeg håper de velger å svare hos oss. Det skal være høyt under taket.

Etterlyser medisiner

I første «nummer» av nettmagasinet skriver AUF-er Munir Jaber om velferdsteknologi som den nye olja og ungdomspolitiker Maika Godal Dam tar til orde for et partipolitisk uavhengig ungdomsråd.

I tillegg finner vi mer lettbeinte ting, som at magasinet skal kåre Norges beste politiske låt. Bromark trekker også fram et intervju med forfatter Claudia Chwalisz, som er opptatt av å øke politisk engasjement blant folk flest. En idé er å innføre borgerråd, hvor et representativt utvalg innbyggere diskuterer seg fram til politiske løsninger og får penger til å gjennomføre dem.

– Det er en type tankegang som jeg gjerne vil løfte fram: at man kommer med en diagnose og også med en medisin for hvordan problemet kan løses.

mari.vollan@klassekampen.no

Mandag 20. november 2017
På nyåret lanserer Det norske akademi landets mest omfattende ordbok for bokmål på nett. Men akademiet får ingen pengestøtte til å vedlikeholde ordboka, som har kostet 100 millioner kroner å lage.
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Fredag 17. november 2017
For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo som følge av seksuell trakassering. Dekanen vil heller «se framover» enn å granske saken.
Torsdag 16. november 2017
Midlertidig ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn faste, viser rapport. I NRK opplever klubbleder Richard Aune at det spesielt er vikarene som vegrer seg for å melde fra.
Onsdag 15. november 2017
«Smålig.» «Kulturfiendtlig.» Det er noen av reaksjonene på at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke vil dele ut et eneste stats­stipend i år.
Tirsdag 14. november 2017
I september i år hadde ikke VG og Dagbladet en eneste kunstanmeldelse på trykk. – Det svekker refleksjonen rundt kunst, advarer Hilde Tørdal i Norske Billedkunstnere.
Mandag 13. november 2017
EUs personvern­lov er godt nytt for den enkeltes personvern, sier Attac-leder Petter S. Titland. Men han frykter at Tisa-avtalen kan komme i veien for loven.
Lørdag 11. november 2017
Antallet anmeldelser i norske aviser er mer enn halvert på ti år. – Et demokratisk problem, mener lederen av Kritikerlaget.
Fredag 10. november 2017
I en ny søknad foreslår arkitektfirmaet Snøhetta en rekke endringer for å få det omdiskuterte prosjektet «A House to Die In» godkjent. Byantikvaren i Oslo er positiv til endringene.
Torsdag 9. november 2017
EUs nye regelverk for personvern vil gi Datatilsynet tilgang til intern informasjon i redaksjonene. Det kan føre til at kilder blåses, varsler presseorganisasjonene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk