Mandag 7. september 2015
SAMMENSTØT: Politiet i havnebyen Mytilene støtte sammen med flyktninger gjennom hele denne helga. Foto: Dimitris Michalakis, 8REUTERS/NTB SCANPIC
• Minst 33.000 døde flyktninger siden 2000 • Sammenstøt med politiet i flere land
Møter Europas batonger
Werner Faymann
VOLDSOMT: Flyktninger støter mot politiet i flere europeiske land. Europas grenser blir stadig farligere.

Flyktninger

I helga støtte tusenvis av flyktninger sammen med opprørspoliti på den greske øya Lesbos. 3.000 mennesker ble møtt med tåregass og batonger da de protesterte mot papirmølla som flyktningene må igjennom i mottakene i havnebyen Mytilini.

Så mange som 17.000 flyktninger befinner seg nå på øya, de fleste i og eller rundt havnebyen. De venter på en plass på ferja til Athen, men må ha papirene i orden før det mulig å gå på båten.

Mottakssystemet på Lesbos har brutt sammen, og flyktningene protesterte i helga mot lange køer. Opprørspoliti ble satt inn for å få kontroll på situasjonen. Politiet støtte sammen med flyktningene gjennom hele helgen. Søndag morgen kom meldinger om nye sammenstøt, da 300 av flyktningene skal ha forsøkt å ta seg inn på havneområdet.

Sitter fast på Lesbos

Mange av flyktningene har sittet fast på Lesbos i ukevis. Ifølge avisa The Telegraphs mann på stedet er kontoret som registrerer flyktninger i Mytilini en enslig konteiner nede på havna. Der jobber to politibetjenter med å behandle søknadene. I mellomtiden sover familier i telt, under trær, på benker, og noen rett på asfalten.

FNs flyktningeorganisasjon UNHCR ba i går om at Lesbos evakueres, og at flyktningene blir fraktet til Piraeus, havnebyen utenfor Athen.

Ordføreren på øya har truet med å boikotte det greske parlamentsvalget 20. september dersom greske myndigheter ikke letter den prekære situasjonen.

Sammenstøtene med det greske politiet kommer bare dager etter at flyktninger som passerte gjennom Ungarn ble møtt med store mengder opprørspoliti ved jernbanestasjonen i Budapest. Flere ganger forsøkte opprørspolitiet å arrestere flyktningene, for å ta dem med til tre provisoriske leire som ungarske myndigheter har satt opp.

Som et svar på krisa planlegger nå Ungarn å stenge den sørlige grensa til Serbia med makt. Statsminister Viktor Orbán varslet på lørdag at han vil sette ut soldater langs grensa, for å hindre flyktningene å ta seg inn i landet, ifølge den britiske avisa The Independent.

Fra før har Makedonia forsøkt å få kontroll på flyktningstrømmen med grensepoliti og soldater, men ga opp fordi det kom for mange til at det makedonske sikkerhetsapparatet klarte å stanse dem.

Stadig flere sammenstøt med politi og soldater i flere europeiske land skjer både som en konsekvens av at flyktningene har blitt flere, og av at flyktningstrømmen i stadig større grad blir behandlet som ett ordens- og sikkerhetsproblem.

Dødelige grenser

Europas yttergrenser blir gradvis befestet, og det blir vanskeligere å ta seg inn i Schengen-området. Fra slutten av 1990-tallet har det pågått en oppbygging av grensekontroll som gjør det farligere å forsøke fluktruter inn til kontinentet.

Så mange som 33.000 har mistet livet på veien til Europa siden 2000, ifølge Migrant Files, et europeisk prosjekt for undersøkende journalistikk om flyktninger.

Mange drukner i Middelhavet, men en del blir også drept på veien. De høye tapstallene gjør Europas grense til verdens farligste for flyktninger, ifølge tall fra International Organization for Migration (IOM).

Så langt i år har minst 2.600 mistet livet. Langt flere er savnet i Middelhavet. I vår kom den største strømmen fra Libya og til Italia, men denne flyktningstrømmen har nå blitt overgått av flyktningene som kommer over det østlige Middelhavet, fra Tyrkia til Hellas.

Ifølge IOM har 114.000 mennesker tatt seg over havet til Italia så langt i år, mens så mange som 234.000 skal ha kommet til Hellas over Egeerhavet.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.
Mandag 15. januar 2018
KORRUPT: Midtøsten-analytiker Nicholas Noe mener USA og EU finansierer et elitesystem som skaper problemene tunisiere protesterer mot.
Lørdag 13. januar 2018
KOALISJON: Uvissheten og tids­perspektivet for nyvalg i Tyskland tvinger fram en ny storkoalisjon i EU-krisenes tegn.
Fredag 12. januar 2018
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.
Torsdag 11. januar 2018
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.
Onsdag 10. januar 2018
MØTES: Familiegjenforening er blant sakene på dagsordenen i den nye kontakten mellom Nord- og Sør-Korea.
Tirsdag 9. januar 2018
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.
Mandag 8. januar 2018
MØTES: I går startet de tyske sosialdemokratene og Angela Merkels kristendemokrater nye samtaler om storkoalisjon. Det er ennå mange skjær i sjøen.
Lørdag 6. januar 2018
OL-ÅND: Nord-Korea og Sør-Korea møtes tirsdag for å diskutere OL.
Fredag 5. januar 2018
PRESS UTENFRA: Irans fiender later som de er bekymret for det iranske folket for å presse fram regimeskifte, mener kritikere. USAs trusler mot atomavtalen øker usikkerheten som driver protestene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk