Tirsdag 7. juli 2015
ALDRI MER: Christen Sveaas gir én million kroner til prosjektet «Norges forsvarsevne» og nettstedet aldrimer.no. Han frykter at norske politikere er like naive i dag som før 9. april. 1940.
Norske rikinger sponser prosjekt som skal belyse Norges manglende forsvarsevne:
Blar opp for opprustning
Mannen bak: Milliardærer har vist stor interesse for Kjetil Stormarks prosjekt om forsvaret.Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
ADVARER: Kjetil Stormark har startet nettstedet aldrimer.no for å advare mot konsekvensene av en svekket forsvarsevne. I ryggen har han et knippe milliardærer som sponsorer.

FORSVARET

– Vi er folk som er opptatt av Forsvaret og ønsker orden i eget hus. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det, sier Hans Herman Horn.

Forretningsmannen og investoren har gjennom sin egen stiftelse gitt én million kroner i støtte til frilansjournalist Kjetil Stormarks prosjekt «Norges forsvarsevne» og nettsiden aldrimer.no.

Prosjektet har som mål å belyse og lage journalistikk om Norges forsvarsevne. Den står det dårlig til med, ifølge bidragsyterne.

– Vi har en hær som er så liten at vi må spørre oss om den i det hele tatt er en hær, sier Horn.

Fakta

Norges forsvarsevne:

• Frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark står bak prosjektet «Norges forsvarsevne» og nettsiden aldrimer.

• Prosjektet er sponset med til sammen fem millioner kroner av investor Christen Sveaas, skipsreder Erling Lorentzen, Hans Herman Horns stiftelse, Leif Høegh Stiftelse og Steensland-fondet.

• Stormark har satt sammen en gruppe journalister som skriver om den norske forsvarsevnen.

Milliardærer på laget

Stormark har solid støtte i ryggen. I tillegg til Horn har også forretningsmennene Christen Sveaas og Erling Lorentzen spyttet inn én million kroner hver. Det samme beløpet har også kommet fra både Steenslandsfondet og Leif Høegh stiftelse.

Christen Sveaas begrunner sitt bidrag til Stormarks prosjekt med at dagens forsvar er underfinansiert.

– Jeg har alltid vært opptatt av Norges forsvar, og frykter at vi er like naive i dag, som vi var i 1940, sier han til Forsvarets forum.

Det er et syn Hans Herman Horn deler.

– Forsvars- og sikkerhetspolitikk har ikke akkurat stått øverst på lista til norske politikere de siste åra. Utrolig mange norske politikere har ikke peiling på hvordan situasjonen egentlig er i Forsvaret, sier Horn.

Han viser til at Norges forsvarsevne og aldrimer.no kan opplyse om situasjonen.

– Vårt mål er å skape oppmerksomhet rundt forsvarsevnen, slik at politikerne får øynene opp og ser realitetene, sier Horn.

Frykter Russland

Nettsiden aldrimer.no spiller på det kjente uttrykket «aldri mer 9. april». Hans Herman Horn var selv åtte år da krigen kom til Norge i 1940.

– Jeg var for ung til å gripe til våpen, men jeg er ikke så gammel at jeg ikke husker hvordan det var. I dag blir en krig mot Norge veldig fjernt for mange – det kan liksom ikke skje her, sier han.

Nå mener Horn at vi må være villige til å betale «den forsikringspremien som kreves for å ha et oppegående forsvar».

– Man kan si hva man vil om Russland, men de har i alle fall vist at de har betydelige kapasiteter. Mange av oss har fått øynene litt opp: De er villige til å bruke makt og ta seg til rette når det passer deres interesser, sier Horn.

Vil ha debatt

Det lyktes ikke Klassekampen å få tak på initiativtaker Kjetil Stormark i går.

I et intervju med Forsvarets forum forklarer han at målet er å få en debatt om hvordan det står til med forsvarsevnen og hva som er dagens trusselbilde mot Norge.

– Den sikkerhetspolitiske debatten er sterkere i mange andre land. Det er for få journalister som har fokus på forsvar i Norge, og slik sett ønsker vi å fylle et tomrom, sier han til bladet.

siment@klassekampen.no

larsv@klassekampen.no

Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk