Onsdag 24. juni 2015
Lite snakkesalig: Presidentkandidat Hillary Clinton får kritikk av sine egne for å ikke snakke om en av tidenes største handelsavtaler, TPP. Foto: Brian Snyder, Reuters/NTB scanpix
Avtale mellom USA og stillehavsland vil omfatte 40 prosent av verdensøkonomien:
Hillary taus om handel
Bernie Sanders
PRAT: Venstre-rebellen Bernie Sanders tvinger Hillary Clinton til å ta bladet fra munnen om handelsavtalen TPP.

USA

I går møttes USAs finansminister og Kinas visestatsminister i Washington til samtaler om økonomi og strategiske spørsmål for sjuende år på rad. Målet er mer samarbeid mellom verdens to største økonomier, men omstendighetene kunne ha vært bedre.

USA beskylder Kina for å stikke kjepper i hjulene for amerikanske selskaper og for å stå bak et hackerangrep der det ble stjålet personlig data fra flere millioner offentlig ansatte amerikanere.

Samtalene skjer samtidig som Barack Obama på tredje året presser på for å få igjennom Trans-Pacific Partnership (TPP), en omfattende handelsavtale som inkluderer elleve andre land i Stillehavsregionen – men ikke Kina. Sammen står de tolv landene for over 40 prosent av verdensøkonomien.

Obama har satt økt samarbeid med stillehavsland gjennom TPP som et av hovedmålene i sin andre presidentperiode, og han har gått til det uvanlige skrittet å alliere seg med republikanske ledere for å få igjennom såkalt «fast track»-lovgivning, som vil gjøre det lettere å få gjennom en endelig TPP-avtale i Kongressen uten endringer og utsettelser.

Fakta

TPP:

• Trans-Pacific Partnership (TPP) er en handelsavtale som skal omfatte en rekke land i Asia og stillehavsregionen.

• Foreløpig har følgende land vært med i forhandlingene: USA, Canada, Mexico, Chile, Peru, Japan, Malaysia, Singapore, Vietnam, Brunei, Australia og New Zealand.

• Kina, verdens nest største økonomi etter USA, er utelatt fra forhandlingene.

• Amerikansk fagbevegelse er imot TPP, og avtalen har blitt et betent valgtema for Demokratene.

Taus som en østers

Skepsisen mot en av tidenes største handelsavtaler har vært å se i både republikansk og demokratisk leir – av ulike grunner. Mange demokrater mener avtalen vil flagge ut jobber og gi for mye makt til overnasjonale tvistedomstoler. En samlet fagbevegelse har også lagt handelsavtalen for hat. Mens Obama utfordrer krefter i eget parti for å få igjennom en avtale, gjør Obamas mulige arvtaker Hillary Clinton sitt beste for å unngå å snakke om handelsavtalen i det hele tatt.

Inntil for noen dager siden hadde Clinton bare kommet med én – noe ullen – uttalelse om saken som presidentkandidat: «Enhver handelsavtale må skape jobber, øke lønninger, stimulerer til vekst og beskytte sikkerheten vår. Og vi må gjøre vårt for å sikre at vi har egenskapene som gjør oss konkurransedyktige», sa Clinton til NBC, uten å spesifisere om hun var for eller imot avtalen.

Clinton har tidligere uttrykt støtte til TPP, og den venstrevridde bråkebøtta i Demokratene Bernie Sanders kritiserer konkurrenten for å tale med mange tunger.

Kappløp mot bunnen

Selv har han kommet med tungt skyts mot TPP-avtalen helt fra starten av. Han oppfordrer Clinton til å slå seg sammen med TPP-motstanderne i partiet og drepe avtalen.

– TPP vil fortsette prosessen der godt betalte, amerikanske jobber flyttes til lavlønnsland. Den vil bidra til at kappløpet mot bunnen fortsetter for amerikanske arbeidere, mener Sanders.

Han kritiserer Clinton for at hun ikke tar noe klart standpunkt til verken TPP-avtalen eller klimaspørsmål.

– Politikere må ha en mening om spørsmål som er avgjørende for USA. Vi må, som en nasjon, se at middelklassen i landet vårt er i ferd med å forsvinne og at all ny inntekt og ny rikdom går til den rikeste én-prosenten av befolkningen, sa Sanders til National Public Radio.

Flytter seg

I det samme intervjuet stilte Sanders spørsmål ved om Clinton er sterk nok til å stå imot sterke særinteresser fra store selskaper.

Flere analytikere mener nå at Clinton kommer til å straffes for at hun ikke stiller opp i intervjuer og tar tydelig standpunkt i saker som TPP, som opptar venstresida i partiet. Etter at Sanders gikk ut mot toppkandidaten, har hun også nevnt TPP – i runde formuleringer – i flere taler. Det kan tyde på at Sanders, selv om han blir sett på som en klar underdog, blir tatt stadig mer alvorlig som en konkurrent til makten.

Men først og fremst setter Sanders ord på en venstrestrøm i Det demokratiske partiet som deler av velgermassen trolig kjenner seg igjen i. Clinton slår Sanders bare med noen få prosentpoeng på meningsmålinger gjort på enkelte Demokrat-samlinger.

«Clinton står imot forandring. Bernie Sanders ser ut til å være den eneste kandidaten i noe av partiene som merker at grunnfjellet i politikken er i ferd med å flytte seg (…). Det er fortsatt usannsynlig at han blir Demokratenes kandidat, men mindre usannsynlig enn det var for bare en uke siden», skriver Bill Curry, tidligere guvernørkandidat og rådgiver for Bill Clinton, i en kommentar på nettavisa Salon. Selve innholdet i en framtidig TPP-avtale forhandles fortsatt av de tolv landene. I likhet med TTIP-forhandlingene mellom USA og EU er det lite av innholdet i forhandlingene som er kjent for amerikanere.

mathildea@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk