Onsdag 24. juni 2015
Lite snakkesalig: Presidentkandidat Hillary Clinton får kritikk av sine egne for å ikke snakke om en av tidenes største handelsavtaler, TPP. Foto: Brian Snyder, Reuters/NTB scanpix
Avtale mellom USA og stillehavsland vil omfatte 40 prosent av verdensøkonomien:
Hillary taus om handel
Bernie Sanders
PRAT: Venstre-rebellen Bernie Sanders tvinger Hillary Clinton til å ta bladet fra munnen om handelsavtalen TPP.

USA

I går møttes USAs finansminister og Kinas visestatsminister i Washington til samtaler om økonomi og strategiske spørsmål for sjuende år på rad. Målet er mer samarbeid mellom verdens to største økonomier, men omstendighetene kunne ha vært bedre.

USA beskylder Kina for å stikke kjepper i hjulene for amerikanske selskaper og for å stå bak et hackerangrep der det ble stjålet personlig data fra flere millioner offentlig ansatte amerikanere.

Samtalene skjer samtidig som Barack Obama på tredje året presser på for å få igjennom Trans-Pacific Partnership (TPP), en omfattende handelsavtale som inkluderer elleve andre land i Stillehavsregionen – men ikke Kina. Sammen står de tolv landene for over 40 prosent av verdensøkonomien.

Obama har satt økt samarbeid med stillehavsland gjennom TPP som et av hovedmålene i sin andre presidentperiode, og han har gått til det uvanlige skrittet å alliere seg med republikanske ledere for å få igjennom såkalt «fast track»-lovgivning, som vil gjøre det lettere å få gjennom en endelig TPP-avtale i Kongressen uten endringer og utsettelser.

Fakta

TPP:

• Trans-Pacific Partnership (TPP) er en handelsavtale som skal omfatte en rekke land i Asia og stillehavsregionen.

• Foreløpig har følgende land vært med i forhandlingene: USA, Canada, Mexico, Chile, Peru, Japan, Malaysia, Singapore, Vietnam, Brunei, Australia og New Zealand.

• Kina, verdens nest største økonomi etter USA, er utelatt fra forhandlingene.

• Amerikansk fagbevegelse er imot TPP, og avtalen har blitt et betent valgtema for Demokratene.

Taus som en østers

Skepsisen mot en av tidenes største handelsavtaler har vært å se i både republikansk og demokratisk leir – av ulike grunner. Mange demokrater mener avtalen vil flagge ut jobber og gi for mye makt til overnasjonale tvistedomstoler. En samlet fagbevegelse har også lagt handelsavtalen for hat. Mens Obama utfordrer krefter i eget parti for å få igjennom en avtale, gjør Obamas mulige arvtaker Hillary Clinton sitt beste for å unngå å snakke om handelsavtalen i det hele tatt.

Inntil for noen dager siden hadde Clinton bare kommet med én – noe ullen – uttalelse om saken som presidentkandidat: «Enhver handelsavtale må skape jobber, øke lønninger, stimulerer til vekst og beskytte sikkerheten vår. Og vi må gjøre vårt for å sikre at vi har egenskapene som gjør oss konkurransedyktige», sa Clinton til NBC, uten å spesifisere om hun var for eller imot avtalen.

Clinton har tidligere uttrykt støtte til TPP, og den venstrevridde bråkebøtta i Demokratene Bernie Sanders kritiserer konkurrenten for å tale med mange tunger.

Kappløp mot bunnen

Selv har han kommet med tungt skyts mot TPP-avtalen helt fra starten av. Han oppfordrer Clinton til å slå seg sammen med TPP-motstanderne i partiet og drepe avtalen.

– TPP vil fortsette prosessen der godt betalte, amerikanske jobber flyttes til lavlønnsland. Den vil bidra til at kappløpet mot bunnen fortsetter for amerikanske arbeidere, mener Sanders.

Han kritiserer Clinton for at hun ikke tar noe klart standpunkt til verken TPP-avtalen eller klimaspørsmål.

– Politikere må ha en mening om spørsmål som er avgjørende for USA. Vi må, som en nasjon, se at middelklassen i landet vårt er i ferd med å forsvinne og at all ny inntekt og ny rikdom går til den rikeste én-prosenten av befolkningen, sa Sanders til National Public Radio.

Flytter seg

I det samme intervjuet stilte Sanders spørsmål ved om Clinton er sterk nok til å stå imot sterke særinteresser fra store selskaper.

Flere analytikere mener nå at Clinton kommer til å straffes for at hun ikke stiller opp i intervjuer og tar tydelig standpunkt i saker som TPP, som opptar venstresida i partiet. Etter at Sanders gikk ut mot toppkandidaten, har hun også nevnt TPP – i runde formuleringer – i flere taler. Det kan tyde på at Sanders, selv om han blir sett på som en klar underdog, blir tatt stadig mer alvorlig som en konkurrent til makten.

Men først og fremst setter Sanders ord på en venstrestrøm i Det demokratiske partiet som deler av velgermassen trolig kjenner seg igjen i. Clinton slår Sanders bare med noen få prosentpoeng på meningsmålinger gjort på enkelte Demokrat-samlinger.

«Clinton står imot forandring. Bernie Sanders ser ut til å være den eneste kandidaten i noe av partiene som merker at grunnfjellet i politikken er i ferd med å flytte seg (…). Det er fortsatt usannsynlig at han blir Demokratenes kandidat, men mindre usannsynlig enn det var for bare en uke siden», skriver Bill Curry, tidligere guvernørkandidat og rådgiver for Bill Clinton, i en kommentar på nettavisa Salon. Selve innholdet i en framtidig TPP-avtale forhandles fortsatt av de tolv landene. I likhet med TTIP-forhandlingene mellom USA og EU er det lite av innholdet i forhandlingene som er kjent for amerikanere.

mathildea@klassekampen.no

Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk