Lørdag 13. juni 2015
PÅ PLASS: Statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne holdt tale til de frammøtte på Folkemødet på Bornholm i går.
• Dansk valgsirkus inntar ferieøya Bornholm • Fløypartiene vinner på politikerforakten
Statsministrene mot røkla
FESTIVAL: Det arrangeres rundt 3000 politiske møter under Folkemøtet på Bornholm. I fjor kom det 22.000 besøkende daglig.
SELVTILFREDS: Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen leder den sosialdemokratiske allsangen i en nedlagt brannstasjon.
INVASJON: Med under en uke til valget har Folkemødet på Bornholm blitt invadert av politiske nerder.
DØDT LØP: Med under en uke igjen til det danske valget, kjemper statsminister Helle Thorning-Schmidt for å inn­hente blå blokks forsprang.

– Valget handler om hvordan vi sikrer vekst og arbeidsplasser i Danmark, og hvordan vi skal bevare vårt danske velferdssamfunn samtidig som vi blir utsatt for hard konkurranse utenfra.

Mot en bakgrunn av skyfri himmel og blått hav, og med politifolk i skuddsikre vester i forgrunnen, talte Helle Thorning-Schmidt i går under Folkemødet – en politisk festival som arrangeres på Bornholm denne uka.

Den sosialdemokratiske statsministeren som for få år siden ble buet av scenen på 1. mai-arrangementer på grunn av regjeringens kutt i stønader til de arbeidsledige, ble i går møtt av massive klappsalver fra de mange hundre som hadde samlet seg på gresset.

Torsdag skal det avgjøres om hun fortsatt skal være Danmarks statsminister, eller om høyresidas kandidat Lars Løkke Rasmussen skal ta over. Fra scenen sa Helle Thorning-Schmidt at de utskjelte reformene ikke hadde vært enkle beslutninger, men at de har vært verdt prisen, før hun sparket til høyresidas statsministerkandidat.

– Lars Løkke Rasmussen beskylder meg for ikke å huske ting, ikke å ha styr på fakta, men jeg tror det han aller helst vil er å glemme hvordan Danmark var sist Løkke selv var statsminister. Før var budsjetter noe man snakket om, nå er det noe man holder, sa Thorning-Schmidt, som har gått til valg på en parole om å «bevare det Danmark, du kjenner».

Fakta

• 18. juni er det valg til Folketinget i Danmark. 175 medlemmer velges fra Danmark, to fra Færøyene og to fra Grønland.

• På Megafons siste måling får Socialdemokraterne 25,2 prosent oppslutning, mens Venstre får 21,3 prosent.

• Dansk Folkeparti får 16,8 prosent, Liberal Alliance 9 prosent, venstreradikale Enhedslisten 8,5 prosent og det liberale partiet Radikale Venstre får 6 prosent. Socialistisk Folkeparti får 5,4 prosent, mens det nye partiet Alternativet får 3,6 prosent.

Politikerforakten vinner

Den danske statsministeren befinner seg blant bindingsverkshus, stokkroser og silderøykerier på danskenes solskinnsøy, Bornholm. Det er Danmarks svar på svenskenes Almedalsveckan og vår egen Arendalsuka.

Alt som kan krype og gå av lag og foreninger er her. Nesten 3000 debattmøter og seminarer står på programmet.

Rett før klokka åtte på kvelden stimler folk sammen rundt en storskjerm ved en provisorisk pub. Det er ikke fotballkamp, men statsministerduell på skjermen.

Statsministerkandidatene, Helle og Lars, krangler om hvem av dem som er dårligst på å oppfylle valgløfter og hvem som tuller mest med tall. Til tross for at det kryr av politiske nerder på øya, er det lite hoiing fra tilskuerne. De står heller og småprater med hverandre.

Mediene forsøker å gjøre valget til et presidentvalg, og det har bidratt til at danskene har fått politikerforakt, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.

– Det har vært veldig konfronterende og personfokusert mellom de to. En måling har vist at tilliten til danske politikere nå er lavere enn noen gang, siden man begynte å måle i 1971. Valgkampen har ført til mer politikerforakt, sier Hansen som er professor i statsvitenskap ved Københavns Universitet.

Samtidig er de to partiene enige om flere av de store spørsmålene. Det skal lønne seg å jobbe, de vil ha fart på den økonomiske veksten gjennom å gi skatteletter, og det må stilles strenge krav til flyktninger og innvandrere.

De to store partiene står til å gjøre et dårlig valg, historisk sett. De prøver begge å tiltrekke velgerne i midten, og da blir de ganske like.

Allsang for arbeid

I den gamle brannstasjonen i Allinge by har Socialdemokraterne invitert til allsang med Poul Nyrup Rasmussen, som var Danmarks statsminister gjennom mesteparten av 1990-tallet.

«Gem et lille smil, til det bli’r gråvejr. Lige nu er himlen klar og blå», synger han fra scenen, mens den siste aftensolens stråler bryter i tilskuernes fatølglass.

Det er kos og nostalgi som preger stemningen. Nyrup Rasmussen snakker om en tid med overheads, solide statsfinanser og lav arbeidsledighet. Han framstår også noe tilbakelent og selvtilfreds, der han vugger seg gjennom de gamle klassikerne og snakker om det virkelig saliggjørende, det som gir oss trygghet og selvrespekt: arbeidet.

Mens noen allerede har kåret politikerforakten til valgvinner, har andre kåret fløypartiene, de som vil noe annet enn de store på midten.

På meningsmålingene er et nytt parti, Alternativet, trygt plassert over sperregrensa og helt oppe på åtte mandater. De peker på Thorning-Schmidt som statsminister, men går til valg på et oppgjør med veksttvangen, mer økologi og mindre forbruk, og en 30 timers arbeidsuke. Også det radikale venstrepartiet Enhedslisten går fram og ligger an til å gjøre det enda bedre enn i brakvalget deres i 2011.

Innvandringskritiske Dansk Folkeparti vokser også fortsatt. De har lagt seg til venstre for Socialdemokraterne i velferdspolitikken, men langt til høyre i både justis- og innvandringspolitikken.

Også en annen nykommer i dansk politikk, partiet Liberal Alliance som vil ha langt mindre av både skatt og offentlig sektor, ligger an til å få et svært godt valgresultat.

Åpent utfall

– Vi kan ikke love gull og grønne skoger. Men vi kan love at vi skal ha et samfunn hvor det lønner seg å jobbe. I dag er det mer lønnsomt å jobbe, enn da Lars Løkke Rasmusen var statsminister. Det har han visst også glemt å fortelle om, sier Helle Thorning-Schmidt til de frammøtte.

Mens valgforskerne for fire år siden var klokkeklare på at Thorning-Schmidt skulle bli Danmarks statsminister, er det nå umulig for valgforskerne å spå utfallet.

Og selv om Thorning-Schmidt fort ble upopulær etter at hennes regjering kuttet stønadene til arbeidsledige, har høyresidas kandidat Lars Løkke Rasmussen blitt svekket av flere uheldige saker om partimidler som har finansiert privat luksusforbruk.

Rød blokk har ikke hatt flertall på meningsmålingene en eneste gang siden forrige valg i 2011. Men valgkampens første fase handlet i høy grad om statsministerkandidatenes troverdighet og om velferd og arbeid.

– Rød blokk har virkelig flyttet stemmer. De ledet faktisk en stund, men nå har innvandringspolitikken kommet på dagsorden, og nå er det helt likt mellom blokkene. Det er umulig å spå hvem som vinner, sier valgforsker Kasper Møller Hansen.

emiliee@klassekampen.no

annikenm@klassekampen.no

Torsdag 14. desember 2017
BOMBE: Demokratene har vunnet et symbolsk viktig valg i Alabama. Spørsmålet er om seieren er et unntak eller starten på en trend.
Onsdag 13. desember 2017
UTENFOR: EU har satt av 15 milliarder i året til utvikling av forsvarsindustrien. Norge vil ikke få penger fra programmet.
Tirsdag 12. desember 2017
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.
Lørdag 9. desember 2017
STA: Den konservative ideologen Daniel Hannan har brukt hele livet på å få Storbritannia ut av EU. Han kan ikke gi seg nå.
Fredag 8. desember 2017
SVAR: USAs anerkjenning av Jerusalem må besvares med palestinsk enhet og en ny intifada, mener Hamas-talsmannen Sharhabil al-Gharib.
Torsdag 7. desember 2017
REAKSJONER: Donald Trump vil innfri Israel-lobbyens langvarige Jerusalem-drøm. Resten av verden raser mot USAs linjeskifte og advarer mot voldelige reaksjoner.
Onsdag 6. desember 2017
DØDSFELLE: Saudi-Arabia bombet presidentpalass, og eksilpresident vil ha bakkeoffensiv i krigs- og sult­herjede Jemen.
Tirsdag 5. desember 2017
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.
Mandag 4. desember 2017
KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk