Onsdag 20. mai 2015
UNDER LUPEN: Presset mot Venezuelas president Nicolás Maduro øker etter at USA etterforsker kongresspresident Diosdado Cabello (t.v.) for narkotikahandel.FOTO: JUAN BARRETO, AFP/SCANPIX
• USA narkoetterforsker Venezuelas ledere • Peker ut partitopp som kartelleder
USA øker narkopresset
Undersak

Setter fredsforhandlinger i fare

Benedicte Bull mener at det amerikanske narkotikapolitiets etterforskning av venezuelanske ledere potensielt kan spenne bein på andre viktige strategiske mål for Barack Obama i Latin-Amerika. Bull er Latin-Amerika-forsker ved Senter for miljø og utvikling.

– Etterforskningen kan komme i veien for Obama, som er avhengig av å roe ned konflikten med Venezuela, både for å gå videre med sin Cuba-politikk og med tanke på Colombia-forhandlingene på Cuba, sier hun til Klassekampen.

– Mye står på spill.

I desember i fjor erklærte Obama og Cubas president at USA og Cuba vil ta fatt på en historisk normaliseringsprosess av forholdet mellom de to landene. De brøt de diplomatiske forbindelsene i 1961.

Bull peker imidlertid på at Cuba er en nær alliert med Venezuela. og at et totalt brudd mellom USA og Venezuela kan føre til at kubanerne bremser den pågående normaliseringsprosessen som Obama forsøker å snekre sammen med regimet i Havanna.

Samtidig er Cuba en helt sentral aktør i forhandlingene om en fredsavtale mellom myndighetene og Farc-geriljaen i Venezuelas naboland Colombia.

Forhandlingene foregår på Cuba og har tatt lange steg i riktig retning de siste årene.

– USA ønsker å få en slutt på konflikten i Colombia og er ikke interessert i å pøse inn milliarder av dollar der lenger, sier Bull.

Et forverret forhold mellom USA og Venezuela kan vanskeliggjøre veien fram til en vedvarende fredsavtale.

– Farc kan reagere negativt på et brudd mellom USA og Venezuela, ettersom Venezuela har vært en garantist for Farcs deltakelse i forhandlingene, sier Bull.

Benedicte Bull
GRANSKES: USA etterforsker Venezuelas nest mektigste mann for narkohandel. Venezuela-kjennere mistenker saken er politisk motivert.

Venezuela

Konflikten mellom Venezuela og USA når nye høyder etter at amerikanske myndigheter nå etterforsker flere av Venezuelas ledere for narkotikahandel og hvitvasking av penger. Lederen for «kartellet», skal ifølge anonyme kilder i det amerikanske justisdepartementet være Diosdado Cabello, kongresspresident og Venezuelas nest mektigste mann etter president Nicolás Maduro.

Cabello, som fra begynnelsen av 1990-tallet var en av Hugo Chávez’ nærmeste allierte, er hovedmålet for saken amerikanerne forsøker å bygge.

Drug Enforcement Administration (DEA) og føderale aktorer i New York og Miami skal nå ifølge The Wall Street Journal samle bevis gjennom «tidligere narkotikasmuglere, informanter som tidligere var tett på venezuelanske ledere og avhoppere fra det venezuelanske militæret».

Et vitne skal være marinekaptein og tidligere leder for Cabellos sikkerhetseskorte, Leamsy Salazar, som har fått opphold i USA.

Cabello avviser på sin side narkoanklagene og hevder de er del av en langvarig svertekampanje med mål om å velte det bolivarianske prosjektet.

Fakta

Diosdado Cabello:

• Kongresspresident i Venezuela som nå etterforskes av USA for narkohandel og hvitvasking av penger.

• Er landets nest mektigste mann etter president Nikolas Maduro. Har militær bakgrunn og har sterk kontroll over landets militære styrker.

• Deltok i Hugo Chávez sitt feilslåtte kuppforsøk i 1992. Var en av de heteste kandidatene til å overta presidentstolen da Chavez døde i 2013.

• Broren, Jose David Cabello, er landets industriminister.

– Politisk motivert

En av USAs fremste Venezuela-eksperter George Ciccariello-Maher skriver i en epost til Klassekampen at korrupsjonen i Venezuela er svært utbredt og at «revolusjonære grasrotsektorer lenge har lurt på om det finnes korrupsjon i Cabello-familien».

Ciccariello-Maher mener likevel at «USAs etterforskning ikke er troverdig, gitt de tydelige politiske motivene og anklagenes timing».

Venezuela-ekspert Iselin Åsedotter Strønen ved Christian Michelsens institutt, mener også det er vanskelig å vurdere narkoanklagene mot Cabello og andre ledere fordi anklagene «så åpenbart er politisk motiverte».

– Selv om det utvilsomt finnes en rekke svarte får i det politiske og militære landskapet i Venezuela, og Diosdado Cabello utvilsomt har mye makt, så er det vanskelig å forholde seg til disse anklagene som en upartisk undersøkelse av reelle forhold, sier Strønen til Klassekampen.

Fornøyd opposisjon

Etterforskningen markerer nok en opptrapping i det betente forholdet mellom USA og Venezuela. I mars hevdet Barack Obama at Venezuela er «en nasjonal sikkerhetstrussel» mot USA og lanserte nye sanksjoner mot landet som er under knallhardt økonomisk press, ikke minst på grunn av fallende oljepriser.

Strønen peker på at USA helt siden Chávez sin første valgseier i 1998 har forsøkt å bygge opp et bilde av Venezuela som en «røver- og terroriststat».

– Derfor er det vanskelig å vurdere troverdigheten til de sentralt plasserte vitnene. Det er mange politiske, personlige og økonomiske økser som svinges i Venezuela, så det er mange som er villige til å si mye dersom prisen er god nok, og ikke minst dersom det innebærer et amerikansk visum, sier hun.

Strønen mener anklagene også bør sees i sammenheng med at det er parlamentsvalg i Venezuela til høsten.

– Opposisjonen vil nok hilse disse anklagene velkommen, sier hun.

Ønsker regimeendring

Store mengder kokain passerer gjennom Venezuela til USA og Europa hvert år. Latin-Amerika-forsker Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø, forteller at det lenge har versert rykter som knytter Cabello, som har sterk kontroll over Venezuelas militære styrker, til den kriminelle virksomheten.

Bull ser det som lite sannsynlig at narkotrafikken kan skje uten støtte på høyt nivå. Hun mener likevel at anklagene må ses mot et bakteppe der USA ønsker å undergrave regjeringen i Venezuela.

– Det er åpenbart at USA ønsker et regimeskifte i Venezuela, sier Bull.

– Om USA virkelig skulle være interessert i å avdekke bånd mellom narkokarteller og politiske og militære ledere i Latin-Amerika, så burde vel kanskje deres nærmeste allierte, Mexico og Colombia, være mer nærliggende steder å begynne, sier Strønen.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 13. desember 2017
UTENFOR: EU har satt av 15 milliarder i året til utvikling av forsvarsindustrien. Norge vil ikke få penger fra programmet.
Tirsdag 12. desember 2017
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.
Lørdag 9. desember 2017
STA: Den konservative ideologen Daniel Hannan har brukt hele livet på å få Storbritannia ut av EU. Han kan ikke gi seg nå.
Fredag 8. desember 2017
SVAR: USAs anerkjenning av Jerusalem må besvares med palestinsk enhet og en ny intifada, mener Hamas-talsmannen Sharhabil al-Gharib.
Torsdag 7. desember 2017
REAKSJONER: Donald Trump vil innfri Israel-lobbyens langvarige Jerusalem-drøm. Resten av verden raser mot USAs linjeskifte og advarer mot voldelige reaksjoner.
Onsdag 6. desember 2017
DØDSFELLE: Saudi-Arabia bombet presidentpalass, og eksilpresident vil ha bakkeoffensiv i krigs- og sult­herjede Jemen.
Tirsdag 5. desember 2017
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.
Mandag 4. desember 2017
KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.
Lørdag 2. desember 2017
GRENSE: Grensa mellom Nord-Irland og resten av Irland er det siste store spørsmålet som må løses før brexit-forhandlingene går videre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk