Torsdag 23. april 2015
• Utnytter kaos og borgerkrig • Menneskesmugling er milliardindustri i Afrika
Tjener fett på flyktninger
I LAND: To gutter brakt i land i den italienske havnebyen Augusta på Sicilia i går. 8FOTO: ALESSANDRO BIANCHI, REUTERS/NTB SCANPIX
PÅ FLUKT: En eritreisk flyktning i flyktningleiren Shegerab øst i Sudan. Mange eritreere forsøker turen gjennom Sudan og Egypt til Libya, der mange drar med båt over til Italia. FOTO: AFP / NTB SCANPIX
SMUGLING: Menneskesmuglere opererer i nettverk fra langt sør i Afrika til Middelhavskysten. I dag diskuterer EU mottiltak.

Flyktninger

I dag møtes statslederne i EU for å diskutere hvordan Europa skal møte den stadig økende strømmen av båtflyktninger over Middelhavet.

Mandag ble EU-landene enig om en tipunkts plan, og det er denne planen som skal videreutvikles på møtet i dag.

En del av planen går ut på å stanse menneskesmuglerne som sender flyktninger ut i dårlig utrustede farkoster fra kysten av Libya.

Det har blant annet blitt foreslått å ødelegge båtene som smuglerne bruker, og å sende spesialsoldater til Libya for stanse smuglerne.

Fakta

Båtflyktningene

• Det er i hovedsak tre grupper som tar seg over Middelhavet fra Libya:

• Syrerne har ofte blitt smuglet gjennom Sinai i Egypt og videre til Sabha i Libya.

• Vestafrikanske flyktninger har tatt seg over Sahara, gjennom Mali og Nigeria, og er ofte smuglet av grupper fra ørkenstammene.

• Fra Eritrea går smuglerruta gjennom Sudan og Egypt.

• Det eksisterer ikke tall på hvor mange som dør før de når Middelhavskysten.

Tjener fett på smugling

FN beskriver menneskesmugling i Afrika som en milliardindustri. FNs kontor for narkotika og kriminalitet anslo i fjor at smuglere i Afrika til sammen tjente 1,2 milliarder kroner i 2013.

I løpet av fjoråret økte trafikken av flyktninger i Nord-Afrika, og smuglere i Libya har kunnet tjene store penger på å frakte folk gjennom landet og over Middelhavet.

En menneskesmugler som avisa The Guardian intervjuet i den libyske kystbyen Zuwara på tirsdag påsto at han hadde sendt omtrent tusen mennesker over havet i løpet av en uke.

– Jeg studerte på universitetet, men jeg hadde ingen jobb. Så når noen kommer til meg og spør om jeg kan organisere en båt, og jeg tjener 22.000 dollar på det, så er det en god mulighet, sa han til avisa.

Mange av menneskesmuglerne tilhører de ulike militsgruppene som kontrollerer Libya. Store deler av overskuddet fra smuglingen skal gå til å kjøpe våpen og utstyr som blir brukt i borgerkrigen.

Prisen på båter stiger

Ifølge en rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon blir de fleste flyktningene fraktet til den libyske ørkenbyen Sabha. Derfra går turen til kyststripa nordøst i landet, rundt hovedstaden Tripoli.

Flyktningene blir sendt ut på sjøen i det som i hovedsak er to typer båter: Afrikanerne har som hovedregel lite penger, og blir sendt ut i flate gummibåter som ikke tåler sjøgang. Syrerne har derimot ofte mer penger, og blir satt om bord på gamle fiskebåter.

Mishandles i ørkenen

Ifølge The Guardians korrespondent i Zuwara har prisen på fiskebåter steget dramatisk den siste tida, fordi etterspørselen etter smuglerbåter har vokst. Som et resultat har prisen på fisk også steget.

Flyktningene som tar seg over det midtre Middelhavet er i hovedsak syrere, eritreere og vestafrikanere. Smuglerruta fra Syria går enten med båt fra Tyrkia til Libya, eller gjennom Sinai i Egypt.

Fra Vest-Afrika går smuglerruta gjennom Gao i Mali og Agadez i Nigeria, mens eritreerne blir smuglet gjennom Sudan og det sørlige Egypt over til Sabha i Libya.

En rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon beskriver hvordan flyktningene blir utsatt for vold og drap på veien:

«Mennene står i fare for å bli slått og mishandlet, kvinnene kan bli voldtatt og tvunget inn i seksuelt slaveri», skriver organisasjonen. Flyktninger blir forlatt i ørkenen, overlatt til grensepoliti eller drept på veien. Flere dør av mangel på mat og vann.

I fjor overmannet en gruppe syriske flyktninger smuglerne som tok dem gjennom Sinai, og overleverte dem til det egyptiske politiet. Smuglerne ble satt fri, mens flyktningene ble fengslet.

Krever løsepenger

I Sudan og Sør-Egypt skal ifølge rapporten lokale myndigheter stå i ledtog med smuglerne, og eritreere på flukt, og kidnappinger har blitt vanlig: Flyktninger blir bortført på veien, og solgt videre som tvangsarbeidere. De som har familie i Europa blir løslatt mot løsepenger. Ifølge en studie gjort av professor Mirjam van Reisen ved Tilburg-universitetet i Nederland var gjennomsnittsprisen for å bli løslatt 170.000 kroner i 2013.

Flyktningene fra Vest-Afrika blir i hovedsak smuglet av stammegrupper i Sahara. Fra Gao i Nord-Mali er det i hovedsak tuareger som står for smuglingen, mens det i Nigeria er folk fra Tebu-stammen som smugler. Begge gruppene har de siste årene også stått for en rekke kidnappinger av europeere.

Ifølge Wall Street Journal har italienske myndigheter arrestert over 1000 menneskesmuglere siden begynnelsen av 2014.

Giovanni Salvi ved den italienske påtalemyndigheten sier likevel til avisa at det er vanskelig å «fange noe annet enn de minste fiskene», på grunn av den kaotiske situasjonen i Libya.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Torsdag 16. august 2018
• Tidligere Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg hentet tirsdag fram alle tilgjengelige retoriske virkemidler – inkludert hans sedvanlige, sleivete overdrivelser – i sitt angrep på norsk presses dekning av hans Iran-tur og forholdet...
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk