Fredag 17. april 2015
DIPLOMATER: Marinejegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando skal til Irak som «administrativt eller teknisk personell». Her fra Oslo i mars i år.Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
Folkerettsekspert om norske soldater i Irak på diplomatpass: – Særdeles uheldig
Reiser som diplomater
Cecilie Hellestveit
MED PASS: Norge sender marine­jegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando til Irak, utstyrt med diplomatpass. – Nesten alle landene som er med i Irak, gjør dette, sier Utenriks­departementet.

KRIG I IRAK

Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen varslet i november i fjor, for over fem måneder siden, at norske soldater ville bli sendt til Irak for å bidra i krigen mot Den islamske staten (IS).

Nå, nesten et halvt år etter at beslutningen ble tatt, har de norske styrkene ennå ikke dratt ned til Irak. En av grunnene til den utsatte avreisen, skal være at det har vært vanskelig å få til en avtale mellom Irak og Norge om hva slags juridisk status de norske styrkene skal ha.

I går brakte NTB nyheten om at det norske utenriksdepartementet (UD) er enig med sin irakiske motpart om en avtale der de norske soldatene utstyres med diplomatpass.

12. desember i fjor skrev Klassekampen om problemene med å få til en avtale med irakiske myndigheter, og omtalte diplomatpass som en mulig løsning.

Fakta

Irak-oppdraget:

• Regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende en styrke på 120 soldater til Irak. Styrken reiser trolig i månedsskiftet april/mai.

• De norske soldatene skal drive trening og opplæring av irakiske styrker og bistå i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

• Rundt 50 militære instruktører skal knyttes til et tysk treningssenter for kurdiske peshmerga-soldater i Arbil i Nord-Irak.

• Omtrent like mange fra spesialstyrken skal etter planen stasjoneres i Bagdad, men deres oppdrag er mer uklart.

• Stabsoffiserer og støttepersonell skal fordeles mellom Arbil, Bagdad og den USA-ledede koalisjonens hovedkvarter i Kuwait.

KILDE: NTB

– Nesten alle land gjør det

18. januar i år sendte Utenriksdepartementet et brev til irakiske myndigheter. Klassekampen har fått innsyn i brevet, der UD ber om at norsk militært personell «får status som administrativ eller teknisk stab på en diplomatisk stasjon».

I tillegg til å ha status som administrativt eller teknisk personell, ba UD om at de norske soldatene skal få «bære nasjonal militær uniform, og bære våpen for sin egen beskyttelse».

Svaret fra det irakiske utenriksdepartementet er datert allerede 5. februar. Der gir irakerne Norge lov til å sende soldater, så lenge soldatene reiser med «diplomatisk pass eller tjenestepass». De norske soldatene vil bli sendt på et såkalt tjenestepass. Begge passtypene tilhører diplomatiet, og de norske soldatene får dermed diplomatisk immunitet og kan ikke stilles for retten i Irak.

– Den norske avtalen følger samme mønster som det de fleste andre land som deltar med styrker i Irak har, sier Frode Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

Fra før er det kjent at en rekke land, blant annet Australia, allerede har sendt soldater til Irak utstyrt med diplomatpass for å sikre dem immunitet fra irakiske domstoler.

– Særdeles uheldig

Folkerettsekspert ved International Law and Policy Institute Cecilie Hellestveit beskriver løsningen med soldater på diplomatpass som «særdeles uheldig».

– Diplomater skal ikke skyte, og tjenestepass er et dokument som faller inn under diplomatiet, sier Hellestveit.

Hun mener at det hadde vært mye bedre dersom Norge hadde blitt enig med Irak om en Status of Forces Agreement – en såkalt Sofa – som trekker opp grensene for det norske bidraget. En av årsakene til at det har vært vanskelig å få til en slik avtale, er at Sofa-avtalen mellom USA og Irak ble svært upopulær i den irakiske befolkningen under okkupasjonen fra 2003 til 2011.

– Likevel hadde det vært mye bedre med en Sofa-avtale når vi sender norske styrker nå. En slik avtale kunne til en viss grad gjøre det et FN-mandatet kunne gjort, nemlig å spesifisere grensene for oppdraget, sier Hellestveit.

Hun understreker at avtalen om å utstykke spesialsoldatene med diplomatpass, er bedre enn ingen avtale.

– Kan stå på begge sider

Hellestveit mener likevel at det blir vanskelig for norske myndigheter å si at Norge ikke er en del av borgerkrigen uten at en Sofa-avtale er på plass.

– Jeg regner med at dette har skjedd mange ganger tidligere, men det er ikke heldig, og for Norges vedkommende særdeles uheldig, fordi situasjonen i Irak i dag er veldig uoversiktlig, sier hun.

Den irakiske statens styrker, styrt fra Bagdad, var i væpnet konflikt med kurdiske styrker så seint som i 2012. Både kurdiske myndigheter og myndighetene i Bagdad gjør krav på landområder som Den islamske staten (IS) har okkupert.

– Når disse områdene skal tas fra IS, er det ikke usannsynlig at kurderne og irakerne vil slåss om dem, og da kan vi være i en situasjon hvor vi har soldater på begge sider, som bygger militær kapasitet for begge parter. Det kan bli problematisk, sier Hellestveit.

Uklart når soldatene reiser

Forsvarsdepartementet har ikke satt en dato for når de norske styrkene skal være på plass i Irak.

Opprinnelig skulle de norske styrkene reise «like over nyttår», før avreisen ble forskjøvet til februar, mars, april, og nå til «månedsskiftet april/mai».

Omkring 60 marinejegere skal til kurdernes hovedstad Erbil, og omtrent 60 soldater fra Forsvarets spesialkommando skal til en militærleir utenfor Bagdad.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.
Lørdag 6. oktober 2018
PROTEST: Hat mot arbeiderpartiet, korrupsjon og vold. Nå ser Brasils middelklasse til militæroffiseren Jair Bolsonaro. – Mange har en nostaligisk drøm om militærdiktaturet, sier professor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk