Onsdag 11. mars 2015
Kritisk: Venstreleder Trine Skei Grande mener Universitetet i Oslo har håndtert prosjektet Norsk Ordbok 2014 på en dårlig måte. Hun undrer seg over at et ledende nasjonalt universitetet ikke vil ivareta viktige nasjonale oppgaver.FOTO: Anniken C. Mohr
• Venstre-leder ut mot rotet rundt Norsk Ordbok • Kulturministeren er bekymret og setter frist
Refser universitetet
Trine Skei Grande (V) langer ut mot Universitetet i Oslo for håndteringen av prestisjeprosjektet Norsk Ordbok 2014.

språk

– Dette er et viktig nasjonalt prosjekt, og Universitetet i Oslo har håndtert det dårlig, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

Kulturdepartementet har betalt 130 millioner kroner til universitetet for å få ferdig­stilt prosjektet Norsk Ordbok 2014. Men verken arbeidet med tolvte og siste bind av verket, eller brukerveiledningen, er fullført.

Fakta

Norsk Ordbok 2014:

• Tolvbindsverk over norske dialekter og nynorsk skriftspråk.

• I juni i fjor vedtok universitetet å avslutte prosjektet og å si fra seg språksamlingene.

• Bind 12 skulle ha vært ferdig 1. mars. Fristen ble ikke overholdt.

• Flere ansatte har varslet søksmål mot universitetet.

Klassekampen 28. februar

– Løper fra oppgaver

Norsk Ordbok er et tolvbindsverk over norske dialekter og nynorsk skriftspråk, som språkforskere har jobbet med siden 1930.

Klassekampen har tidligere skrevet om at universitetet fra og med 1. mars ikke vil videreføre stillinger til å fullføre prosjektet. Det har også ført til at flere ansatte har anlagt søksmål mot universitetet.

Grande undrer seg over at et nasjonalt ledende universitet ikke vil ta på seg oppgaver som handler om å ivareta viktige nasjonale funksjoner.

– Hvis det er slik at universitetet ikke har lyst til å være et slikt nasjonalt ledende universitet på dette området, så finnes det helt sikkert andre aktører i Norge som vil påta seg det ansvaret, sier hun.

– Har du noen spesielle institusjoner i tankene?

– Nei, men jeg tror det er ganske mange som står på den lista over dem som er villige til å påta seg disse oppgavene.

Venstre-lederen har også tatt opp saken med kulturminister Thorhild Widvey (H) i Stortinget. Widvey har gitt universitetet frist til førstkommende fredag for å komme med en plan for hvordan prosjektet skal bli ferdig.

– Burde Kulturdepartementet tatt affære tidligere?

– Det har jeg ingen grunn til å si, men jeg er glad for at statsråden ga klare svar når jeg tok opp spørsmålet.

Det er Institutt for lingvistiske og nordiske studier i Oslo som har ansvaret for Norsk Ordbok.

I et brev til instituttleder Kristian Emil Kristoffersen kommer det fram at Widvey er bekymret over at prosjektet ikke blir ferdigstilt i henhold til planen.

Kan holde igjen penger

Stortinget har nemlig bevilget 3,6 millioner kroner til å gjøre ferdig bind 12 av Norsk Ordbok og en brukerveiledning for hele verket i 2015.

Dette er penger UiO må se langt etter dersom de ikke kommer opp med en ny tidsfrist på fredag.

– Som det framgår av brevet, forutsetter utbetaling av tilskuddet for 2015 en realistisk plan for gjennomføring av prosjektet, skriver kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet i en e-post.

– Vil det være aktuelt å be andre aktører om å sluttføre prosjektet

– Vi legger til grunn at Universitetet i Oslo avslutter prosjektet i tråd med forutsetningene. Det er UiO som er eier av prosjektet, skriver kommunikasjonsenheten.

Instituttleder Kristian Emil Kristoffersen skriver i en tekstmelding til Klassekampen at han ikke ønsker å kommentere saken.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk