Tirsdag 3. februar 2015
Vil kartlegge: Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening, varsler at det vil komme flere undersøkelser det nærmeste halvåret som skal se nærmere på nordmenns digitale lesevaner. Det vil gi oss nyttig informasjon, mener han.FOTO: Anniken C. Mohr
Salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av den samlede omsetningen av bøker i Norge i fjor:
E-boksalget sakte fram
E-boksalget klatrer oppover: I fjor økte salget med over 36.000 eksemplarer. Men det er lite jubel å spore i norsk bokbransje.

bøker

Det samlede e-boksalget har nå passert 200.000 eksemplarer, viser ferske tall fra Bokbasen.

Men i Den norske forleggerforeningen sprettes ikke sjampanjen av den grunn. Allerede i 2012 utgjorde e-boksalget 20 prosent av bokmarkedet i et land som USA.

– Vi er ikke så opptatt av å se på de korte utviklingstrekkene, sier Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening.

Fakta

E-boksalg:

• I 2014 ble det for første gang solgt over 200.000 e-bøker i Norge.

• E-boksalget utgjør likevel kun 1,4 prosent av den samlede bokomsetningen, hvis man ser bort fra akademiske titler.

• Det er stor forskjell sammenliknet med USA, hvor e-boksalget utgjorde 20 prosent av bokmarkedet allerede i 2012.

Skal kartlegge

Einarsson mener det nå er viktig finne ut mer av hvor interessert norske leserne faktisk er å i lese bøker digitalt og varsler at det i det kommende halvåret vil bli satt i gang flere undersøkelser.

– Vi håper at det vil gi oss mer og nyttig informasjon. Det er viktig at vi danner oss et helhetsbilde. Særlig for å se hvordan den digitale lesingen vil fordele seg på kjøp, strømmetjenester og biblioteklån. Og så vil vi selvfølgelig gjerne vite om det er mer forlagene kan gjøre for å tilfredsstille kundebehovene, sier Einarsson.

– Handler det trege salget om at dere vært for seine med å digitalisere bøker, slik at tilbudet er for dårlig?

– Hvis det hadde vært den viktigste grunnen til at e-boksalget i Norge er lavere enn i de engelskspråklige landene, skulle det tilsi at digital lesing hadde økt voldsomt i de siste par årene i takt med økningen i tilbudet. En klar begrensning er at vi må legge på 25 prosent moms på e-boka, sier Einarsson.

Fornøyd?

Tallene fra Bokbasen, som Klassekampen har fått tilgang til, viser også at det er en forsiktig oppgang i e-boksalget i januar måned i år sammenliknet med samme måned i 2014.

I år er det blitt solgt 1844 flere titler enn samme måned i fjor.

– Tallene viser jo at det er få av leserne som satser på e-boka, men vi håper at dette vil øke mer etter hvert, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

– Er dere fornøyde med disse tallene?

– Vi er fornøyde med at det er en vekst, men vi må huske på at e-bokmarkedet fortsatt er i sin spede begynnelse. Det er fremdeles slik at e-boksalget utgjør en liten del av den totale bokomsetningen, men det gjelder også andre land i Norden, sier Stensen.

Liten del av totalen

Tall fra Bokhandlerforeningen viser at salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av det samlede bokomsetningen i 2014, men da er ikke akademiske titler tatt med. Selv om e-bøkene utgjør en liten del av totalen, er Kristen Einarsson i Forleggerforeningen opptatt av at e-boksalget øker.

– I kroner og øre kjøpte det norske folk 15 prosent mer e-bøker i 2014 enn i 2013. Hvis vi bare ser på skjønnlitteraturen, så tror vi e-bøker utgjorde et sted mellom tre og fem prosent av totalomsetningen på skjønnlitteratur. Men jeg sier tror, for dette har vi ikke tall på, sier Einarsson.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 28. juli 2017
Små og verneverdige tradisjonshåndverk ber om støtte fra Kultur­departementet til å organisere seg i en ny bransjeforening.
Torsdag 27. juli 2017
Kunnskapsministeren reagerer på at Senterpartiet åpner for å kvotere utenlandske forskere. – Berlinmurer rundt norske universiteter vil være det verste for vitenskapen, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).
Onsdag 26. juli 2017
Flere av de største avisene er i ferd med å myke opp sine linjer for bruk av nynorsk, men både Aftenposten og Dagbladet opprettholder nynorskforbudet i sine nyhetssaker.
Tirsdag 25. juli 2017
Avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, er bekymret for den akademiske fri­heten i Ungarn. Han mener norske akademikere er forpliktet til å ­engasjere seg.
Mandag 24. juli 2017
Kan behovet for sikkerhet og behovet for åpenhet harmoniseres når man bygger en by? Redaktør for ny bok om sikkerhet og arkitektur ønsker mer debatt om det nye regjeringskvartalet.
Lørdag 22. juli 2017
Facebook vil koma mediebransjen i møte med å prøva ut betalt abonnement på såkalla «instant articles».
Fredag 21. juli 2017
Netflix står nå for nesten en firedel av all trafikk i Telenors bredbåndsnett, men det er lite norsk film å se. Det er på tide å ta grep for å sikre norsk innhold, ­mener Norsk filminstitutt.
Torsdag 20. juli 2017
Stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) mener norske universiteter må iverksette tiltak for å bedre balansen mellom norske og utenlandske forskere.
Onsdag 19. juli 2017
En tredel av VGs annonseinntekter på nett kommer nå fra reklame som etterlikner journalistikk.
Tirsdag 18. juli 2017
EU vil stoppa ungarske lover som råkar eit privat universitet. – Loven begrensar utviklinga av eit uavhengig samfunn, meiner Csilla Czimbalmos i Helsingforskomiteen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk