Tirsdag 3. februar 2015
Vil kartlegge: Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening, varsler at det vil komme flere undersøkelser det nærmeste halvåret som skal se nærmere på nordmenns digitale lesevaner. Det vil gi oss nyttig informasjon, mener han.FOTO: Anniken C. Mohr
Salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av den samlede omsetningen av bøker i Norge i fjor:
E-boksalget sakte fram
E-boksalget klatrer oppover: I fjor økte salget med over 36.000 eksemplarer. Men det er lite jubel å spore i norsk bokbransje.

bøker

Det samlede e-boksalget har nå passert 200.000 eksemplarer, viser ferske tall fra Bokbasen.

Men i Den norske forleggerforeningen sprettes ikke sjampanjen av den grunn. Allerede i 2012 utgjorde e-boksalget 20 prosent av bokmarkedet i et land som USA.

– Vi er ikke så opptatt av å se på de korte utviklingstrekkene, sier Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening.

Fakta

E-boksalg:

• I 2014 ble det for første gang solgt over 200.000 e-bøker i Norge.

• E-boksalget utgjør likevel kun 1,4 prosent av den samlede bokomsetningen, hvis man ser bort fra akademiske titler.

• Det er stor forskjell sammenliknet med USA, hvor e-boksalget utgjorde 20 prosent av bokmarkedet allerede i 2012.

Skal kartlegge

Einarsson mener det nå er viktig finne ut mer av hvor interessert norske leserne faktisk er å i lese bøker digitalt og varsler at det i det kommende halvåret vil bli satt i gang flere undersøkelser.

– Vi håper at det vil gi oss mer og nyttig informasjon. Det er viktig at vi danner oss et helhetsbilde. Særlig for å se hvordan den digitale lesingen vil fordele seg på kjøp, strømmetjenester og biblioteklån. Og så vil vi selvfølgelig gjerne vite om det er mer forlagene kan gjøre for å tilfredsstille kundebehovene, sier Einarsson.

– Handler det trege salget om at dere vært for seine med å digitalisere bøker, slik at tilbudet er for dårlig?

– Hvis det hadde vært den viktigste grunnen til at e-boksalget i Norge er lavere enn i de engelskspråklige landene, skulle det tilsi at digital lesing hadde økt voldsomt i de siste par årene i takt med økningen i tilbudet. En klar begrensning er at vi må legge på 25 prosent moms på e-boka, sier Einarsson.

Fornøyd?

Tallene fra Bokbasen, som Klassekampen har fått tilgang til, viser også at det er en forsiktig oppgang i e-boksalget i januar måned i år sammenliknet med samme måned i 2014.

I år er det blitt solgt 1844 flere titler enn samme måned i fjor.

– Tallene viser jo at det er få av leserne som satser på e-boka, men vi håper at dette vil øke mer etter hvert, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

– Er dere fornøyde med disse tallene?

– Vi er fornøyde med at det er en vekst, men vi må huske på at e-bokmarkedet fortsatt er i sin spede begynnelse. Det er fremdeles slik at e-boksalget utgjør en liten del av den totale bokomsetningen, men det gjelder også andre land i Norden, sier Stensen.

Liten del av totalen

Tall fra Bokhandlerforeningen viser at salg av e-bøker utgjorde 1,4 prosent av det samlede bokomsetningen i 2014, men da er ikke akademiske titler tatt med. Selv om e-bøkene utgjør en liten del av totalen, er Kristen Einarsson i Forleggerforeningen opptatt av at e-boksalget øker.

– I kroner og øre kjøpte det norske folk 15 prosent mer e-bøker i 2014 enn i 2013. Hvis vi bare ser på skjønnlitteraturen, så tror vi e-bøker utgjorde et sted mellom tre og fem prosent av totalomsetningen på skjønnlitteratur. Men jeg sier tror, for dette har vi ikke tall på, sier Einarsson.

dageivindl@klassekampen.no

Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.
Tirsdag 12. juni 2018
Ark bruker nettbokhandelen sin til å profilere feelgood-satsingen Lesetid fra eierforlaget Gyldendal. Nok et tegn på at bokhandlene flytter grensene for skikk og bruk, mener bransjefolk.
Mandag 11. juni 2018
Tv-seriene får lengre og lengre episoder. Det risikerer å spenne bein for serienes suksess.
Lørdag 9. juni 2018
Folk er villige til å betale 125 kroner for å se ferske filmer på nett, viser Nettkinos første tester. Men de store kinokjedene nekter å bli med.
Fredag 8. juni 2018
Sendingene til Radio Latin-Amerika blir forstyrret av kanaler fra Sverige. Men staten vil ikke gjøre noe med det.
Torsdag 7. juni 2018
Forskere, forfattere og teatervitere fra Norge og utland mobiliserer for å redde Ibsensenteret fra kraftige kutt i bevilgningene.
Onsdag 6. juni 2018
Tilfeldigheter utvider horisonten vår. Med sosiale medier blir det færre slike uventede møter, frykter årets vinner av Holbergprisen, Cass Sunstein.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk