Mandag 19. januar 2015
LØSLATT: Eldre yazidier som ble holdt fanget av Den islamske staten (IS) venter på en vei som fører til Kirkuk i Irak søndag. FOTO: Ako Rasheed, REUTERS/NTB SCANPIX
• IS løslater fanger i Irak • Frykt for ny jihadallianse
Slåss på mange fronter
UHELLIG ALLIANSE: Jihadister fra al-Qa’ida på den arabiske halvøy er samlet et ukjent sted i Jemen. FOTO: AL-MALAHEM MEDIA/AFP/NTB SCANPIX
PÅ VINGENE: Et EA Growler-fly tar av fra hangarskipet USS Carl Vinson, som er satt inn i krigen mot IS. FOTO: US Navy/AFP/NTB SCANPIX
KAOS: Mens Den islamske staten (IS) slipper fri fanger, herjes Irak av en ny terrorbølge. IS vinner terreng i Syria tross amerikansk bombing.

IRAK

De 200 løslatte fangene, som tilhører folkegruppen yazidiene, ble kjørt ut av IS-kontrollerte områder søndag og møtt av kurdiske representanter i nærheten av den irakiske byen Kirkuk.

Gruppen, som omfatter også flere syke barn, ble kjørt av kurdiske styrker til et sykehus for behandling. Yazidiske aktivister anslår at det totale antallet yazidiske fanger som holdes av IS er rundt 3000.

IS har ikke gitt noen forklaring på hvorfor fangene, som de fanget da de i fjor angrep yazidiene, ble løslatt.

Fakta

Den islamske staten:

• Ble etablert av utbrytere fra al-Qa’ida, med røtter i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

• Ønsker å etablere en islamsk stat (et kalifat) i tråd med deres ekstreme versjon av islam.

• Kontrollerer store deler av Irak og Syria. Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni erklærte seg som khalifa.

Holdt i Mosul

– Mange av de frigitte fangene er såret, andre er funksjonshemmet, og mange lider av mentale og psykologiske problemer, sier Khodr Domli, en ledende yazidiaktivist til AFP.

– Det var hardt å sitte flere måneder i fangenskap. Ikke bare fordi det var så lite mat, men også fordi jeg levde i frykt hele tida, sier en av fangene til AFP.

– Da vi fikk beskjed om å gå på bussene, fryktet vi for at vi skulle henrettes. I stedet ble vi kjørt til overgangen til Kirkuk, sier en annen fange. De kurdiske styrkene lyktes forrige måned å drive tilbake IS fra Sinjar-fjellet, der tusenvis av yazidier har vært under IS-kontroll.

Terrorbølge i Irak

I fjor drepte og fordrev IS tusenvis av yazidier i Nord-Irak. IS erobret i august byen Sinjar, som ligger nær grensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er kurdiske yazidier, flyktet fra Sinjar. I tillegg ble titalls yazidier drept for å ha nektet å konverterte til islam.

Flere yazidiske landsbyer er fortsatt under IS-kontroll. Kvinner og jenter skal ha blitt solgt som slaver av IS eller blitt tvunget til å gifte seg med jihadister.

Løslatelsen søndag skjedde etter en helg der minst 113 ble drept og 67 såret i nok en terrorbølge i Irak. I Samarra tok en selvmordsbomber med seg 22 andre mennesker, inkludert folk fra sikkerhetsstyrkene, inn i døden.

En annen bombe drepte ni mennesker i Sadr City. I Mosul ble fem kvinner henrettet, mens flyangrep drepte 19 jihadister i Mosul, mens tre ble drept i Falluja. Den irakiske hæren drepte 33 jihadister i Bagdad. Også i Iskandariya og Sabaa al-Bour ble det utført bombeangrep. Forrige uke ble 134 mennesker drept i Irak.

Mer enn 800 flyangrep er gjennomført av de USA-ledede styrkene mot IS, og likevel fortsetter organisasjonen å legge nye områder under sin kontroll. Ifølge The Daily Beast har IS en eller annen form for kontroll eller innflytelse i minst en tredel av Syria.

– IS har ikke mistet terreng i Syria, hevder Jennifer Cafarella, forsker ved Institute for the Study of War.

Kilder i Pentagon har privat bekreftet til nettavisa at IS har vunnet terreng enkelte områder. Flere frykter nå at IS og al-Qa’ida muligens samarbeider.

– Det kan ikke utelukkes at IS og al-Qa’ida samarbeider, selv om gruppene offisielt tar avstand fra hverandre, sier førsteamanuensis Stig Jarle Hansen til NTB.

Cherif og Said Kouachi, brødrene som sto bak terrorangrepet mot tidsskriftet Charlie Hebdo i Paris, hevdet å tilhøre al-Qa’ida på den arabiske halvøy (AQAP), mens Amedy Coulibaly, som dagen etter drepte fire mennesker i en jødisk butikk, hevdet å tilhøre IS.

Al-Qa’ida vendte i fjor ryggen til IS med henvisning til gruppens brutale framferd mot sivilbefolkningen i Irak og Syria. For europeiske sikkerhetstjenester er et samarbeid mellom IS og al-Qa’ida et skrekkscenario. Over 3.000 europeiske jihadister har funnet veien til Syria de siste årene, og minst 500 av dem har siden returnert til europeiske land.

Al-Qa’ida har som mål å gjennomføre angrep i Vesten, mens IS har hatt som mål å sikre seg kontroll over stadig større områder i Midtøsten.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk