Tirsdag 13. januar 2015
RELIGIONSKRITIKK: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell kritiserer Ap-leder Jonas Gahr Støre for ikke å forsvare retten til å drive blasfemi. Foto: Tom Henning Bratlie
Jonas Gahr Støre burde vært tydeligere i forsvaret av Charlie Hebdo, sier SV-topp Bård Vegar Solhjell:
Rødgrønn karikaturstrid
KRITISK: Bård Vegar Solhjell (SV) går hardt ut mot tidligere statsrådkollega Jonas Gahr Støre. Han advarer venstre­sida mot å forsømme islam­kritikken.

karikatur

– Jeg mener at akkurat nå må vi tydeliggjøre at det er en absolutt rett å gjøre ting som er latterliggjørende, spottende og krenkende, også mot religioner. , sier Bård Vegar Solhjell.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet tåle kritikk etter et intervju med Dagens Næringsliv i kjølvannet av terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Til avisa sier Støre at han ikke vil si det «er viktig å stå opp retten til å drive blasfemi», men at han like fullt står opp for retten til ytringsfrihet (se sidesak).

Nå møter han også motbør fra sin gamle statsrådskollega i den rødgrønne regjeringen, SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Retten til å drive blasfemi er viktig. Derfor er jeg sterkt uenig med det Jonas Gahr Støre sa om blasfemi i Dagens Næringsliv.

I motsetning til Støre mener Solhjell at blasfemi kan ha en viktig rolle i samfunnet.

– Blasfemi viser at religion ikke er hevet over den typen satire og kritikk som politiske eller andre ideer må tåle, sier han.

Fakta

Charlie Hebdo:

• Onsdag gikk tre radikale islamister til angrep på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

• Magasinet har publisert en rekke islamkritiske tegneserier og har flere ganger trykket tegninger av profeten Muhammed.

• Tolv mennesker ble drept i angrepet, blant dem flere anerkjente tegnere.

• Aviser verden over har i solidaritet trykket tegningene.

• Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk for å ikke stå tydelig opp for retten til å drive blasfemi.

Kritisk til islam

Bård Vegar Solhjell mener venstresida historisk har stått i fremste rekke i kritikken av religioner.

– Men når det gjelder islam har mange på venstresida tonet ned denne kritikken, sier han.

Solhjell mener det skyldes en frykt for å støte en minoritet i vårt samfunn, men understreker at hans religionskritikk ikke er en kritikk av en religiøs minoritet.

– Min kritikk av den kirka jeg selv tilhører, og av andre religioner, er ikke en kritikk av troende, men av religiøse autoriteter og hvordan troen brukes til å legitimere undertrykking.

Han sier han har endret oppfatning siden karikaturstriden i 2006.

– Islam og andre religioner har enorm makt, og må tåle kritikk og satire, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell har brukt helga til å lese seg opp på rettssaken mot forfatteren Arnulf Øverland, som i 1933 ble tiltalt for blasfemi etter foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage».

I Øverlands ånd

Han mener islam også må tåle kritikk i Øverlands ånd.

– Det er i venstresidas ånd å kritisere religioner på lik linje med andre autoriteter. Det må vi ikke bare akseptere, det er en viktig ting.

De rødgrønne vedtok å fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven som ikke enda har trådd i kraft.

– Er det noe spesielt med islam som religion som gjør at trusselen kommer derfra?

– Nei, grusomme handlinger har skjedd i ulike religioners navn. Men i dagens situasjon er det klart at radikal islamisme er en stor trussel. Det ligger ikke i troens natur, men i faktiske forhold på bakken.

– Men vi må være ærlige nok til å si at den radikale islamismen er spesielt farlig i dag.

politikk@klassekampen.no

Se side 12, 13 og 14

Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.
Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Mandag 13. august 2018
SINNA: Den russiske ambassaden er djupt misnøgd med forsvarsministerens grunn for at Vladimir Putin ikkje er invitert til Finnmark i 2019.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Torsdag 9. august 2018
REFS: Frank Bakke-Jensen vil utsette 22. juli-komiteens terrorsikringsfrist for Forsvaret med ti år, uten å spørre Stortinget. Nå får han refs av komiteens leder, KrFs Knut Arild Hareide.
Onsdag 8. august 2018
JUBILEUM: Neste år skal vi feire at det er 75 år siden soldater fra Sovjet startet frigjøringen av Norge. – Da må sanksjonene overfor vår nabo i øst være avsluttet, sier stortingspolitiker fra Frp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk