Tirsdag 13. januar 2015
RELIGIONSKRITIKK: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell kritiserer Ap-leder Jonas Gahr Støre for ikke å forsvare retten til å drive blasfemi. Foto: Tom Henning Bratlie
Jonas Gahr Støre burde vært tydeligere i forsvaret av Charlie Hebdo, sier SV-topp Bård Vegar Solhjell:
Rødgrønn karikaturstrid
KRITISK: Bård Vegar Solhjell (SV) går hardt ut mot tidligere statsrådkollega Jonas Gahr Støre. Han advarer venstre­sida mot å forsømme islam­kritikken.

karikatur

– Jeg mener at akkurat nå må vi tydeliggjøre at det er en absolutt rett å gjøre ting som er latterliggjørende, spottende og krenkende, også mot religioner. , sier Bård Vegar Solhjell.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet tåle kritikk etter et intervju med Dagens Næringsliv i kjølvannet av terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Til avisa sier Støre at han ikke vil si det «er viktig å stå opp retten til å drive blasfemi», men at han like fullt står opp for retten til ytringsfrihet (se sidesak).

Nå møter han også motbør fra sin gamle statsrådskollega i den rødgrønne regjeringen, SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Retten til å drive blasfemi er viktig. Derfor er jeg sterkt uenig med det Jonas Gahr Støre sa om blasfemi i Dagens Næringsliv.

I motsetning til Støre mener Solhjell at blasfemi kan ha en viktig rolle i samfunnet.

– Blasfemi viser at religion ikke er hevet over den typen satire og kritikk som politiske eller andre ideer må tåle, sier han.

Fakta

Charlie Hebdo:

• Onsdag gikk tre radikale islamister til angrep på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

• Magasinet har publisert en rekke islamkritiske tegneserier og har flere ganger trykket tegninger av profeten Muhammed.

• Tolv mennesker ble drept i angrepet, blant dem flere anerkjente tegnere.

• Aviser verden over har i solidaritet trykket tegningene.

• Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk for å ikke stå tydelig opp for retten til å drive blasfemi.

Kritisk til islam

Bård Vegar Solhjell mener venstresida historisk har stått i fremste rekke i kritikken av religioner.

– Men når det gjelder islam har mange på venstresida tonet ned denne kritikken, sier han.

Solhjell mener det skyldes en frykt for å støte en minoritet i vårt samfunn, men understreker at hans religionskritikk ikke er en kritikk av en religiøs minoritet.

– Min kritikk av den kirka jeg selv tilhører, og av andre religioner, er ikke en kritikk av troende, men av religiøse autoriteter og hvordan troen brukes til å legitimere undertrykking.

Han sier han har endret oppfatning siden karikaturstriden i 2006.

– Islam og andre religioner har enorm makt, og må tåle kritikk og satire, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell har brukt helga til å lese seg opp på rettssaken mot forfatteren Arnulf Øverland, som i 1933 ble tiltalt for blasfemi etter foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage».

I Øverlands ånd

Han mener islam også må tåle kritikk i Øverlands ånd.

– Det er i venstresidas ånd å kritisere religioner på lik linje med andre autoriteter. Det må vi ikke bare akseptere, det er en viktig ting.

De rødgrønne vedtok å fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven som ikke enda har trådd i kraft.

– Er det noe spesielt med islam som religion som gjør at trusselen kommer derfra?

– Nei, grusomme handlinger har skjedd i ulike religioners navn. Men i dagens situasjon er det klart at radikal islamisme er en stor trussel. Det ligger ikke i troens natur, men i faktiske forhold på bakken.

– Men vi må være ærlige nok til å si at den radikale islamismen er spesielt farlig i dag.

politikk@klassekampen.no

Se side 12, 13 og 14

Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Torsdag 22. februar 2018
ØKER: Tallet på asylsøkere fra Tyrkia økte med 84 prosent i 2017. Flertallet tilhører den muslimske gülenbevegelsen, som Tyrkia kaller en terror­organisasjon.
Onsdag 21. februar 2018
MATTETRØBBEL: Studien som skal legge grunnlag for beslutningen om å gå inn i Natos rakettskjold, er utsatt. Årsaken er avanserte regnestykker.
Tirsdag 20. februar 2018
NY PLAN: I 2013 lanserte Stoltenberg-regjeringa prosjektet ferjefri E39 med ferdigstilling innan 20 år. No førebur Statens vegvesen ei utsetjing på 17 år.
Mandag 19. februar 2018
VOLD: Beboere på Holmlia i Oslo knytter en av volds­episodene det siste året til usunn æreskultur.
Lørdag 17. februar 2018
TYNN IS: Ap har stilt sju vilkår til regjeringa for å kunne seie ja til EUs tredje energimarknadspakke og Acer. Men dette er garantiar regjeringa ikkje kan gje, forklarer ekspert.
Fredag 16. februar 2018
LOJALITET: Nabolagslojaliteten er noe av det beste med Holmlia, skal vi tro de som bor der. – En slik lojalitet kan også misbrukes, advarer Dara Goldar.
Torsdag 15. februar 2018
LYS I LAMPA: Ap krev nye svar frå regjeringa for å gå med på energimarknadspakka. Sp-leiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum trur fleirtalet i Aps stortingsgruppe er mot heile pakka.
Onsdag 14. februar 2018
VEND I TIDE: Fleire av dei største laga i Arbeidarpartiet går i stikk motsett retning av Masud Gharahkhanis stramme asyl­politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk