Lørdag 13. desember 2014
Bekymret: Roger Haga Heimli i Fagforbundet frykter at de nye frihandelsavtalene kan ramme norske kulturskoler og kunstnerstøtte.
Fagforbundet sier at Norge må være på vakt mot nye frihandelsavtaler:
Krever unntak for kultur
Regjeringen må kreve at kulturen holdes utenfor de nye frihandelsavtalene som er på vei, sier Fagforbundet. I verste fall kan norsk kulturliv miste statsstøtte.

kultur

– Jeg frykter for subsidieringen av det breie kulturlivet i Norge. Det er den som kommer til å settes under press først.

Det sier Roger Haga Heimli, medlem av Fagforbundets arbeidsutvalg. I går skrev Klassekampen at to nye globale handelsavtaler kan true norsk kulturliv.

I disse dager pågår forhandlinger om de såkalte TTIP- og Tisa-avtalene, som har som mål å liberalisere og harmonisere internasjonal handel. Norge er med i forhandlinger om sistnevnte, og Heimli krever nå at politikerne tar ansvar for kulturen.

– Regjeringen må sørge for å sette kultur på unntakslisten, fastslår han.

Teaterbilletter på spill

Fagbevegelsen i Europa er opptatt av hvordan kulturfeltet blir håndtert i de to avtalene, forteller Heimli. Han frykter at det i verste fall vil bli umulig å gi statsstøtte til kunstnere eller tiltak som kulturskoler.

– Avtalen vil rokke ved noe av fundamentet Norge bygger sin kulturpolitikk på. Som at kulturen ikke er en handelsvare, men en del av samfunnsstrukturen.

Et viktig prinsipp i Norge er at kulturen skal være tilgjengelig for alle, som et lavterskeltilbud, påpeker Heimli.

– Det krever en viss statlig styring, i form av subsidiering av teaterbilletter og andre ting. Hvis dette blir handelsvarer, er det markedet som bestemmer.

Heimli slår fast at grunntanken i både Tisa- og TTIP-avtalen er at markedet skal være fritt.

– Derfor må politikerne være nøye med å definere unntakene. I andre land har vi blant annet sett at nasjonale tv-kanaler ikke får lov til å prioritere nasjonale tv-serier, på grunn av konkurransehensyn.

– Rokker ved demokratiet

Tisa-forhandlingene har blitt kritisert for å være lite transparente. Attac Norge er bekymret for at store selskaper som Amazon får innflytelse over innholdet. På torsdag inviterer Fagforbundet til konferansen «Kritisk blikk på Tisa». Heimli mener det trengs mer kunnskap og debatt om både den og TTIP-avtalen.

– Denne typen handelsavtaler rokker ved fundamentet i norsk demokrati. Politiske avgjørelser i folkevalgte organer blir satt under press av bedrifter og kapitalen. Det må ikke tåkelegges eller omtales som at det bare er snakk om prinsipper for å handle varer med hverandre.

Stortingspolitiker Arild Grande (Ap) forstår Fagforbundets uro.

– Vi følger nøye med på det vi får av informasjon fra disse forhandlingene. Ifølge tradisjonen har kultursektoren vært skjermet fra det ordinære handelsavtaleverket, og vi forutsetter at det skjer i framtida, sier han.

Må vurdere krav

Grande vedgår at det er et problem at norske myndigheter får lite informasjon om prosessene i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA. Når det gjelder Tisa-avtalen, forventer han at regjeringen varsler Stortinget om mulige konsekvenser for norsk kulturliv.

– Det er all grunn til å være på vakt når det gjelder hvilke posisjoner Norge inntar.

Statssekretær Morten Høglund (Frp) i Utenriksdepartementet sier at regjeringen må være forberedt på å motta krav som ikke er med i det norske åpningstilbudet og at disse må vurderes nøye.

– Tisa handler om å forplikte seg til å gi utenlandske tjenesteytere adgang til å levere sine tjenester på det norske markedet under samme vilkår som norske tjenesteytere. På enkelte områder er det likevel spesielle hensyn som tilsier at forskjellsbehandling er nødvendig. Dette gjelder spesielt tilgang til offentlige midler.

mari.vollan@klassekampen.no

Tirsdag 20. februar 2018
Er du med i Den norske forfatterforening, har du har ni ganger større sjanse for å få midler fra vederlagsfondene enn ikke-medlemmer. Jan Ove Ekeberg i Forfatterforbundet stiller spørsmål ved jobben DNF gjør.
Mandag 19. februar 2018
Bibliotekene vil tilby digitale lyd­bøker, men hevder at forlag nekter dem å kjøpe. Nå ber de kulturministeren gripe inn.
Lørdag 17. februar 2018
Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.
Fredag 16. februar 2018
Kinobesøket gikk ned i både Norge og EU i fjor. Hvis trenden fortsetter, er det stor grunn til bekymring, ifølge eksperter.
Torsdag 15. februar 2018
Jakten på bestselgerforfattere gjør forlagene likere hverandre, mener forlagsveteran Janneken Øverland.
Onsdag 14. februar 2018
Verken politikere eller kritikere av Kunstsilo-prosjektet har fått innsyn i hvilke verker Nicolai Tangen har lovet bort til det nye kunstmuseet i Kristiansand.
Tirsdag 13. februar 2018
Det er umulig å si hvor stor plass kunstsamlingen til Nicolai Tangen vil få i kunstsiloen i Kristiansand, hevder museet og Tangen selv. Men i 2016 ble det lagt til grunn at den vil fylle halve museet.
Mandag 12. februar 2018
– Det ekstreme viser oss det vi er blinde for i kvardagskulturen, seier stjernefotograf Laureen Greenfield, som no opnar utstilling på Nobels Fredssenter.
Lørdag 10. februar 2018
Kunstsiloen i ­Kristiansand vil bli Norges dyreste kunstmuseum å besøke med den planlagte billettprisen på 168 kroner.
Fredag 9. februar 2018
Sørlandets Kunstmuseum vil bygge et nytt museum for finansmannen Nicolai Tangens private kunstsamling. Men avtalen får hard medfart av flere. – Museet blir privatisert, mener høyskolelektor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk