Lørdag 13. desember 2014
Bekymret: Roger Haga Heimli i Fagforbundet frykter at de nye frihandelsavtalene kan ramme norske kulturskoler og kunstnerstøtte.
Fagforbundet sier at Norge må være på vakt mot nye frihandelsavtaler:
Krever unntak for kultur
Regjeringen må kreve at kulturen holdes utenfor de nye frihandelsavtalene som er på vei, sier Fagforbundet. I verste fall kan norsk kulturliv miste statsstøtte.

kultur

– Jeg frykter for subsidieringen av det breie kulturlivet i Norge. Det er den som kommer til å settes under press først.

Det sier Roger Haga Heimli, medlem av Fagforbundets arbeidsutvalg. I går skrev Klassekampen at to nye globale handelsavtaler kan true norsk kulturliv.

I disse dager pågår forhandlinger om de såkalte TTIP- og Tisa-avtalene, som har som mål å liberalisere og harmonisere internasjonal handel. Norge er med i forhandlinger om sistnevnte, og Heimli krever nå at politikerne tar ansvar for kulturen.

– Regjeringen må sørge for å sette kultur på unntakslisten, fastslår han.

Teaterbilletter på spill

Fagbevegelsen i Europa er opptatt av hvordan kulturfeltet blir håndtert i de to avtalene, forteller Heimli. Han frykter at det i verste fall vil bli umulig å gi statsstøtte til kunstnere eller tiltak som kulturskoler.

– Avtalen vil rokke ved noe av fundamentet Norge bygger sin kulturpolitikk på. Som at kulturen ikke er en handelsvare, men en del av samfunnsstrukturen.

Et viktig prinsipp i Norge er at kulturen skal være tilgjengelig for alle, som et lavterskeltilbud, påpeker Heimli.

– Det krever en viss statlig styring, i form av subsidiering av teaterbilletter og andre ting. Hvis dette blir handelsvarer, er det markedet som bestemmer.

Heimli slår fast at grunntanken i både Tisa- og TTIP-avtalen er at markedet skal være fritt.

– Derfor må politikerne være nøye med å definere unntakene. I andre land har vi blant annet sett at nasjonale tv-kanaler ikke får lov til å prioritere nasjonale tv-serier, på grunn av konkurransehensyn.

– Rokker ved demokratiet

Tisa-forhandlingene har blitt kritisert for å være lite transparente. Attac Norge er bekymret for at store selskaper som Amazon får innflytelse over innholdet. På torsdag inviterer Fagforbundet til konferansen «Kritisk blikk på Tisa». Heimli mener det trengs mer kunnskap og debatt om både den og TTIP-avtalen.

– Denne typen handelsavtaler rokker ved fundamentet i norsk demokrati. Politiske avgjørelser i folkevalgte organer blir satt under press av bedrifter og kapitalen. Det må ikke tåkelegges eller omtales som at det bare er snakk om prinsipper for å handle varer med hverandre.

Stortingspolitiker Arild Grande (Ap) forstår Fagforbundets uro.

– Vi følger nøye med på det vi får av informasjon fra disse forhandlingene. Ifølge tradisjonen har kultursektoren vært skjermet fra det ordinære handelsavtaleverket, og vi forutsetter at det skjer i framtida, sier han.

Må vurdere krav

Grande vedgår at det er et problem at norske myndigheter får lite informasjon om prosessene i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA. Når det gjelder Tisa-avtalen, forventer han at regjeringen varsler Stortinget om mulige konsekvenser for norsk kulturliv.

– Det er all grunn til å være på vakt når det gjelder hvilke posisjoner Norge inntar.

Statssekretær Morten Høglund (Frp) i Utenriksdepartementet sier at regjeringen må være forberedt på å motta krav som ikke er med i det norske åpningstilbudet og at disse må vurderes nøye.

– Tisa handler om å forplikte seg til å gi utenlandske tjenesteytere adgang til å levere sine tjenester på det norske markedet under samme vilkår som norske tjenesteytere. På enkelte områder er det likevel spesielle hensyn som tilsier at forskjellsbehandling er nødvendig. Dette gjelder spesielt tilgang til offentlige midler.

mari.vollan@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Tirsdag 14. august 2018
Arendalsuka gjenskaper forskjellene i det norske lobby-systemet, ifølge en ny rapport.
Mandag 13. august 2018
Dansk Folkeparti har lansert en egen nettavis. Frp sier de ville gjort det samme om de hadde ressursene.
Lørdag 11. august 2018
På ett år har seks ansatte ved norske kunstutdanninger mistet jobben eller sagt opp etter varsler om seksuell trakassering. Er kunstskolene verst i klassen?
Fredag 10. august 2018
– Pengemakten må ikke få skyve maktbalansen i samfunnet, advarer Martin Kolberg (Ap). Han frykter at høyresida er i ferd med å vinne kampen om tankene.
Torsdag 9. august 2018
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.
Onsdag 8. august 2018
Tenketanker får mye pressedekning, men blir knapt nevnt på Stortinget. – De rører sjelden ved den politiske virkeligheten, hevder Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk