Fredag 12. desember 2014
BARNEARBEID: Barn helt ned til tiårsalderen deltar i tvangsarbeidet i dag. Dette bildet er fra 2011. FOTO: The Uzbek-German Forum for Human Rights
Telenor-eide Vimpelcom bidrar økonomisk når en million barn og voksne i Usbekistan tvinges ut i bomullsåkrene:
Sponser tvangsarbeid for barn
STENGES: Hoveddelen av de voksne bomullsplukkerne hentes fra offentlig sektor. Bildet er fra årets innhøsting, der så mange ansatte ble hentet ut av sine vanlige jobber at skoler og sykehus måtte stenge i perioden, ifølge en fersk rapport fra The Uzbek-German Forum for Human Rights. FOTO: The Uzbek-German Forum for Human Rights
PROTESTER: Den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova ble møtt med protester for bomullsplukkingen da hun holdt sin private motevisning i New York i 2011. I dag boikotter en rekke internasjonale selskaper bomull fra Usbekistan. FOTO: Judy Skartvedt, International Labor Rights Forum
TVANG: Vimpelcom har ikke bare betalt presidentfamilien i Usbekistan for å få telelisenser. De donerer også penger når Karimov-regimet tvinger sine innbyggere til å plukke bomull for dem.

Vimpelcom

Hver høst tvinges over en million barn og voksne i Usbekistan til å forlate skole og jobb for å reise ut i bomullsåkrene. Her blir de satt til å plukke bomullen som, ifølge menneskerettsorganisasjoner, gir gigantiske inntekter til Usbekistans autoritære regime når den selges på verdensmarkedet.

Samtidig som en rekke storselskaper boikotter bomull fra Usbekistan, bekrefter nå Vimpelcom overfor Klassekampen at de, gjennom sitt usbekiske mobilselskap Unitel, sponser den årlige bomullsinnhøstingen i Usbekistan.

– I 2014 har Unitel bidratt med et beløp på omtrent 3700 amerikanske dollar til de som er involvert i høstingen, skriver Vimpelcoms pressesjef Artem Minaev i en e-post.

Telenor kontrollerer 43 prosent av Vimpelcom, og den norske stat eier 54 prosent av Telenor.

Fakta

Usbekistan-saken:

• Klassekampen dokumenterte i november at Vimpelcom, der Telenor er storeier, i 2007 og 2011 har betalt for telelisenser i Usbekistan til et postboksselskap kontrollert av presidentdatter Gulnara Karimova.

• Korrupsjonsetterforskere i Nederland og Sverige mener at betalingene i realiteten er bestikkelser.

• Vimpelcom innrømmer nå at de i år har gitt økonomiske bidrag til den utskjelte bomullshøstingen i Usbekistan.

Minst 17 døde i år

Hennes & Mauritz, Ikea, Adidas og Disney boikotter alle bomull fra Usbekistan, på grunn av systematisk bruk av barnearbeid og tvangsarbeid i innhøstingen.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, som sammen med blant annet Amnesty International står bak en internasjonal kampanje mot bomullsinnhøstingen i Usbekistan, reagerer på opplysningene om at Vimpelcom sponser denne:

– Om dette stemmer, er det en helt utrolig og også bevisst medvirking til en av de mest omfattende tilfellene av tvangsarbeid i verden i dag, sier Steve Swerdlow, som leder Sentral-Asia-kontoret til Human Rights Watch.

Årets bomullsplukking i Usbekistan fant sted i september og oktober. Den skal ifølge en fersk rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen The Uzbek-German Forum for Human Rights ha ført til at minst 17 mennesker mistet livet i arbeidsulykker.

Rapporten slår fast at myndighetene bruker en rekke pressmidler for å tvinge folk til å delta. Dette inkluderer fysisk straff, eksklusjon fra utdannelse, bortfall av lønn og pensjon, bøter, og strafferettslig forfølgelse.

Bestikkelser tilsvarende flere månedslønner skal være eneste vei utenom tvangsarbeidet. Ifølge rapporten varer tvangsarbeidet opp mot 44 dager hver høst, uten helger eller fridager. Arbeidsdagene varer så lenge som 16 timer, og både pensjonister, alenemødre og personer med helseproblemer blir tvunget til å delta i arbeidet.

Går til presidentfamilien

Klassekampen dokumenterte i midten av november at Vimpelcom i 2007 og 2011 har betalt for telelisenser i Usbekistan til et selskap kontrollert av presidentdatter Gulnara Karimova. Det skal også være president Karimov og hans familie som profitterer på bomullsinnhøstingen, som Vimpelcom støtter med omtrent 27.000 norske kroner i år.

– Det som gjør tvangsarbeidet i Usbekistan unikt, er at det er regjeringen som organiserer det og tjener på det. Profitten fra bomullseksporten går først og fremst til presidenten og hans familie, og bidrar til å finansiere landets autoritære regime, sier Swerdlow.

Han forteller at det først og fremst er skoleelever og offentlige ansatte, som lærere og sykepleiere, som blir sendt ut for å plukke bomull. Arbeiderne bor ofte tett stuet sammen i brakker og under elendige sanitærforhold.

Vimpelcom opplyser til Klassekampen at deres bidrag først og fremst går til å betale for mat til arbeiderne under innhøstingen, men har ikke oppgitt noen detaljer om hvem som mottar pengene.

Human Rights Watch mener at det ikke er en holdbar unnskyldning at pengene går til mat.

– Multinasjonale selskaper har en forpliktelse under folkeretten til ikke å bidra til, eller direkte eller indirekte støtte opp om, menneskerettighetsbrudd. Det inkluderer tvangsarbeid og barnearbeid, sier Swerdlow.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2010, men trakk seg mandag denne uka fra dette vervet som følge av korrupsjonssaken i Usbekistan.

– Selskaper pålagt å bidra

Vimpelcoms konsernsjef er norske Jo Lunder, som tidligere har hatt lederstillinger i Telenor-konsernet.

Han har ikke vært tilgjengelig for et intervju om denne saken.

Vimpelcom har heller ikke besvart Klassekampens spørsmål om hvorfor de sponser bomullsinnhøstingen, eller om de ser noen etiske problemer med denne praksisen.

Pressesjef Minaev skriver imidlertid i en e-post at han ikke mener at det å gi penger til involverte i bomullsinnhøstingen er det samme som å sponse denne.

– Vi sponser ikke bomulls­plukkingen. Vårt lokale selskap har gitt et mindre beløp til personer som er involvert i plukkingen, skriver han.

Også svenske TeliaSonera, som på samme måte som Vimpelcom er under etterforskning for korrupsjon i Usbekistan, sponser bomullshøstingen i Usbekistan.

Dette har blitt møtt med sterk kritikk i Sverige.

Telia opplyste i september til det svenske telegrambyrået TT at selskaper som opererer i Usbekistan er pålagt å stille opp med ressurser til bomullshøstingen.

Også Telias bidrag går først og fremst til å betale for mat til arbeiderne.

– Korrupsjon er modus operandi i Usbekistan, det er i så måte ikke overraskende at bidrag til bomullshøstingen er et krav for å gjøre forretninger i landet, sier Swerdlow i Human Rights Watch.

emiliee@klassekampen.no

siment@klassekampen.no

Mandag 20. november 2017
OMKAMP: Regjeringspartia, KrF og Venstre oppretta gigantfylket Viken på Aust­landet. No vurderer KrF å snu om ­millionregionen rundt Oslo.
Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Torsdag 16. november 2017
REGNSKAP: Det er forskjeller i hvor mye ulike innvandrergrupper står for av skatteinntekter. Mens iranere i snitt betaler 94.300 kroner, står polakker for 70.800 skattekroner per hode.
Onsdag 15. november 2017
SJAU: Fjellstrand verft vil ikkje nytte permitterte arbeidarar til nye oppdrag. LO fryktar at verksemda vil kvitte seg med alle fast tilsette.
Tirsdag 14. november 2017
URO: I en fersk rapport varsler Nav om økende kløfter mellom fattig og rik. Fra 2011 til 2015 gikk andelen fattige opp fra 7,7 til 9,3 prosent.
Mandag 13. november 2017
GÅR AV: Allerede i mars var Finans­departementet bekymret for omorganiseringen i SSB. Men Christine Meyer mener hun hadde mandat til å avskilte forskere. Nå fratrer hun stillingen.
Lørdag 11. november 2017
AU: Aldri før har KrF vore målt så lågt på Klassekampens barometer. Hareide håpar ny politikk skal ta KrF ut av skugganes dal.
Fredag 10. november 2017
VIL SNU: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil trosse asylforliket, myke opp asylpolitikken og finne en «praktisk løsning» for å hjelpe oktoberbarna.
Torsdag 9. november 2017
FISJONSKRAFT: To av tre finnmarkingar seier nei til tvangssamanslåinga med Troms fylke, men reforma stoppar ikkje. – Sp må få kink i nakken av å sjå seg så mykje bakover, seier Sanner.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk