Torsdag 2. oktober 2014
KARTLAGT: 16 er imot, 14 er for og 25 har ikke avklart sitt syn på en statsgaranti til OL i Oslo i 2022. Det er stillingen i en kartlegging Klassekampen har gjort av Aps 55 stortingsrepresentanter.
Knapp nei-ledelse i Ap om Oslo-OL:
Full OL-strid i Ap-gruppa
SPLITTET: Det er flere motstandere enn tilhengere av Oslo-OL i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Dermed blir det en beinhard kamp når Ap avgjør skjebnen til hovedstadens søknad.

OL I OSLO

16 er imot, 14 er for og 25 har ikke avklart sitt syn på en statsgaranti til OL i Oslo i 2022. Det er stillingen i en kartlegging Klassekampen har gjort av Aps 55 stortingsrepresentanter.

Nå ligger det an til å bli et knalltøft løp mellom to fronter som står steilt mot hverandre i partiet. Partiledelsen har varslet at de vil bruke partipisken i OL-saken, og dermed må samtlige 55 representanter stemme med det som ender opp som flertallet i gruppa.

– I Ap er alle syn representert, som det ofte er i slike saker. Det understreker behovet for at vi behandler dette på en skikkelig måte, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Fakta

Aps stortingsgruppe:

• Klassekampen har spurt Aps 55 stortingsrepresentanter om de er for eller imot OL i Oslo i 2022, eller om de ennå ikke har gjort seg opp en mening.

• 16 er tydelig imot OL, 14 er tydelig for, mens 25 er uklare.

• Klassekampen har intervjuet 24 av representantene, mens 28 andre har tatt et av de tre standpunktene i mediene den siste tida.

• De tre representantene Trond Giske, Martin Kolberg og Ingvild Kjerkol har ikke vært tilgjengelige, mens Dag Terje Andersen og Svein Roald Hansen ikke ville svare på spørsmålet.

Støre nekter å røre saken

Statsminister og Høyres partileder Erna Solberg vil være helt avhengig av Støre og Arbeiderpartiets støtte for å sikre at et klart stortingsflertall står bak en økonomisk garanti til Oslos OL-søknad.

Støre har tidligere vært positiv til et nytt OL i Norge. Men samtidig som Ap-gruppa er fullstendig splittet i saken, er Støre nå mer uklar enn tidligere. Han nekter å forplikte seg til noe som helst før regjeringen har spilt ut sine kort.

– Du har tidligere uttalt deg positivt til et OL. Hvor står du i saken nå?

– Jeg har bestemt meg for å følge vanlige spilleregler. Det betyr at når en sak ligger i regjeringen til vurdering, så vil jeg vente med å se hva som kommer fra regjeringen før jeg leder an i Aps arbeid med saken, sier Støre til Klassekampen.

– Kan du leve med IOCs krav om skatteamnesti i Norge under et eventuelt OL?

– Det er et av de kompliserte spørsmålene som jeg kan mene en god del ting om, men som jeg mener at vi har et regjeringsapparat og et finansdepartement som må vurdere innholdet i. Det er jo både et juridisk spørsmål, og helt avgjort et kronespørsmål.

Østlandet mot resten

OL-striden i Ap har en tung geografisk slagside. Representantene fra Nord-Norge er hardt imot, mens Trøndelag og Møre og Romsdal for det meste er imot eller kritisk avventende.

På Vestlandet er Hordaland og Sogn og Fjordane overveiende negative, mens Rogaland er delt. Den lille sørlandsbenken er tilsynelatende også delt, mens Oslo og Akershus er massivt for.

Tungen på vektskålen kan dermed bli de omkringliggende østlandsfylkene. Mange av representantene som i dag ikke har avklart sitt OL-standpunkt, kommer fra disse fylkene.

Mange av representantene fra fylkene rundt Oslo ønsker et helt annet OL enn den planen som opprinnelig er lagt fram.

I både Oppland, Hedmark og Østfold er representanter villige til å stille seg bak en statsgaranti dersom OL-ilden også kan skinne over deres valgdistrikt.

– Her i Oppland har vi et vedtak på at vi er for et OL, men vi har noen forventninger til hva innlandet skal få ut av dette, sier Tore Hagebakken fra Oppland.

– Vi kan aldri si ja til et OL uten at Vikingskipet er en av arenaene, sier Tone Merete Sønsterud fra Hedmark.

Hun sier at hun vil vente på regjeringens plan før hun flagger en mening.

– Spørsmål om geografi

Det gjelder også Stein Erik Lauvås som ønsker et OL for hele Østlandet.

– Styret i Østfold Ap har under noen forutsetninger gitt et råd om at Ap må være positivt innstilt til et OL. For oss er dette et spørsmål om geografi, sier han.

– Det betyr at OL må flyttes til Østfold for at dere skal stemme for?

– Nei, men det vil være enklere å stille seg bak et OL som vi er en del av.

Frykter Frp

Flere kilder sier til Klassekampen at de frykter de politiske konsekvensene dersom Ap og Høyre går sammen om å støtte Oslos OL-planer.

En sentral Ap-politiker sier et OL-ja vil «bli en katastrofe som vil merkes i alle valg, allerede fra neste år».

En annen kilde mener Frp vil komme styrket ut av en politisk dragkamp om OL, og at de vil få retorisk skyts i hver eneste diskusjon om pengebruk fram til OL i 2022.

– Da blir det vi og Høyre som må stå igjen med ansvaret for alle budsjettsprekker og problemer som måtte dukke opp i forbindelse med OL, sier representanten.

siment@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

paalh@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk