Onsdag 21. mai 2014
I NORGE: Asha Kowtal og Thenmozhi Soundararajan er på Europa-turné for å samle støtte til sin kamp mot undertrykkelse av daliter. – Det føres en krig ved navn kaste, og dalitkvinnenes kropper er slagmarken, sier de.
Dalitkvinner går i spissen i kampen mot hinduistisk kastediskriminering:
Nekter å være nederst
PÅ MARSJ: Dalitkvinner i India er på marsj for sine rettigheter. Foto: RAVEENDRAN/AFP/Scanpix
I EUROPA: Dalitene Asha Kowtal og Thenmozhi Soundararajan ber om solidaritet fra Europa. – Menneskerettsbruddene i India er like grove som i Kina, sier de.

India

India, med over 1,2 milliarder innbyggere og 814,6 millioner stemmeberettigede, framstilles ofte som «verdens største demokrati». Det er et glansbilde som dalitene Asha Kowtal og Thenmozhi Soundararajan mener forfalsker virkeligheten kraftig.

Soundararajan er filmskaper, født i USA, Kowtal er menneskerettighetsaktivist fra Delhi i India, og leder organisasjonen All India Dalit Mahila Adhikar Manch (NCDHR).

De to er på Europa-turné for å spre kunnskap om dalitenes situasjon i India, og besøker Norge som gjester hos det norske dalit-solidaritetsnettverket.

– Vi oppfordrer til solidaritet mot det indiske kastesystemets grove diskriminering av daliter, sier de to, og minner om at nabolandet Kina stadig får kritikk for sine menneskerettighetsovergrep, mens det snakkes mindre om den strukturelle og grove undertrykkelsen av daliter i India.

En undertrykkelse som blir sammenliknet med svartes situasjon som slaver i USA eller under apartheid i Sør-Afrika.

Fakta

Daliter:

• Daliter er betegnelsen på de omkring 260 millioner menneskene som i det hinduistise kastesystemet er stemplet som «kasteløse», «urene» eller «urørbare».

• Det bor rundt 170 millioner daliter i India. Det bor også daliter i Nepal, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka.

• Daliter diskrimineres i sosiale og religiøse sammenhenger, og ekskluderes fra store deler av arbeidslivet. De utsettes også for mye grov strukturell vold, og overgripere går ofte fri.

• Asha Kowtal og Thenmozhi Soundararajan ber verdenssamfunnet presse India til å ta undertrykkelsen av dalitene på alvor som et alvorlig menneskerettighetsbrudd.

Grove overgrep

Det hinduistiske kastesystemet deler samfunnet inn i et hierarki med fire kaster. Dalitene er plassert under hierarkiet, som kasteløse. Det finnes over 260 millioner daliter, 170 millioner av dem i India. Det bor også daliter i Nepal, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka.

De ulike kastene vurderes å ha ulik grad av reinhet. Dalitene anses som urene og derfor «urørbare» av andre kaster. Dette har ført til massiv diskriminering og segregering. Dalitene er de fattigste, og har høyest andel analfabetisme. De får også de verste og skitneste jobbene. Og daliter utsettes for mye grov vold. Ikke minst dalitkvinner.

Soundararajan viser fram bilder av maltrakterte og mishandlede kvinnelik. Kvinner som har blitt voldtatt, mishandlet og drept. De som voldtok og drepte dem går fri.

– Det føres en krig ved navn kaste, og dalitkvinnenes kropper er slagmarken. Overgrep mot dalitkvinner blir enten ikke engang registrert i rettsvesenet, eller kjapt henlagt. I beste fall får kvinnen kanskje en liten økonomisk erstatning, men det er en fattig trøst når voldtektsmannen går fri. Kanskje bor han i nabohuset, og står fritt til å true kvinnen og familien, sier hun.

Krig mot kvinner

– Seksuell vold mot dalitkvinner brukes for å holde nede og kneble hele dalitsamfunnet, og presse tilbake alle framskrittene som daliter oppnår. Kvinnen er kjerna i familien, og når hun rammes, rammes alle, sier Kowtal, og beskriver hvordan vold ikke bare rammer den berørte kvinnen:

– Et eksempel: ei 14-årig jente ble voldtatt av åtte menn. Faren kunne ikke leve med skammen, og tok livet av seg. Familien mistet forsørger, og barna måtte slutte på skolen. Familien mistet hus, inntekt, barna mistet skolegang.

– Det å bruke voldtekt mot kvinner for å ramme hele samfunnet minner om borgerkriger, som i Bosnia og Kongo?

– Ja, men dette er en krig! Og det er svært viktig å se at dette ikke bare er kjønnsbasert vold, men kastebasert vold. Vi kjemper mot et flere tusen år gammelt hierarkisk system, og for å få slutt på denne undertrykkingen må vi få til en internasjonal borgerrettighetsbevegelse av samme type som bevegelsen mot slaveri og apartheid.

– I Norge har det vært en del fokus på voldtekter i India etter gjengvoldtekten i Delhi i vinter. Hvordan har dette slått ut i deres kamp?

– Det var bra med den oppmerksomheten, men Delhi-voldtekten handlet om en uheldig enkeltperson. Vi kjemper mot en strukturell vold, et hindukastehegemoni over daliter der voldtektskulturen er en integrert del. Dalitkvinner blir sett som helt nederst, og som legitime ofre.

Valget i India

Det har nettopp vært valg i India. Før helga ble det klart at det hindufundamentalistiske partiet BJP under leder Narendra Modi får reint flertall i nasjonalforsamlinga.

– Hvordan slår BJPs valgseier ut for dalitene?

– Tida vil vise, men vi er ikke optimistiske. Modis politikk er anti-folkelig, anti-fattige, anti-daliter og anti-menneskerettigheter. BJP er drevet og finansiert av folk fra høyere kaster, og partiet står for en kastebasert og sekterisk fascisme, sier Kowtal. Modis hjemstat Gujarat har også ei stygg historie. Blodige opptøyer tok i 2002 livet av over tusen mennesker, mest muslimer.

Kowtal forteller at Baba Ramdev, en yoga-guru som står Modi nær, kom med grove utfall mot Kongresspartiets Rahul Gandhi under valgkampen, da Gandhi drev valgkamp blant daliter.

– Baba Ramdev sa at Gandhi, som ikke er gift, «feiret hvetebrødsdager» med dalitkvinner. Det er en måte å stemple dalitkvinner som prostituerte, ikke som velgere. Modi har hatt mange muligheter til å ta avstand fra utsagnet, men har ikke gjort det. Dalitkvinner betalte prisen, og ble nok en gang offentlig nedvurdert.

For stolthet og selvrespekt

Gjennom organisasjonen som Kowtal leder, NCDHR, har en ung generasjon dalitkvinner reist seg i protest. I en måned har de marsjert gjennom fem indiske delstater for å markere motstand mot volden mot dalitkvinner.

Marsjen kalles «Dalit Women Self-Resepect Yattra», og har besøkt steder der dalitkvinner har blitt utsatt for gjengvoldtekter, drap og vold. Kravet er en slutt på volden og at straffefrihet for overgriperne må ta slutt.

– Vi tar oppgjør med begrep som «urørbare», og oppgjør med skammen. Vi snur fokus: De som bør skamme seg er ikke dalitkvinner som blir utsatt for vold og undertrykking, men et samfunn som ikke er i stand til å beskytte sine innbyggere mot slik vold. I denne kampen ønsker vi å alliere oss med dalitmenn, samtidig som vi må slåss mot undertrykking også fra dem, sier Kowtal, og understreker:

– Vi bygger en global borgerrettighetsbevegelse mot et av verdens eldste undertrykkingssystemer. Kampen vil fortsette, uavhengig av hvem som styrer India. Men vi trenger solidaritet. Folk i resten av verden må også presse India.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Fredag 20. juli 2018
STENGT: EU sliter med å finne felles løsninger til tross for langt færre migranter og flyktninger enn tidligere somre. Spania overtar som største mottaksland for båt­flyktninger etter hvert som stadig flere ruter stenges.
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk