Onsdag 7. mai 2014
Brennes inne: En ukrainsk nasjonalist kaster en bensinbombe mot en fagforeningsbygning der prorussiske aktivister søkte tilflukt 2. mai. Minst 38 mennesker ble drept i brannen, og totalt ble minst 42 drept i Odessa fredag. Mens bygningen brant ropte folkemengde utenfor «Brenn, Colorado, brenn».Foto: Yevgeny Volokin/Reuters/Scanpix
Ukrainske nasjonalister omtaler prorussiske aktivister som skadeinsekter som må brennes vekk:
Hatretorikk skaper frykt
ST. Georg: En mann med svart og oransje St. Georg-bånd (et symbol som forbindes med de prorussiske protestene) sitter 3. mai utenfor fagforeningsbygningen som brant i Odessa dagen før. Sikkerhetsstyrker fra det ukrainske innenriksdepartementet i bakgrunnen. Foto: Gleb Garanich/Reuters/scanpix
KRIG MOT BILLER: Ett av flere bilder som sirkuleres på Twitter, der de prorussiske opprørerne i øst-Ukraina framstilles som biller, mens ukrainske regjeringsstyrker symboliseres med stridsvogner.
«BILLER»: Retorikken hardner til i Ukraina, samtidig som tapstallene stiger. Nærmere 80 skal være drept siden fredag.

Ukraina

Mens flammene slikket rundt de innesperrede prorussiske aktivistene i fagforeningsbygningen i Odessa fredag, ropte folkemengden utenfor «Brenn, koloradi, brenn» og sang den ukrainske nasjonalsangen.

Hakekorsaktige merker og graffiti der det sto «Galicias SS» ble spraymalt på bygningen, ifølge New York Times.

38 prorussiske aktivister ble drept i brannen fredag.

Skjellsordet koloradi betyr Coloradobiller, og spiller på at et skadeinsekt er svart og oransje, samme farge som St. Georg-sløyfen som prorussiske aktivister i Ukraina bruke.

Sløyfen forbindes tradisjonelt med russiske krigsveteraner fra 2. verdenskrig, og opp mot 100 millioner sløyfer skal ha blitt spredt globalt i forkant av 69-årsjubileet for seieren 9. mai 1945.

Fakta

Ukraina:

• Fredag ble 42 mennesker drept i havnebyen Odessa. 38 av dem var prorussiske aktivister som brant inne i en fagforeningsbygning.

• Ukrainske myndigheter sier at 30 opprørere og fire ukrainske soldater ble drept mandag i kamper ved den byen Slavjansk i Øst-Ukraina.

• Retorikken blir tøffere, og ungarske nasjonalister omtaler russiskvennlige som koloradi (coloradobiller, skadeinsekter).

Bestialisering

– Det minner jo litt om retorikken i Rwanda, der tutsier ble omtalt som kakerlakker, sier Pål Kolstø, professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på Russland, Sentral-Europa og Balkan.

– Det handler om å bestialisere motparten og framstille dem som skadedyr. Biller er et ganske stygt bilde, selv om det selvsagt er nærliggende ut fra fargelikheten mellom St. Georgsløyfen og Coloradobillene, sier Kolstø.

Kolstø sier at det ser ut som om begge sider i Ukraina skjerper retorikken nå.

– I enhver slik konflikt blir jo symboler viktige, det handler om å få det moralske overtaket og ty til språkbruk som kan degradere motstanderen. For oss som ser det på avstand er det lett å se det som en politisk konflikt, men når det spisser seg til blir det fort folkegruppe mot folkegruppe. At det blir et press for å velge side, og mindre og mindre rom for nyanser, er klassisk for slike konflikter.

Kolstø har jobbet mye med etniske konflikter, og ser likhetstrekk og forskjeller i forhold til Jugoslaviakonflikten på 1990-tallet.

– Oppløsningen av Jugoslavia var mye mer voldelig, og vi har vært litt lettet over at det gikk fredeligere for seg i Ukraina. Hvorfor var dette så forskjellig? Russere og ukrainere er nært beslektet både i kultur og språk, akkurat som kroater og serbere. Men kroater og serbere hadde en mer blodig forhistorie, og drepte hverandre under 2. verdenskrig. Det er ikke tilfelle i Ukraina, bortsett fra Galicia, der det også er tradisjon for en svært hatsk retorikk mot russere, sier han.

34 drept i Slavjansk

Imens stiger tapstallene øst i Ukraina, der Kiev-regimets «antiterrorkampanje» går sin gang. Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov sa i går ifølge NTB at 30 prorussiske opprørere og fire ukrainske soldater var drept i kamper rundt den østukrainske, opprørerkontrollerte byen Slavjansk mandag. Et ukrainsk militærhelikopter ble også skutt ned i byen mandag, og minst tre andre helikoptre er skutt ned i Øst-Ukraina.

På toppen av de 42 som døde i Odessa fredag er dødstallene de siste dagene dermed oppe i minst 76, det høyeste dødstallet på kort tid siden sammenstøtene i Kiev i februar, der rundt 100 ble drept.

– Skal jeg spå om framtida, så vil jeg si at en konflikt med mange dødsofre er til Russlands fordel, sier Kolstø.

– Selv om ukrainere skulle klare å gjenvinne byene i øst, så vil Moskva da kunne si at Kiev dreper sine egne statsborgere. Klarer ikke Kiev å gjenerobre byene, så kan Moskva si at ukrainerne er maktesløse. Det eneste scenarioet jeg ser at Kiev kan tjene på, er om de klarer å ta disse byene uten at mange liv går tapt, men det ser det jo per i dag ikke ut til at de kan klare.

Tirsdag var det rolig i Slavjansk, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Itar-Tass, melder NTB.

Frykter borgerkrig

Frankrikes president François Hollande frykter at det kan bli borgerkrig i Ukraina dersom presidentvalget ikke gjennomføres som planlagt 25. mai.

– Dersom det ikke blir valg, står vi overfor kaos og en fare for borgerkrig, sier Hollande til tv-kanalen BFM, ifølge NTB.

Hollande mener Russlands president Vladimir Putin håper at det ikke blir noe av valget i Ukraina.

Storbritannias utenriksminister William Hague mener Putin bevisst prøver å stoppe valget.

– Det ser ut til at Russland har bestemt seg for å forhindre og ødelegge for valget. Ukrainerne har enhver rett til en egen regjering, en egen president og et fritt og demokratisk valg, sa Hague under Europarådets møte i Wien tirsdag, ifølge NTB.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i går ifølge NTB at det ikke er noe poeng i å holde nye internasjonale samtaler om Ukraina ettersom løftene fra den første runden i Genève ikke er iverksatt.

FNs høykommissær for menneskerettigheter fordømte i går voldsbruken i Ukraina, og ba alle involverte parter om å bidra til at volden opphører.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.
Lørdag 8. september 2018
VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.
Fredag 7. september 2018
«TAPERKLASSE»: Politikerne i Sverigedemokraterna (SD) gjør det dårligere økonomisk enn fedrene sine. Det samme gjelder velgerne deres.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk